FIS GOL 83-91

Prva zvanična utakmica reprezentacije BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju prvu prijateljsku utakmicu protiv jedne nacionalne selekcije odigrala je protiv reprezentacije Albanije, 30. novembra 1995. godine u Tirani.

Nakon osamostaljenja 1992. godine, u toku agresije i pokušaja da se uništi i izbriše svaki trag višedecenijskog postojanja države Bosne i Hercegovine, kroz sport i pozicioniranje na mapu sportskih dešavanja bio je veliki doprinos u jačanju države.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine istupa iz FS Jugoslavije početkom 1992. godine, nakon izbora novih delegata, izbora direktora i selektora, napisanog novog statuta poslat je zahtjev za prijem u UEFA-u i FIFA-u. Zbog agresije na BiH, mnoge aktivnosti na prijemu u članstvo i odigravanju prvih utakmica tekle su sporo i realizovane su van granica države.

Albanija – Bosna i Hercegovina 2:0

Utakmica se odigrala na stadionu Qemal Stafa u Tirani pred 10.000 gledalaca. Pravdu je dijelio makedonski sudija Hristo Danilovski. Golove su postigli za vodstvo domaćina 1:0 u 30. munuti Qendro i 2:0 Dobi u 50. minuti.

Zanimljivo tada je po prvi puta na jednom sportskom događaju svirana drzavna himna “Jedna si jedina”.

Za selekciju Albanije nastupali su Blendi NALLBANI (Xhevahir KAPLLANI), Atrim TOLE, Saimir MALKO, Anesti QENDRO (Alpin GALLO), Ilir SHULKU (Nevil DEDE), Jlir ALLIU (Geri ÇIPI), Altin HAXHI (Enkelejd DOBI), Redi Bashki JUPI (Nordik RUHI), Elton KOÇA (65′ Auron MILOTI), Sokol PRENGA, Roland ZAJMI (Gentjan ÇOÇJA); Selektor: Neptun BAJKO

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupili su Ismir PINTOL, Vedin MUSIĆ, Ibrahim DURO, Muhamed KONJIĆ, Senad BEGIĆ, Nedžad FAZLAGIĆ (80′ Said FAZLAGIĆ), Esmir DŽAFIĆ, Enes DEMIROVIĆ, Husref MUSEMIĆ (Amir OSMANOVIĆ), Asim HRNJIĆ, Almir TURKOVIĆ; Selektor: Fuad Muzurović

U aprilu 1996. na stadionu Bilino polje, Bosna i Hercegovina je odigrala prvu zvaničnu utakmicu na domaćem terenu, opet protiv reprezentacije Albanija, a utakmica je završila bez postignutih golova.

Genk i Kaiserslautern prije Albanije

Prije Albanije, u tom trenutku najveća, fudbalska imena iz BiH pod nazivom “Humane zvijezde” odigrale su utakmicu u Genku protiv istoimenog kluba 9. marta 1993. godine i pobijedila sa 3:1 da bi nakon toga 22. marta iste godine odigrali i  izgubila sa 1:4 utakmicu protiv Kaiserslauterna u Koblenzu. Utakmice su bile humanitarnog karaktera i sav prihod je išao za pomoć BiH. Utakmice su odigrane uz saglasnost FIFA-e i NSBIH.

Pripremio: Slobodan Alagić

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 01.03.2023.

 

Exit mobile version