(NE)REALNA OČEKIVANJA

Ko i šta može učiniti više za sport u BiH?

Putem rasprave na ovomjesecnu temu portala: Ministarstvo za sport BiH, neophodno ili ne – zeljeli smo doci do saznanja da li se moze nesto konkretno uraditi da sport u BiH ima bolji tretman kod onih koji neprikosnoveno vladaju ovom zemljom.

U obradi ove analize posluziti cu se, ovom prilikom, sa razmisljanjima rano preminulog, Senada Turkovica. Iz priloga koji smo objavili izdvajamo dva segmenta od kojih se, po meni, mora poceti ako se zaista zeli konkretno djelovati u ovoj oblasti.

Odgovornost

Odgovorna lica za oblast sporta imaju stihijski pristup, nesistemsko djelovanje bez ikakve  odgovornosti. Bilo bi zanimljivo napraviti multidisciplinarno istraživanje o utjecaju načina finansiranja sporta kroz minuli period na destruktivne pojave u društvu. Da li naslućujete kakvi bi rezultati bili retrospektivom kroz posljednju deceniju?

Smatram da ne postoji način da se odgovorni kritiziraju dok se zakonskim regulativama ne uredi način i postupci finansiranja sporta. Zašto ne prepisati postojeće modele od naših susjeda? Treba obezbjediti sistem praćenja, vrednovanja i valorizacije sportskih rezultata, uz jasnu klasterizaciju kategorija sportova, kao i standardizaciju rezultatske uspješnosti sportista u kvalitativnom smislu.

Strukovni savezi

U našem društvu mnoge oblasti bivaju vođene na način da odgovorna lica pokušavaju naći razloge i sakriti se u tunele neuređenih zakonskih normativa, izbjegavajući svoje obaveze i ne “talasati” stvari zbog kojih mogu izgubiti svoje lične interese. Mi smo društvo koje se “taloži” u stihiji, u stand by poziciji iščekujemo “nešto” od “nekoga”. Ne postoje snage koje su kadre pokrenuti motor značajnih promjena, a što se, nažalost, implicira i u oblasti sporta.

U svojim razmisljanjima zelim ici dalje, pa predlazem:

Gdje sa sportom u Vijecu ministara BiH? Obzirom da je realnost, nazalost, da nasi vladari ne zele sport u ovim “visinama” vlasti, minimum onoga sto bi trebali uciniti jeste da se  pronadju modaliteti kako bi sport bio adekvatno tretiran u ministarstvu Civilnih poslova. Unutar ministarstva odrediti povjerenstvo, komisiju ili odbor (kako li vec to oni zovu) i odgovornu osobu koja ce iskljucivo imati nadleznost za sport u BiH. Naravno, ovo predvidja da se budzetom predvidi neuporedivo vise novca za potrebe vrhunskog sporta u BiH.

Zastupnicki Parlamenat BiH treba da formira Komisiju koja ce inicirati odgovarajuce zakonske akte koji tretiraju sport BiH. Komisija ce imati jasan program i strategiju djelovanja (neophodno je utvrditi rokove i pratiti izvrsenje istih) kako bi se u cetri godine mandata na dnevnom redu Skupstine nasli svi potrebni zakonski prijedlozi za unapredjenje sporta. Na celu Komisije mogao bi biti Vlatko Glavas, uz strucna lica on bi mogao da bude garant ispunjenja ovog znacajnog posla.

U slucaju da se ne mogu realizovati ove aktivnosti Olimpijski Komitet BiH putem svoje Komisija za vrhunski sport (u ciji sastav treba da se ukljuci Vlatko Glavas) i sprovode sve radnje predlozene u predhodnoj stavci. Jednostavno ne smije se dozvoliti da prodje jos jedan mandat a da se o sportu na nivou drzave nista ne rjesava. Olimpijski komitet mora uloziti vise truda da pomogne strukovnim savezima u rjesavanju svih ovih znacajnih pitanja za sport.

Ministarstva za kulturu na nivou entiteta, takodjer. Akcija mora biti sinhronizovana, svih navedenih subjekata. Neko mora preuzeti odgovornost, krajnje je vrijeme.

U svom ovom radu mora se biti zastupljena transparentnost. Svaka aktivnost mora biti javno prezentovana sa konkretnim rezultatima poduzetog. U slucaju opstrukcije, javnost mora biti upoznata ko i zasto je bio protiv.

Malo je medijskih kuca koje obezbjedjuju dijaloske teme o nacinu i mogucnostima rjesavanja problema finansiranja sporta i definiranja sportskih organizacija, a narocito krovnih strukovnih saveza. To treba mjenjati!

Ubuduce, ulogu sredstva informisanja treba podici na veci nivo, osmisljeno i strategijski razraditi plan djelovanja. Angazovati profesionalnu medijsku kucu za nosioca aktvnosti u ovom segmentu. Nista ne treba prepustati slucajnosti.

Mislim da je ovo, u ovom trenutku, dovoljno za pocetak. Naravno, postoji jos mnogo drugih stavova i potrebnih radnji koje bi mogle zadovoljiti potrebu da se urade neophodne stvari kako bi BH sport dosao na mjesto da mu se ukaze veca pozornost.

Uz ovo, ako bi vodeci politicari u drzavi dali šansu sportu to ne bi bilo uzalud. Sportski rezultati bi to pokazali. Siguran sam!

Urednik

Sarajevo, 30.11.2018.

Nedavno objavljeno