ONI SU IGRALI NA FIS-GOLU (2)

Pogodi ako znaš?

Na ovoj fotografiji dosta poznatih igraca malog fudbala. Dosta njih (mozda cak i svi sa fotografije) je igralo na turniru Fis-Gol. Ova fotografija je pretpostavljamo sa turnira na Ilidzi.

I ovu fotografiju smo svrstali u rubriku Ima li mene tu, podkategorija: Pogodi ako znas? Za ovaj tekst izdvajamo sjecanja Radoslava Golubovica (na fotgrafiji, stoji prvi s desna) na turnir Fis-Gol.

“ Da se  osvrnem na turnir Fis-Gol 1989. Igrao sam za ekipu Odeon. Igrači koji su igrali za Odeon bili su iz Pofalićkog, a na moju molbu došao je Nebojša Novaković, tadašnji igrač Dinama Vinkovci. Sada uspešan trener u Švedskoj Aik Solna. Tadašnji trener Pofalićkog Sinanović, čest gost Odeona prijavljuje ekipu za turnir. Kupuje opremu sa gazdom Božom i okuplja nas na Malti u restoranu.

Sećanja polako blede, sećam se polufinalne utakmice protiv HB ekpe mog prijatelja Bande (Heleta Branko). Ekipa sastavljena od igrača Sarajeva i Želje. Šabanađović, Bahtić, Ivanović, Milak, Vujićević…mislim da su utakmicu sudili Salem Prolić i Duško Zirojević. Fis je bio prepun, tako da se ni aut nije mogao izvesti od gledalaca, mada je padala jaka kiša niko nije ni pomišljao da ode sa utakmice. Mislim da je nama više odgovarao klizav teren, posebno Novakoviću koji je kasnije proglašen za najboljeg igrača turnira. Pred kraj drugog poluvremena dao sam gol, zatim Šešlija i mi smo zasluženo u finalu.

Finalna utakmica privukla sav krem grada Sarajeva a na klupi Davora pok. Kinđe i Davor. Sjećam se da je već na startu utakmice napravljen grub faul na Šešliji i on je do kraja utakmice presedeo na klupi, te je Davor tu napravio prevagu i golom pok. Fude Švrakića, u to vreme doktora za mali fudbal, pobedio. Za nas je i drugo mesto bio veliki uspeh mada smo svi bili utučeni posle poraza.”

Zelimo istaci da je popularni Golub jedan od boljih odbrambenih igraca na turniru Fis-Gol. To potvrdjuje i cinjenica da je u anketi portala za najbolje igrace turnira, Radoslav Golubovic osvojio 18 mjesto.

Treba da nam date odgovore na slijedeca pitanja:

  1. Kako se zvala ova ekipa?
  2. Imena (tacno ime i prezime) tri igraca sa fotografije?
  3. Ime i prezime predstavnika ekipe?

Odgovore treba da nam dostavite zakljucno sa petkom, 12. augusta 2022 godine.

Da vas podsjetimo na propozicije:

Objavljujemo fotografije ekipa ucesnica turnira u malom fudbalu Fis-Gol i drugih takmicenja u malom fudbalu koje smo organizovali u periodu od 1976 godine do juna 1994 godine. Vi treba da nam date odgovore na pitanja koja cemo postavljati vezano za tu fotografiju. Vasa javljanja primamo, radi vjerodostojnosti, kao komentar na facebook profilu, adresa: Fisgol Sarajevo.

Takodjer, obracamo vam se ponovo, da nam dostavite vase fotografije sa turnira u malom fudbalu Fis-Gol i drugih takmicenja u malom fudbalu koje smo organizovali u periodu od 1976  do juna 1994 godine.

Nadamo se da ce prilozi na ovaj nacin, iz ove rubrike, privuci vase interesovanje, te ocekujemo vasu saradnju i odgovarajuci doprinos ovoj aktivnosti.

Nakon objave priloga na facebook profilu svoj komentar su dali igrace ekipe Drazen Klacar, Milenko Soljic i Milan Tomcic, plus Hasan Hajdarevic, Dzemal Hadzismajlovic i Ramiz Avdic.

Izdvajamo podatke:

Milenko Soljic: “ Počeli smo igrati na Fis Gol turniru pod imenom Dolly Bell, kafić na Ilidži vlasnik pokojni Ivota Barić. Poslije smo igrali za pok. Murata Šarana prvo za kafić 7, pošto je naš Murat bio čuveni desno krilo. Kasnije smo se zvali Levante, klub gdje je igrao naš Murat. Zadnja ekipa za koju smo igrali je frizerski salon Duga, vlasnik nažalost pokojni Hajro Gušić. Počivali u miru.

Na slici: stoje sa lijeve strane, tehniko pok. Smajo Salčinović -Hodžić Safet Čelo – Džino Bogdan – Čuzulan Ranko Čuz, Pandžić Nedžad Pandžo – Golubović Radoslav Golub, čuče sa lijeva: Klačar Draźen – Sevlić Munir Muna – Angelov Zoran Zoza – Šoljić Milenko Šolja.

Drazen Klacar: Slika je sa turnira u Bosanskom Brodu, 1990 godine, gdje smo osvojili PRVO MJESTO. Sastav: Smajo pumpas vodja ekipe, Celo Hodzic, Dzino Bogdan, Ranko Cuzulan, Pandzic Nedzad, Golub stoje, Klacar, Muna Sevlic, Zozo, Soljic Milenko cuce.

Finale igrali sa Kompred Tuzla u pola 4 ujutro, jer se turnir igrao 72 sata non stop. Dobili 3:1. Golove dali ja, Pandzo i mislim Muna. Iduce godine igrali u finalu i izgubili od Sloga Doboj za koje je igr’o i cuveni Sulejman Halilovic. Izgubili na penale, regularno 2:2. Mislim da nisam pogrijesio. I samo jedan dodatak, Zozo sa slike je Zoran Angelovski. I najvaznije gazda Duge je bio Hajro Gusic.

Zahvaljujemo na saradnji i pomoci da kompletiramo informacije u vezi ekipe iz priloga.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 10. august 2022

Nedavno objavljeno