FIS GOL 83-91

KUĆA SLAVNIH – KENAN ŠAHINAGIĆ

Kenan Šahinagić

SAKUPLJAČ PEHARA

Moram priznati da sam imao pogresnu procjenu sto se tice malog fudbala i Kenana Sahinagica. Naime, u pocetku naseg poznanstva, krajem sedamdesetih, mislio sam da je Kenan ili Keli kako sam ga znao zvati, zalutao na malonogometno igraliste. Dok ga nisam bolje upoznao i shvatio da on zaista voli mali fudbal, te da izdvaja novac i slobodno vrijeme za nasu popularnu igru. Kako prvi dojam moze da vara.

Volio je Keli i da igra mali fudbal. U deset godina trajanja turnira za 6. April koji smo mi organizovali od 1977 – 1986 godine, on je igrao za ekipu “Ljubljanske banke”. Ne redovno ali je igrao. Takodjer, na terminima koja je ova raja iz Ljubljanske a kasnije Davora organizovala Kenan je bio jedan od najredovnijih.

Kao predstavnik ekipe “Davor” Sahinagic je bio jedan od najuspjesnijih. Znali su on i Muhamed Poricanin – Muha, igrac a kasnije trener ekipe, da vuku prave poteze u pravo vrijeme. Kako? Prije svega, dovodjenjem igraca, pravih pojacanja za ekipu. Pocev od legendarnog Fude Svrakica, pa onda Brune Jurica i Gorana Vujadinovica i na kraju dva velika asa sarajevskog i jugoslovenskog fudbala Predraga Pasica – Paje i Mehmeda Janjosa – Cale. Uz standardne i uvijek dobre Senu, Bimbu, Cafira i ostale svaki put to je rezultiralo punim pogodkom, sa osvajanjem prvih mjesta. Prvo, 1989 godine prvog naslova na turniru “Fis-Gol” a onda godinu dana kasnije ponovnom titulom na istom turniru, plus iste godine prvaci grada Sarajeva, te slijedece godine prvi na republickom prvenstvu i na kraju bili su prvaci bivse nam drzave Jugoslavije. Prava serija uspjeha za koju zasluzuju sve cestitke.

Sta odvojiti od nase saradnje? Kroz sve te godine mislim da je generalno uzevsi saradnja bila na zavidnom nivou. Bilo je tu i nesporazuma ali uglavnom moze se reci da je Kenan na vrijeme uvidio sta mi zelimo, te da smo u njemu imali korektnog saradnika koji nam je pomogao da dodjemo lakse do nasih zajednickih ciljeva vezanih za mali fudbal.

Nesto sto se ne zaboravlja. Zauvijek mi je ostalo u sjecanju kako smo se mi rastali. Naime, ja sam izasao sa ekipom “Davor” u ljeto 1994 godine iz opkoljenog Sarajeva. Bio sam predstavnik FS Sarajeva i pratio sam ekipu na turneji po Evropi. Kada smo dosli u Njemacku tamo je bila moja supruga sa djecom. Nakon susreta sa njima, ja sam uvidio potrebu da ostanem i pomognem u pravilnom odrastanju djece, jer je to bilo doba kada se djeca treba da adekvatno usmjere. Kada je to saznao Kenan samo mi je kratko rekao:” pederu jedan a ja sam mislio da si ti zadnji covjek koji ce ostati, koji se nece vratiti”. Poslije, zivotni put me odveo na trecu stranu. Koliko sam samo puta razmisljao o ovom njegovom?

Na kraju, pored rezultata koje je postigao sa ekipom “Davor” Kenan Sahinagic ce ostati u sjecanju na ta vremena po jos jednom detalju: po nausnici u uhu. Mislim da je prvi koji se pojavio na nasim turnirima sa ovim ukrasom.

Adnan Muzurović

FOTO ALBUM:

Volio je Keli i da igra mali fudbal. U deset godina trajanja turnira za 6. April koji smo mi organizovali od 1977 – 1986 godine, on je igrao za ekipu “Ljubljanske banke”. Ne redovno ali je igrao.
Ekipa Davor, pobjednik turnira Fis-Gol 1989 godine. Stoje: Kenan Šahinagić, Željko Dragojlović, Muhamed Poričanin, Senad Hodžić, Goran Mladenović i Jovan Milošević. Čuče: Smajo N., Goran Vujadinović, Bruno Jurić, Emir Karamehmedović i Fuad Švrakić

Kenan Sahinagic je redovno predvodio ekipu Ljubljanske banke (kasnije Davora) na turnirima koje je organizovalo SD PBS

Reprezentacija turnira Fis-Gol 1988 godine. Stoje s lijeva: Novo Popovic (trener), Kenan Sahinagic (predstavnik ekipe), Pandzic, Emir Karamehmedovic i Faik Kolar. Cuce: Djelo Muharemovic, Damir Milicevic, Zeljko Bojic, Fuad Svrakic i Mirko Sarafijanovic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 21.07.2023.

Exit mobile version