6. APRILSKI TURNIR U MALOM FUDBALU

Organizatori od 1977 godine

Za vrijeme deset godina trajanja turnira povodom 6 aprila – Dana oslobodjenja Sarajeva u drugom Svjetskom ratu, malonogometna ekipa Privredne banke Sarajevo – udruzene banke imala je vise transformacija. U prvoj fazi od pocetka turnira, 1977 godine bila je to jedna solidna ekipa, koja je ravnopravno igrala sa ekipama kao sto su Ljubljanska banka, RO “Valter Peric” i RO “Vaso Miskin”.

Kasnije, u jednom periodu doslo je do stagnacije sto se kvaliteta ekipe na ovom turniru tice, da bi dolaskom Gorana Fazlinovica, Hilmije Hota i Mise Kovaca ekipa bila ponovo konsolidovana, igrala dosta dobro, te zahvaljujuci tome nasao se  i pehar za osvojeno prvo mjesto u kancelariji – magazi naseg golmana, Zlatka Krznarica, koji je bio “sakupljac”  pehara nase ekipe.

Posljednji turnir odigran je na sportskom centru “Kovaci”, 1986 godine.

Prilika je da se, i u ovoj situaciji, sjetimo svih igraca ekipe Privredne banke Sarajevo – Centrale (Udruzene banke),  koji vise nazalost nisu medju zivima:

Čurčić Milenko, Ćuković Slobodan, Fazlinović Goran, Krznarić Zlatko,  Malić Duško, Radančević Mladen i Vukić Mićko. 

 

Ekipa PBS – Centrale (Udruzene banke) na 6.aprilskom turniru. Stoje, s lijeva: Jasminko Djapo, Adnan Muzurovic, Sead Skopljak, Slavko Depolo i Mladen Radancevic. Cuce:  Sead Memic, Milenko Curcic, Dusko Malic, Enver Prses i Radivoje Kovacevic . Ovo je ekipa koja je krajem sedamdesetih igrala za PBS – udruzenu banku, s tim da nedostaju: golman,  Zlatko Krznaric,  Micko Vukic i Muhamed Poricanin, koji je u to vrijeme radio kod nas, igrao na sportskim susretima ali na turnirima u gradu igrao je za Ljubljansku banku. Pored navedenih, na sportskim susretima radnika Privredne banke Sarajevo su igrali: Savo Pejic, Alija Hodzic, Njegos Cicovic, Camil Klepo i Slobodan Cukovic.

 

Potvrda ekipa koje su ucestvovale na 6. Aprilskom turniru.

 

Ekipa Ljubljanska banka, jedna od jacih ekipa u to vrijeme u gradu Sarajevu, ucesnik na tradicionalnom 6. aprilskom turniru. Na fotografiji, stoje s lijeva: Senad Hodzic, golman Kestendzic, Muhamed Poricanin, Zlatko Terzic, Zeljko Zeleznik, trener Ljupko Miokovic. Cuce: NN, Ahmed Radzo, Fuad Svrakic i NN. Kasnije ce u ekipu doci, golman Zlatan Karamehmedovic – Cafir, Jovan Milosevic – Bimbo, Midhat Colakovic – Miki, Senad Krupalija – Coco…Oni su vise igrali na 6. aprilskom turniru a ovo fotografiju objavljujemo kao sjecanje na osobe koje su bile dugo godina pravi sportski rivali, cije fotografije iz vremena pomenutog turnira nemamo. Zeljko Zeljeznik i Zlatko Terzic su u pitanju, koji su godinama bili udarni igraci Ljubljanske banke a istovremeno igranje utakmica protiv njih bilo je pravo sportsko nadmetanje.

 

Legendarni golman banke i covjek za pamcenje, Zlatko Krznaric sa peharima. E’, koliko se ovdje raznih „ utakmica odgledalo” u toku radnog vremena. Ljudi, druzenje, provale, zezencija………. U svakom slucaju, bilo je divno i nezaboravno!

 Adnan Muzurović

 

P.S. Mala digresija na naslov, sto se organizacije turnira u malom fudbalu tice. Prvi veci (ozbiljniji) turnir u malom fudbalu sam organizovao 1976 godine na Cengic Vili 1. Zajedno sa saigracima ekipe “Feniks” koji su stanovali u kvartu koji smo zvali kod nobodera “Vranica”.

 

 FIS-GOL TIM

Sarajevo, 06.april 2023

Nedavno objavljeno