FIS GOL 83-91

NAJUSPJEŠNIJI POJEDINCI TURNIRA, 1989 GODINA

Ekipa Odeon, drugo mjesto na turniru Fis-Gol1989 godine. Stoje, s lijeva: Emir Hadzic, Ljubisa Seslija, Dragan Radovic, Radoslav Golubovic i Amir Misimovic. Cuce: Kenjic, Nebojsa Novakovic, Momcilo Tosovic i Nusret Hoso

NEBOJŠA NOVAKOVIĆ – NAJBOLJI IGRAČ I GOLGETER TURNIRA

Nebojsa Novakovic – Neso je rođen 29. oktobra 1964, u Sarajevu. Započeo je svoju karijeru u omladinsku timu FK Bratstvo Vojkovici. On je napustio Sarajevo pocetkom rata 1991 i otisao do Solna, predgrađe Stokholma.

Poznato je da je Novakovic igrao nakon Bratstva u Famosu iz Hrasnice i Dinamu iz Vinkovaca a po dolasku u Svedsku popularni Neso karijeru je nastavio u klubovima Vasalunds i Djurgandes. Dobre igre u ovim klubovima bile su preporuka i Nebojsa je 1997 zaigrao za najbolji svedski klub AIK, gdje je proveo cetri godine. Karijeru igraca Novakovic je zavrsio u klubu Vasby IK 2002 godine.

U AIK-u on je odigrao 104 ligaških nastupa, postigao 27 golova, osvojio Allsvenskan (Kup Svedske) 1998 godine i igrao u Ligi sampiona u sezoni 1999 – 2000 godine. Ostaje upamcen njegov gol Barceloni, koji je postigao nezaboravnim lobom.

Nakon zavrsetka nogometne karijere Novakovic je startao sa trenerskim poslom, prvo kao pomocni trener u klubu za koji je igrao Vasby IK. Potom odlazi u AIK, gdje je od 2004 godine radio sa promjenljivim uspjehom.Za ovaj period od tada, pa do danas, Nebojsa je samo jednu godinu bio izvan AIK (sezona 2009/10) kada je otisao raditi u klubu Sanderfjord Nogomet.

Nebojsa Novakovic je danas veoma popularan u Stokholmu. Uskoro treba da izadje knjiga o njemu. Svojim igrackim majstorijama je “zaludio” Svedjane. Nesto slicno kao sto je nas na turniru Fis-Gol 1989 godine. Kada je vise nego zasluzeno ponio titulu najboljeg igraca i golgetera turnira.

NAJBOLJI GOLMAN TURNIRA – EMIR KARAMEHMEDOVIĆ

Zlatan, Emir, Cafir (i kako li su ga sve zvali) Karamehmedovic spada sigurno u sami vrh golmana sarajevskog malog fudbala u periodu 1979 – 1991 godine. Zlatno pravilo: dobar golman, pola ekipe u njegovom primjeru je vise nego potvrdjeno. Zahvaljujuci njegovim bravuroznim odbranama igraci Davora mogu da zahvale za mnoge osvojene turnire. Nije da oni nisu igrali dobro, naprotiv ali ona blaga (i mnogo puta odlucujuca) prevaga u odlucujucim utakmicama je bio ovaj majstor branjenja.

Cafir je sportsku karijeru poceo kao rukometni golman i to mu je mnogo pomoglo kasnije kao malonogometnom golmanu. Vjesto je koristio sve sto su odlike odlicnog golmana, racionalno postavljanje, pravovremeno izlazenje u sut i sigurne intervencije (bez nepotrebnog paradiranja) su glavne karakteristike njegovog stila branjenja.

Vlasnik je mnogih trofeja za najboljeg golmana na turnirima u malom fudbalu koji su organizovani u Sarajevu.

DUŠKO ZIROJEVIĆ – NAJBOLJI SUDIJA TURNIRA

Drugi put u sedam godina Dusko Zirojevic osvaja titulu najboljeg sudije turnira Fis-Gol. To pokazuje kvalitet a on je to sigurno posjedovao. Druga stvar, analizirajuci incidentne situacije (a nije da nije bilo i njih),  koje su se dogadjale u toku turnira Fis –Gol, najmanje su se desavale kada je sudio Zirojevic. Dovoljan pokazatelj.

Jos da je poslije zelio da nam se aktivno pridruzi seminarima koje smo organizovali svake godine za sudije, sigurno da se ne bi desila greska koju je napravio slijedece 1990 godine, u nepoznavanju FIFA pravila malog nogometa koje smo poceli da primjenjujemo od te godine. Ali to je vec u domenu slijedece godine.

Ove 1989 godine Dusko Zirojevic je bio najbolji sudija na turniru Fis-Gol.

FIS-GOL TIM

05.06.2023.

Exit mobile version