FIS GOL 83-91

PLBiH, Kup BiH i navijači

" Tri utakmice za godinu dana na Grbavici, gdje sam doživio mnogo lijepih i uzbudljivih trenutaka, bez ijedne ružne riječi, uvrede ili negativnog komentara. Hvala vam na tome, ovakvu atmosferu zaista čovjek mora doživjeti.", izjavio je golman FK Leotar Dušan Puletić, nakon kup utakmice sa FK Željezničarom u Sarajevu.

Za nekoliko dana, 25.2. počinje nastavak PL BIH. Svi klubovi Premijer lige, njih 12 po izjavama trenera, igrača i čelnika kluba maksimalno su iskoristili dugačku pauzu od oko 9o dana.

U tom periodu u klubovima su urađene određene promjene koje bi trebale donijeti željeni rezultat. Ono što je nama sa strane dostupno i vidljivo a vezano za prvu ekipu su dvije stvari koje su inače uobičajene u klubovima i to ne samo u pauzi nego i tokom takmičenja.

Prva, 5 od 12 klubova klubova imaju nove trenere. Smjena trenera i jeste uobičajena praksa. Drugi vazan momenat je dovodjenje novih igrača i “čišćenje ” rostera i to većinom raskidaju se ugovori sa igračima koji su angažovani prije 6-7 mjeseci. To su oni sto su dovedeni u junu 2022. a tokom takmičenja nisu zadovoljili one koji su ih angažovali ili one koji ih nisu angažovali.

Uvertira za premijer ligaške utakmice bile su utakmice Kupa BiH igrane u subotu i nedjelju. Deset premijerligaških timova bilo je u 1/8 finala Kupa BiH.

Publika kao važan segment takmičenja se ne mijenja, mislim na ponasanje tokom utakmice. I dalje vatreno navijaju za svoje timove i kada dozvole da se koriste u političke svrhe veoma su žestoki u svojim skandiranjima svega i svačega. Naravno tu su na utakmicama prisutna službena lica koja bi trebala da reaguju istog momenta (prekid) a poslije disciplinska komisija ce valjda oraditi svoj posao.

Da li je baš uvijek tako?

Zadnji događaj u subotu sa utakmice Rudar Prijedor – Borac Banja Luka odigrane u subotu bio je malo “neobican”. Za razliku od nekoliko ranijih slučajeva, kad su to radili samo navijači Borca, ovoga su puta navijači obje momčadi skandirali ime ratnog zločinca Ratka Mladića. Osim toga, s tribina se moglo čuti “Kosovo – Srbija”. Utakmica nije prekinuta, a spiker na stadionu je uzaludno pozivao na “dostojanstveno navijanje”. Glavni sudac utakmice u Prijedoru bio je Dragan Kesić iz Bosanske Gradiške, s pomoćnicima Božidarom Rustićem (Bosanska Gradiška) i Davorom Maksimovićem (Doboj). Četvrti sudac bio je Dragan Todić (Doboj), delegat Ilija Smiljanić (Nova Topola), a kontrolor suđenja Predrag Stankić (Bijeljina). NITKO NIJE OD NJIH REAGOVAO”. ( vijest preneseno sa portala )

Prije 10 godina, 2013. igrana je utakmica između FK Sarajevo i Leotara na Koševu i prekinuta je dok nije uklonjen sporni transparent na kojem je pisalo “Armija R BiH”. Sudija Ognjen Valjić iz Banje Luke PREKINUO JE utakmicu u prvom poluvremenu dok se nije uklonio sporni transparent.

Ovakvih slučajeva bilo je i biće tokom takmičenja ako ne više sigurno ne manje. Takvo nam je politička situacija u zemlji. A tolerisanje takve vrste navijanja će trajati sve dok na utakmici službena lica ne budu radila svoj posao. Ili, možda nekome odgovara takva vrsta navijanja.

Senad Kreso

 

FIS-GOL TIM

Mostar, 20.02.2023.

Exit mobile version