FIS GOL 83-91

SVJETLIJA BUDUĆNOST!?

Futsal edukacija. Treneri sa licencom za futsal. Kada smo krenuli u rad na portalu edukacija u bh futsalu nije bila na zadovoljavajucem nivou. Danas je bolja. Da li je to dovoljno? Nije, po meni. Osim toga, isao bih dalje te bih uslovio otvaranje fudbalskih (futsal) skola sa posjedovanjem trenerskih licenci.

Na nasu objavu na portalu u vezi organizacije tradicionalnog  6. Aprilskog turnira u malom fudbalu svoj komentar je dao Emir Isic, clan Futuro Sportskog Udruzenja iz Hadzica. Pomenuto Udruzenje je organizator tradicionalnog turnira u futsalu, veoma uspjesno.

Citiramo Emira:

“ Lijepo je pričati i sjećati se lijepih trenutaka, mnogo je bitnije praviti nove za budućnost, zaista mi nije cilj omalovažavanje ali jednostavno mora se raditi za svjetliju budućnost i to potencirati…

Lijep pozdrav za redakciju. “

ODGOVOR EMIRU ISIĆU

Emire,

Sta je kome vaznije u zivotu to ipak trebamo prepustiti svakoj osobi. Dosta toga zavisi od raznih okolnosti koje imaju uticaj sta, kada i kako da se radi. Tako da ne treba omalozavati niciji rad.

U ovom svom obracanju uzecu u obzir samo moj angazman kada je rijec o futsalu. Kada bi razmatrali cjelokupno djelovanje na portalu fisgol83.91 bilo bi to preopsirno. To je gradja za posebnu knjigu.

Prema tome Emire, da si pazljivo citao portal fisgol83.91  mogao bi primjetiti da smo jedno vrijeme intezivno pokusavali da pomognemo svojim znanjem i iskustvom kada je rijec o sportu a pogotovo futsalu (malom fudbalu). Bilo je tu raznih pokusaja. Od pojedinacnih razgovora sa igracima, pa onda sa tadasnjim nosiocima funkcija u Komitetu za futsal, generalnim sekretarom Bakovicem, sa dekanom Fakulteta za tjelosno vaspitanje Munirom Talovicem u to vrijeme, posebno insistiranje na edukaciji trenera, sudija, delegata, svih djelatnika u futsalu….do izrade Strategije za unapredjenje futsala u BiH.

Isto tako, razgovarali sa lokalnim predstavnicima u Kantonalnom fudbalskom savezu (Gvozden Medzid i Adnan Kantic) u cilju unapredjenja futsala koje bi rezultiralo osnivanjem kantonalne lige u futsalu. Takodjer, ukazivali smo na znacaj da svaka opstina u gradu Sarajevu ima zaposleno lice za sport, gdje bi futsal imao znacajnu ulogu. Posebno zelim istaci da smo znacajan period vremena imali mjesecne aktuelne teme na portalu, gdje smo uspjeli doci do raznih razmisljanja po pitanjima sporta sa posebnim akcentom na futsal. Da pomenem samo neke od tema: ORGANIZACIJA TURNIRA U MALOM FUDBALU, BIZNIS ILI LJUBAV?, Ministarstvo za sport na nivou BiH, neophodno ili ne?, (NE)REALNA OČEKIVANJA, Ko i šta može učiniti više za sport u BiH?, ZAŠTO JE SPORT U BIH “SIROČE”?

Ne mogu reci da je taj moj angazman dao velike rezultate ali da je imao odredjeni uticaj siguran sam da jeste. Prestao sam taj rad ove godine, kada sam poceo intenzivno raditi na tekstovima za objavu u knjizi  “ Turnir Fis-Gol, Vise od igre”. Dakle, sav ovaj rad na portalu dvanaest godina je radjen za svjetliju buducnost futsala. To nam je bila intencija, a ako bi se uradilo samo 40% od onoga sto smo zagovarali za futsal bio bi to znacajan napredak. Medjutim, to nije do nas (mene), jer u svoje doba sam uspio mali fudbal “uvuci” u FS Sarajevo, MFS Sarajevo, SOFK Stari Grad i SOFK Sarajeva. A VI? Ko je iz futsala clan Izvrsnog odbora u bilo kom nogometnom/fudbalskom savezu, Sportskom savezu i slicno. Jos vaznije, ako ima netko sta je uradio institucionalno za prosperitet futsala? Vi organizatori turnira uspjevate odrzavati futsal, zajedno sa dva-tri futsal kluba koji ucestvuju u futsal premijer i federalnoj ligi. Ali to nije to, morate institucionalno djelovati. Uci u nogometne/fudbalske saveze na svim nivoima. A kako to mozete uraditi? Samo zajednickim djelovanjem. Zato sam pokusavao da vas usmjerim jedne sa drugim. Mada ima i izuzetaka. Ima onih koji to mogu na misice, nazalost. Drustveni sistem nam je takav, opet nazalost.

U vezi sa ovim ispravnim djelovanjem, moram da te pitam, tebi i nekolicini organizatora turnira u futsalu dostavio pismo sa zeljom da zajednicki djelujete prema nogometnim/fudbalskim savezima za poboljsanje vaseg statusa kao organizatora futsal takmicenja. Ni od tebe ali ni od ostalih organizatora nisam dobio odgovor. Stekao sam dojam da ti i ostali organizatori turnira u Sarajevu ne zelite saradjivati, jer smo mi otvoreno kritizirali tadasnji rad nogometnih/fudbalskih saveza zbog odnosa prema futsalu.

Pismo koje sam vam dostavio namjeravam objaviti na portalu, po meni je veoma interesantno sa aspekta omalovazavanja, tvog (vaseg) prema posiljaocu a jos vaznije prema onome na cemu se insistiralo u sadrzaju tog obracanja.

Umjesto rezimea. Evo kako je nas rad vidjeo, osjecao, postovao…. nedavno preminuli istaknuti sportista i sportski radnik Esad Esko Hadžijusufović:

“ Ipak, srećni smo mi, kojima je ostala kuća i dvorište FIS-a, ostale su naše uspomene i pojavio se naš portal FISGOL, koji nam čuva prošla vremena i savjetuje kako postati dobar čovjek, sportista, fudbaler, igrač malog fudbala, tj. futsala.”

Vjerujem da Esko nije jedini koji ovako razmislja o nasem radu!

Napisao: Adnan Muzurović

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 15.10.2023.

OBRAĆANJE FUTSAL ORGANIZATORIMA

Slijedeca aktuelna tema portala treba da bude u vezi organizacije turnira u malom fudbalu. Mozes li nam reci tvoja iskustva prilikom organizacije ovogodisnjeg turnira. Koje su po tebi pozitivne stvari a sta je ono sto bi ti kao organizator zelio da bude, sto bi organizaciju turnira znatno unaprijedilo. S druge strane, sta je to sto mislis da su glavni problemi u organizaciji turnira u malom fudbalu.

Da li mislis da Kantonalni fudbalski savez, Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo i opstinske strukture dovoljno paznje posvecuju malom fudbalu?

Koliko bi tebi kao organizatoru turnira pomogla transparentnost u radu ostalih organizatora? Na primjer, kada bi znali koliko su ostali organizatori dobili pomoc od, recimo, Ministarstva za kulturu i sport a koliko vi?

Jednostvano receno tvoje impresije a naravno mozes se posluziti i svim iskustvima, mislim na organizacije predhodnih turnira, kao i na one ostale turnire koji se organizuju u Kantonu Sarajevo.

Mislim da cjelokupna rasprava i razmjena iskustava moze pomoci da se dodje do odredjenih pozitivnih stvari, sto bi u konacnici moglo biti od koristi za vas organizatore.

U ocekivanju tvog odgovora, ja te pozdravljam.

Adnan

FIS-GOL TIM

Exit mobile version