FIS GOL 83-91

PRAVO DJELOVANJE U KORIST SPORTA

Čovjek od riječi, Irfan Čengić

Obećao sam pokrenuti rješenja problema sporta u prvih 100 dana mandata. Nakon održane 3. sjednice Komisije za kulturu i sport kojom predsjedavam mogu reći da:

Nacrt zakona o sportu KS je uvršten na dnevni red Skupštine KS. Krećemo sa usvajanjem novog sistemskog zakona, svjestan sam njegovih nedostataka zbog čega je Komisija tražila širu i dužu javnu raspravu od 60 dana. Posebno tim zakonom želim poboljšati status klubova “sarajevske četvorke” i ono što su od nas tražili pred izbore.

Danas smo razmatrali Nacrt Budžeta KS za 2023. godinu i uputili smo mišljenje u kojem tražimo da 1% budžeta ide za sport i da ne prihvatamo smanjenje budžeta za sport.

Predložili smo izdvajanje 2 miliona KM za saniranje poreznih dugovanja sportskih klubova u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima koji smo usvojili u prošlom mandatu u Parlamentu FBiH.

Predložili smo izdvajanje dodatna 3 miliona KM za sportsku infrastrukturu jer je to propisano kao prioritet u Strategiji razvoja KS 2021.-2027. ali se to nije odrazilo u nacrtu Budžeta. Ova sredstva mogu biti iskorišena za radove na Grbavici koje smo davno obećali, izradu projekta rekonstrukcije Koševa, poboljšanje uslova u trening kampu Butmir ili neki drugi projekat.

Predložili smo da se pored 5 miliona za sportske klubove izdvoje dodatna 2 miliona KM koja će biti za KK Bosnu, RK Bosnu, FK Sarajevo i FK Željezničar. A tako će ostati više sredstava i za ostale klubove.

Predložili smo nova rješenja i u nacrtu Zakona o izvršenju Budžeta KS za 2023. godinu.

Sve ovo ide kao prilog javnoj raspravi, ukoliko Vlada KS ne prihvati prijedloge sve ovo će ići i kao amandmani o kojima će se zastupnici izjašnjavati.

NAPOMENA: ovakvo postovanje predizbornih obecanja je rijetkost. Zasluzuje da to bezrezervo podrzimo i objavimo. Pogotovo kada je sport u pitanju.

Pored toga, Irfan Cengic – godinama pratim njegov rad, posebno kada je rijec o njegovom zauzimanju za sport. Ne umanjujuci kako djeluje i ostalim bitnim stvarima za razvoj progresivnog bh drustva.

Za kraj, njegov dugogodisnji metod i nacin rada gdje god je djelovao pokazuje rezultate. Mislim da to sto on posjeduje kao politicki djelatnik nedostaje mnogim njegovim kolegama. Bicu slobodan, po meni, najozbiljniji kandidat za novog predsjednika SDP.

P.S> nisam clan niti jedne stranke, jednostavno u svom visegodisnjem drustvenom radu svo vrijeme cijenim pravi konkretan rad.

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 09.02.2023.

 

Exit mobile version