FIS GOL 83-91

STRANCI KOJI TO NISU

Prije nekoliko dana komentatori prenosa sa Islanda, Mensur Dogan i Fedja Dudic odskrinuli su fudbalsku Pandorinu kutiju koja je prebivaliste našeg NFSBIH.

Pored analiziranja utakmice Island – BiH dotakli su se rada i ponasanja NFSBIH. Prof. Dogan (vala mogao je i prije kada je gostovao na BHT1 ) navodi jedan od problema koji direktno utice na razvoj bh fudbala a sa tim i na razvoj reprezentativnih selekcija. Tu se prije svega misli na odluku da fudbaleri sa podrucja bivse nam zajednicke drzave nisu stranci.

To je katasrofalna odluka za nas domaci fudbal i direktno utice na bazu potencijalnih kanditdata za nasu A reprezentaciju, pa i za U 21.

Odlukom NFSBIH da se fudbaleri sa podrucja bivše nam države Jugoslavije ne tretiraju kao stranci počinje jedno novo haotično razdoblje u podrucju razvoja bh. fudbala. Naravno takvu odluku sa o dusevljenjem su docekali neki klubovi (i zbog nekih klubova je i donesena) i mnogobrojni sportski agenti. Sve odluke N/F S BIH moraju biti u inetresu bh. fudbala i trebaju da budu predocene i obrazlozene sportskoj javnosti.

Postoji li obrazloženje za ovakav prijedlog, tj. cime je TO motivisano?

Da li je neka stručna komisija ( pun ih je savez) razmatrala ovaj prijedlog ?

Da li je uradjena studija koja objasnjava dobre i lose strane ovoga prijedloga?

Da li je iko iz IO bio protiv ove skandalozne odluke?

Da li delegirani članovi IO N/F S BIH koji dolaze iz Federalnog i RS fudbalskog saveza donose mišljenje baze ili su samo klimoglavci koje samo interesuje putovanja sa reprezentativnim selekcijama?

Da li ce iko ikada od članova IO (oni nisu zaposlenici NFSBIH ) izaći u javnost i reči ” Ovo što radimo nijje dobro za bh. Fudbal? Ja sam protiv !!!

Teško da se TO može desiti jer kod tih takozvanih sportskih radnika taj lični interes koji ostvaruju kroz ” rad “u IO i raznim komisijama NFSBIH mnogo je jači od interesa bh.fudbala.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 17.09.2023.

Exit mobile version