FIS GOL 83-91

NAJUSPJEŠNIJI POJEDINCI TURNIRA FIS-GOL 91

Ekipa Robi Breza, drugo mjesto na turniru Fis-Gol 1991 godine. Stoje: Enver Hadžiahmetović, Suad Memić, Herco Reuf, Jovica Đurić i Anto Puljić. Donji red: Džemil Zeković, Kahriman Davud Fule, Darko Marinković, mali Robi, Namir Solak i Vranić Sead

SEAD VRANIĆ – NAJBOLJI IGRAČ

Sead Vranic je igrao veoma uspjesno i veliki fudbal, u Bosni iz Visokog. Omalen rastom sa velikim radijusom kretanja. Brz, pokretljiv su glavne karakteristike njegove igre.

Izvanredno se uklopio u ovaj sastav ekipe Robi i na najbolji moguci nacin pokazao da se individualne sposobnosti mogu staviti u sluzbu kolektivne igre.

Na osnovu prikazanih igara na turniru potpuno zasluzeno mu je pripao epitet najboljeg igraca turnira za 1991 godinu.

TARIK HODŽIĆ – NAJBOLJI GOMAN

Tarik Hodzic je koliko je meni poznato dijete Vrbanjuse. Uvijek je tu bio oko ekipe, jedno vrijeme nije branio jer je prednost data njegovom prezimenjaku Safetu, izvanrednom golmanu. Kako je Tarik bio osoba koja je volila raju i uvijek mu je bilo stalo da bude dio nje, on je strpljivo cekao svoju sansu.

Tako je i bilo, na turniru 1991 je zabranio za ekipu i pokazao da je veoma dobar malonogometni golman. Svojim odbranama a pogotovu prilikom izvodjenja penala, doprinijeo je ekipi Arija Vrbanjusa da pobjedi u finalu turnira. Sto je na kraju prevagnulo pri odlucivanju o tome ko je najbolji golman na turniru.

NAUSPJEŠNIJI GOLGETERI TURNIRA- ZORAN PRŽULJ I EDIN VELAGIĆ

Ovo nije prva godina da smo na turniru imali situaciju da dvojica igraca imaju isti broj postignutih golova. Ovaj put to su postigli Zoran Przulj i Edin Velagic.

Zoran Przulj sa ovom smpionskom titulom kao igrac Vrbanjusa – Arije postao je najuspjesniji igrac turnira Fis – Gol. Ovo mu je cetvrti put da osvoja prvo mjesto, tri puta sa ekipom Verona. Vrijedno da se istakne, zar ne?

Edin Velagic, popoluarno zvani Vaso je tipicno sarajevsko dijete kada je rijec o sportu i angazmanu. Talentovan a sa manjom zeljom za ozbiljnim radom. Zavrsio u nizerazrednim klubovima.

Edin Velagic je igrao mali fudbal dosta dobro i godinama je bio okosnica tima Tabasko, ekipa koju je vodio Hasan Hajdarevic. Interesantno je napomenuti da je Hasan u ovo doba razmisljao kako da uvede dionice u mali fudbal, te je angazovao Zareta, vlasnika butika San Remo u suvlasnicki odnos. Ekipa je preuzela novo ime, umjesto Tabasko sada se zvala San Remo.

NAJBOLJI SUDIJA TURNIRA – MESUD PELJTO

Mesud Peljto je godinama sudio na turniru Fis-Gol. Na malom terenu je djelovao dosta blago, ili se meni cini, bez neke narocito zelje da se nametne autorititom i energicnim odlukama. Ocito je bilo da je on u fudbalu iz hobija, covjek je ganjao fakultet, to mu je bio primaran cilj. Zavrsio je pravni fakultet i danas je pomocnik ministra u Kantonalnoj vladi Sarajevo.

Ovo je bila mala digresija a kada sagledamo ukupnu situaciju na i van terena sudije su, generalno, odlicno obavile svoje poslove na turniru. U izjednacenoj konkurenciji ipak je Mesud Peljto i njegovo sudjenje (i mirnoca) , te ne padanje pod uticaj, prevagnula u odluci da on bude proglasen najboljim sudijom turnira.

IGRAČ KOJI NAJVIŠE PODSJEĆA IGROM NA ASIMA FERHATOVIĆA – HARIS JAGANJAC

Haris Jaganjac je igrac koji je svojom igrom na turniru 1991 godine po odluci zirija najvise podsjecao na legendu sarajevskog fudbala Asima Ferhatovica. Zelja je bila da obavimo razgovor za Harisom o ovom ucescu na turniru i o ovoj nagradi ali Haris se nije odazvao pozivu.

Iskoristiti cemo priliku da nesto kazemo o Nijazu Ferhatovicu – Brki a vise cemo svakako u nekoj od nasih stalnih rubrika, naknadno.

Nijaz Ferhatovic, koji je igrao za FK Sarajevo i imao uspjesnu karijeru, volio da igra mali fudbal. Uglavnom je Braco bio taj koji je angazovao Nijaza da igra za Vrbanjusu.

Kada mu je iznesen prijedlog i ideja da bi zeljeli da Asima Ferhatovica povezemo sa nasim turnirom na ovaj nacin, on je to sa velikom dozom respekta prihvatio. Ocigledno mu je bilo drago da neko zeli na taj nacin da oda pocast njegovom najblizem. A i nama je bilo zadovoljstvo na  taj nacin odati priznanje jednoj istinskoj igrackoj i ljudskoj legendi grada. Jedan je Hase!

Bez obzira na atmosferu, na desavanja u Skenderiji, nisam mogao ni pomisliti da ce to biti zadnji Fis-Gol u nasoj organizaciji. Da ce se desiti rat i sve one strahote i grozote koje niko normalan ne moze ni zamisliti. 

Uvijek sam mislio da je turnir Fis-Gol “Više od igre” ali u onom pozitivnom, sportskom i ljudskom smislu!

AM

      FIS-GOL TIM

Sarajevo, 10.08.2023.

Exit mobile version