FIS GOL 83-91

KUĆA SLAVNIH – MLADEN VRČEK

MEDO, LEONARDO DE VINĆI IZ HRASNA          

Piše: Adnan Muzurović

Predstavnici malonogometnih ekipa su bili veoma bitni za ostvarivanje nasih planova koje smo imali u namjeri da institutalizujemo sva pitanja u vezi sa malim fudbalom/nogometom. Bez obzira da li su ti predstavnici bili vlasnici kafica, drugih samostalnih zanimanja, ili predstavnici ekipa iz radnih organizacija, mjesnih zajednica, fakulteta, sportskih klubova. Bilo je vazno imati njihovu podrsku, jer smo znali da zajednickim radom mozemo doci do zeljenog cilja – da FSJ (FS BiH) prihvati mali fudbal, te da se sve aktivnosti vezane za mali fudbal/nogomet provode u okviru Saveza.

Jedan od prvih koji je svatio sta mi zelimo i radimo bio je pokojni Mladen Vrcek – Medo, vlasnik cafea “Verona” i predstavnik istoimene malonogometne ekipe. On se svo vrijeme drzao nekako po strani ali nije zalio novca da izdvoji za njegovu ekipu “Verona”. Prijavljivao je ekipu za sve turnire koje su njegovi igraci mogli igrati. Obzirom da je u ekipi imao igrace koji su igrali u FK” Zeljeznicar” i drugim timovima “velikog” fudbala morao je voditi racuna kada su oni bili slobodni od obaveza u svojim klubovima. Uglavnom su igrali mali fudbal u ljetnim mjesecima a tada se igrao nas turnir “Fis-Gol”, tako da smo mi bili redovno “pocasceni” njihovim sudjelovanjem. Obostrano zadovoljstvo, reklo bi se. Mi iz razloga sto smo znali da ce za pokojnog Medu sigurno igrati njegovi prijatelji iz Zelje, sto turniru automatski daje drugi rejting a oni sto su znali da mi vodimo racuna o tome da svaki nesportski i neprimjeran start bude adekvatno disciplinski sankcionisan, u skladu sa pravilima turnira.

Medo je bio jedan od rijetkih predstavnika ekipa koji nam nikada nije uputio prigovor. Nije se zalio i pravio problem ako bi njegova “Verona” izgubila.

Pokojni Mladen Vrcek je bio miran, tih, povucen covjek. Bio je nekako prava umjetnicka dusa, Leonardo de Vinci iz Verone ali naš iz Hrasna, Sarajeva.

Zasluzuje da se pamti u malonogometnoj istoriji grada Sarajeva u periodu koji je obiljezio nase djelovanje.

 

MLADEN VRČEK – MEDO

06.01.1949 – 04.12.1992

DOBRIČINA IZ VERONE

Piše: Radivoje Kovačević – Rade

Rijetki su zaljubljenici u sport koji su mu se nesebicno darivali, a da se nisu bavili nijednim sportom. Veliki zaljubljenik u fudbal bio je neprimjetno nezaobilazan u aktivnostima pri fudbalskom klubu Željeznicar. Mnogobrojna su gostovanja Želje gdje je u vodstvu  puta bio prisutan. I nije moglo drugacije, kad mu je zavicaj staro Hrasno, gdje je odrastao i stasavao uživajuci u igrama Osima, Miše Smajlovica, Ace Ristica, Rutka, Kilketa.  Samo je dobricina mogao “zaraditi” nadimak Medo. Kao vlasnik kafe ” Verona” on se nije šlepao nikome, a mnogi su cijeneci ga tražili u druženju njegovu blizinu. Teško je i nabrojati sve one koji su redovno zalazili u prostore kafica, ali ne spomenuti kucne prijatelje Hajrudina Saracevica – Rutka, Izeta Aleckovica slikara, Zdravka Colica ….

Svojim odnosom prema raji kao i cinjenici da je pod nazivom njegovog kafica ekipa Verone bila ako ne najbolja, a ono najuspješnija ekipa u gradu osamdesetih. O tome dovoljno govori i cinjenica da je Verona u tri navrata osvojila turnir Fis gol. Kafe Verona u to vrijeme postaje kultno mjesto, ne samo zaljubljenika u fudbal, gdje je bilo prestižno pojaviti se.

Ekipu je kao voda predvodio Midžic -Midže, neprikosnoveni veznjak Pofalickog, cijenjene ekipe II lige bivše Jugoslavije. Za Veronu su nastupali i igraci Želje Saracevic, Baždarevic, Mihajlovic, Vlaški … Sarajeva Vahid Avdic …

Nažalost Mladenov je život prekinut snajperskim hicem ratne 1992 godine.

Kafe ” Verona” više ne postoji, ali po rijecima Medine supruge Spomenke ocevim stopama krenuo je i nasljednik, dvadesetpetogodišnji sin Igor koji je vlasnik jednog kafica. U necemu je i nadvisio oca. Nosilac je crnog pojasa u karateu.

FOTO ALBUM:

Ekipa Verona, pobjednik turnira 1986 godine: Stoje, s lijeva: p. Mladen Vrcek, Mehmed Bazdarevic, Mladen Tomić, Mesud Cebo, Zoran Pržulj, Milivoje Terzić, Ognjen Bošnjak i Dzevdet Midzic – Midže. Donji red: NN, Vahid Avdic, Rajko Dugandzic, Momcilo Tošović, Faik Kolar i Dragan Vlaški

Raja iz Hrasna, Medo, na fotografiji cuci cetvrti s lijeva, bio je omiljen u drustvu svoje raje u Hrasnom

“Verona” putuje na turnir u Zagreb, Medo je predvodnik

FIS-GOL TIM

15.07.2023.

Exit mobile version