FIS GOL 83-91

NEZVANIČNO PRVENSTVO GRADA

Ekipa Cengic Vile 1, prvaci grada 1981 godina. Stoje s lijeva: Miroslav Prajzler, Rajko Dugandzic, Adnan Muzurovic, Zoran Bilic, Boro Borovcanin i Branislav Mandaric. Cuce: Rade Simic, Mustafa Dizdarevic, Pero Simic, Petar Kenjic i Sarija Idrizovic

Jedna od prvih aktivnosti novoformirane Komisije za sport i kulturno – zabavne aktivnosti PBS – Udruzene banke, kada je rijec o sportu, bilo je organizovanje nezvanicnog prvenstva grada Sarajeva u malom fudbalu. Odrzane su dvije sezone 1981 i 1982 godine. Ucestvovalo je deset najboljih ekipa grada u to vrijeme: MZ Cengic Vila 1, Ljubljanska banka, MZ Vrbanjusa, MZ Kovaci, OZIL Ilidza, MZ Otoka, MZ Grbavica, MZ Velesici, RO Energoinvest i RO Unioinvest.

Prvu godine najbolja ekipa je bila MZ Cengiv Vile 1 a narednu, 1982 godine prvo mjesto u ligi je osvojila ekipa Ljubljanske banke.

Podatak nezvanicno prvenstvo se koristi zbog cinjenice da takmicenje nije bilo uradjeno u saradnji sa fudbalskim savezima (FS BiH, MFS i FS Sarajeva), jer predstavnici navedenih saveza u to vrijeme nisu pretjerano voljeli mali fudbal. Mozda su ovo malo „teske“ rijeci ali put koji je predjen da se mali fudbal izbori da bude „priznat“ mi daje za pravo da tako mislim. S druge strane, treba reci da je na sve to vjerovatno uticalo misljenje ljudi iz FIFA i UEFA organizacija, jer kao sto se vidi niti danas futsal nema podrske od ovih organizacija da bude predlozen i primljen u Olimpijsku porodicu sportova.

Nakon ove male digresije, vracamo se na prvenstava koja smo organizovali pocetkom osamdesetih. I ovom prilikom zelim da se zahvalim svima onima koji su pomogli da se ova prvenstva organizuju a posebno bih zelio da istaknem ulogu delegata, nasih kolega i prijatelja iz banke: Mitar Mucibabic, Zlatko Krznaric, Enver Ibric, Stanko Depolo i Midhat Redzepovic, kojih nazalost nema vise medju zivima. Prvenstvo je bilo odrzavano na sportskim terenima centara gdje su gravitirale ekipe. Dakle, delegati su isli poslije redovnog posla u banci na sve ove terene i obavljali svoje poslove i to volonterski, bez ikakve finansijske nadoknade. Uostalom, isto kao clanovi Komisije koji su bili u Organizacionom odboru, oba ova prvenstva.

Prvu godinu,  kao sto je vec receno, prvo mjesto zauzela je ekipa MZ Cengic Vila 1. Ekipa koja je u to vrijeme sigurno spadala u vrh sarajevskog malog fudbala. To igranje na sportskom centru, kada su se ekipa sakupljale i pocinjale igru sa prvih dvanaest igraca, do sest postignutih golova, bez obzira na kvalitetu a poslije dodje toliko igraca da se formira pet-sest ekipa i ceka na svoj red, jer pobjednik ostaje, moralo je dati rezultata. A onda granica pocetka igranja stalno je pomjerana, jer niko nije zelio biti trinaesti, cetrnaesti……i cekati sat i po, dva da igra. Uz sve to valja istaci da su ipak kvalitetni igraci opstajali tu u igri, a oni manje „vrijedni“ igraci su sami odustajali, nisu vise dolazili.

Igraci MZ Cengic Vila 1, koju su igrali za ekipu koja je osvojila prvo mjesto na prvenstvu grada 1981 godine su na fotografiji koja se objavljuje u prilogu ovog teksta.

Druga godina, Ljubljanska banka u to vrijeme vec popularna i prepoznatljiva ekipa, najvise zahvaljujuci Fuadu Svrakicu, Senadu Hodzicu, Jovanu Milosevicu, Cafiru Karamehmedovicu, zajedno sa radnicima banke Zeljkom Zeleznikom, Zlatkom Terzicem i Muhamedom Poricaninom. Da ne zaboravim Mikija Colakovica i Faruka Svrakica, a tu se negdje vrtili kada je igra u pitanju i Kenan Sahinagic, Aco Culic, Coco Krupalija. Nadam se da nisam nikoga zaboravio. Kasnije ce Kenan Sahinagic preuzeti ulogu „mecene“ i ekipu „odvesti“ kod popularnog pjevaca i velikog ljubitelja sporta Davora Popovica, te ce time ekipa postati nadeleko poznata pod imenom Davor, tj. KMF Davor.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 23.09.2023.

Exit mobile version