FIS GOL 83-91

POČETNE AKTIVNOSTI

Ivica Mioč i Miodrag Kureš su bili u organizacionim odborima skoro svih turnira i liga u malom nogometu u toku ratnih dešavanja u Sarajevu. Misli se na ono što se igralo u Skenderiji, u organizaciji Ratnog Predsjedništva Fudbalskog saveza Sarajeva.

Za ovaj prilog o igranju malog fudbala u ratnom periodu idemo sa novinskim izvjestajima i fotografijama koje smo uspjeli dobiti ili „posuditi“ sa facebuka.

Pokusali smo kontaktirati osobe sa fotografija, cije su adrese poznate ali bez uspjeha. Neki ne zele da se podsjecaju na te dane, drugi vole da se pise o njima ali da oni adekvatno ne participiraju, treci su obecali pomoc, pa se predomislili……….

Sta se moze, to je tako. Nekako smo naucili da „pametujemo“ kada nesto prodje ili kada gledamo sa strane. I da kritikujemo druge, a uvijek nam je onaj drugi kriv……….

Mi zelimo da objavimo ono sto imamo i sto smo dobili od nasih vjernih citaoca. Prvo, iz postovanja prema onome kako je to bilo u te ratne dane, zatim zbog onih koji su bili u organizaciji ili igrali a kojih danas vise nema, na kraju, zbog istorije, neka se zabiljezi. Svakako da mi ne mozemo istaci u detalje kako je sve bilo, jer niti autor a niti ostali clanovi Redakcije i posjetioci portala koji su konsultovani nisu bili ukljuceni u sve organizacije turnira. Kada smo krenuli sa tim organizacijama, ubrzo su nam se prikljucili drugi, ovdje mislim prvenstveno na predstavnike vjerskih organizacija. Oni su organizovali turnire povodom vjerskih praznika. Kasnije su se prikljucili i neki fudbalski klubovi, FK Sarajevo i FK Vratnik, kao i KMF Tabasko. U biltenu, koji se objavljuje u slijedecem nastavku, je „pokriveno“ vecina onoga sto se organizovalo, pa cete moci saznati vise o tome.

Po obicaju, na kraju nase price o ratnim organizacijama turnira u malom fudbalu u gradu Sarajevu bice pravljena analiza, te ce se pokusati konkretnije govoriti o odredjenim segmentima nacina organizacije turnira i liga, o ekipama i igracima.

RATNI FOTO ALBUM:

Na ovoj fotografiji dosta poznatih lica, neki nisu vise medju zivima a vise o ekipi nismo uspjeli saznati.

KMF Davor je, kako rece novinar Sead Saric u ovom izvjestaju, uglavom isao po redu voznje

FK Hrid je bio ucesnik vecine turnira iz tog perioda

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 21.07.2023.

Exit mobile version