UDRUŽENJE KLUBOVA MALOG FUDBALA SARAJEVO

Formiranje Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo bila je neminovnost iz vise razloga. Prije svega, ekspanzija turnira i igranje malog fudbala je krajem osamdesetih godina bila takva da je bila prava steta to ne iskoristiti i ne pokusati sve to uvezati u jednu respektabilnu instituciju zvanom – Udruzenje klubova malog fudbala.

 

Da, trebalo je iskoristiti pogodnost da mnogi istinski zaljubljenici zele volonterski da rade u malom fudbalu. Sa aspekta danasnjih desavanja, kada niko ne zeli da nesto uradi bez placanja (cast izuzetcima koji pomazu u radu portala) moze se zamisliti sta to znaci. Mi smo tada imali problem koga sve da angazujemo.

 

Slijedece, za mnoge je tada organizacija turnira u malom fudbalu postao unosan posao. Nismo imali nista protiv toga ali smo zeljeli da sve organizacije “uvezemo” u UKMF, iz vise razloga a sve zbog pravog i organizovanog rada koji bi pomogao da mali fudbal ravnopravno udje u porodicu gradskih sportova. Tu nasu ideju nisu u pocetku rada mogli da prihvate svi organizatori ali sam ubjedjen da bi vremenom svi uvidjeli neophodnost jedne takve saradnje.

 

Odluku da organizujemo Udruzenje uveliko je pomogao odnos koji smo imali sa oba saveza, MFS i FSS. Njihovo iznenadno interesovanje za mali fudbal je bilo dobro, to je ono sto smo trazili ali nekakav “precutni” rivalitet izmedju ova dva saveza, kada je u pitanju mali fudbal nikako nam nije odgovarao, jer je dolazilo do neminovnih nesuglasica. Oba saveza, tj.njihovi predstavnici su zeljeli da se pitaju a imali su razlicite vizije onoga sto se treba raditi. Pogotovo je to doslo do izrazaja od predstavnika MFS kod organizacije Zimskog Kupa. Od primjene FIFA pravila, pa nadalje bila su “natezanja” sta i kako. Zbog uspjesnosti organizacije tog turnira smo morali popustati ali bilo je jasno da cemo uskoro ici u realizaciju osnivanja Udruzenja. 

 

Osnivacka Skupstina UKMFS odrzana je 21. marta 1991 godine. Clanovi Skupstine su bili predstavnici klubova malog fudbala, istaknuti sportski radnici, sportski novinari i predstavnici sportskih asocijacija iz tog vremena. Skupstina je brojala 49 clanova. Ostaje u sjecanju sam tok sjednice. Radno Predsjednistvo: Adnan Muzurovic, predsjedavajuci, clanovi Zoran Glasovic i Radivoje Kovacevic. Zapisnicar: Dusko Bojic. U toku sjednice su predlozeni prijedlozi usvojeni, uz konstataciju da se trebaju izbaciti ideoloski termini iz predhodbnog rezima (radio sam te materijale i svjesno ostavio te termine). Za predsjednika Udruzenja izabran je Sead Demirovic, predstavnik KMF Vecernje novine, blagajnik Fuad Sahacic, sportsko drusvo PBS, generalni sekretar Adnan Muzurovic, KMF Bans i tehnicki sekretar Dusko Bojic, KMF Leo. Sve odluke o izboru navedenih vrsene su aklamacijom.

 

Mnogo zadataka je bilo pred nama ali svakako da je bilo, uz ono sto smo vec uspjesno radili (prva, druga i liga veterana) jasno da idemo u velike obaveze. Imali smo program aktivnosti a glavni dio od novih se odnosio na organizaciju liga za djecu i omladinu. Namjera je bila da u saradnji sa nastavnicima iz osnovnih i srednjih skola organizujemo lige u malom fudbalu za sve kategorije. To bi bio visestruko koristan segment za mlade, za Udruzenje ali i za sport uopste.

 

Za takvo nesto trebao nam je sportski centar. Bili smo u razgovorima sa upravnikom FIS-a ali dolaskom na vlast novih stranaka tu se nije moglo vise spoznati ko se pita i odlucuje. Sta zele sa FIS-om u buducnosti. Rezervna varijanta bio je Metalac, teren iza I Gimnazije. 

 

Planirano je mnogo toga sto bi sigurno dovelo jos vise do afirmacije malog fudbala. Na zadovoljstvo svih istinskih poklonika ove popularne igre.

 

Medjutim, ubrzo je uslijedilo, sto niko normalan nije ocekivao – rat, agresija na BiH i sve je propalo. Sve je malonogometna istorija.

 

U toku rata Udruzenje je koordiniralo svoje aktivnosti sa Predsjednistvom FS Sarajevo a ja sam bio clan tog Predsjednistva.

 

AM

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 21.03.2023.

 

Nedavno objavljeno