ORGANIZACIJA TURNIRA U MALOM FUDBALU, BIZNIS ILI LJUBAV?

AKTUELNA TEMA PORTALA, OKTOBAR/NOVEMBAR

Do naslova za ovomjesecnu aktuelnu temu sam dosao prilikom posjete turniru u malom fudbalu koji se odrzavao u FIS-u. Do drustva sa kojim sam posmatrao turnir bili su dvojica mladjih gledalaca. Spontano smo krenuli u pricu. Oni su culi za nas turnir “Fis-Gol” od starijih prijatelja i rodbine. U razgovoru jedan od njih je primjetio. Parafraziram: Ne moze se ovo porediti sa onim sto smo culi ali i iz ovoga sto vi i kako pricate moze se zakljuciti. Vi ste to ocigledno radili iz ljubavi a ovo danas je sve iz interesa.

Tu je “legao” naslov a pravi povod su organizacije turnira u malom fudbalu koji su se odrzali u Kantonu Sarajevo.

Kontaktirali smo neke od organizatora turnira u malom fudbalu u Kantonu Sarajevo u zelji da iz prve ruke saznamo vise pojedinosti.

Zamisao je bila da njihova razmisljanja prezentiramo kao posebne cijeline (priloge). Medjutim, niko od njih nije zelio da javno iznese svoj stav a bilo je obecanja. Zasto? To oni znaju. Ako su zadovoljni i ne misle da se moze bolje i uspjesnije sasvim uredu. Mozda oni smatraju da ovo nije put kako oni mogu da dodju do boljih rjesenja kada je u pitanju sama organizacija turnira u malom fudbalu. Postujemo i to, sa interesovanjem cemo pratiti sta je ostvareno u tom pogledu. Slijedece, bilo bi pretenciozno da se iznose uoceni detalji organizacije koji bas ne odgovaraju ni prosjecnim organizacijama ali iskustva nam govore sta i kako treba da se radi ako se zeli jednoga dana vidjeti reprezentacija BiH na zavrsnici znacajnijeg prvenstva u futsalu. Treba se voditi racuna da svako takmicenje u malom fudbalu mora biti u funkciji daljnjeg razvoja ovog sporta a ne jeftinoj zaradi. To je za one koji zaista vole mali fudbal (futsal).

Vama se obracamo dragi citaoci portala da nam vi prenesete vase misljenje o nacinu organizacije turnira. Da li ste zadovoljni onim sto ste imali prilike gledati? Da li mislite da Kantonalni fudbalski savez, Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo, te opstinske strukture dovoljno paznje posvecuju malom fudbalu? Sta bi vi predlozili da se uradi kako bi organizacija turnira u malom fudbalu bila uspjesnija?

Ovo smo zamislili kao jednu pomoc za organizatore a voljeli bi kada bi o ovome razmislili iz kantonalnog fudbalskog sveza (i ostale naprijed navedene institucije), jer sada je vrijeme da se razmislja o programu i budzetu saveza, pa da se na vrijeme ukljuce ako ne svi (i ako imaju kriteriji) a ono visegodisnji tradicionalni turniri u malom fudbalu.

U nadi da cete nam svoje razmisljanje dostaviti sto je prije moguce, ja vas pozdravljam.

Adnan M.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, oktobra 2019

 

Nedavno objavljeno