FIS GOL 83-91

KRIZA SPORTSKOG NOVINARSTVA U BIH

Da li će izborom novog rukovodstva Udruženja sportskih novinara doći do promjena?

Tendeciozno izvještavanje, neobjektivno izvještavanje, spinovanje i još dosta toga svakodnevno nam dolazi sa sportskih portala. Da bi bili što aktuelniji forsiraju se senzacionalističke vijesti sa naslovima koji u većini slučajeva nemaju dodira sa tekstom.

Tražeći na internetu tekstove o sportskom novinarstvu naletih na magistarski rad Mahira Kusture. Čovjeka ne znam, niti mi je to bilo bitno da pročitam njegov rad ” Kriza sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini”.

Kriza sportskog novinarstva je nešto što traje već duži period u BiH. Ovaj rad, kako kaže autor ima za cilj unapredjenje sportskog novinarstva i da su potrebne promjene u obrazovanju novinara.

Takođe, autor daje odgovore na pitanje ko je kriv za krizu sportskog novinarsta u BiH. Autor smatra da način rada sportskih portala i njihovih novinara glavni uzrok krize sportskog novinarstva.

A to su:

* Neprofesionalizam

* Neznanje i neobrazovanost

* Neobjektivno izvještavanje

* Navijački afiniteti- pristranost

* Senzacionalizam

* Govor mržnje

Veliki je nedostatak kvalitetnih tekstova. Bitan je naslov koji privuce čitaoca i treba im njegov klik. Takodje, vrlo rijetko se može pročitati tekst koji se bavi analiziranjem stanja u bh fudbalu.

Anketirani novinar Al Jazzira, Emir Delic, na ovu temu je rekao :” Pojavom portala, krenulo se sa distribucijom vijesti koje nisu provjerene……… imamo vijesti koje ne zaslužuju da se nadju u eteru….. malo je školovaniih i obrazovanih sportskih novinara koji razumiju profesiju”.

Ovaj magistarski rad naslova ” Kriza sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini” trebao bi biti obavezno gradivo za neke novinare a posebno buduće sportske novinare.

Senad Kreso

NAPOMENA: Naslov, podnaslov i fotografija su Redakcijski.

FIS-GOL TIM

Mostar, 13.03.2023.

 

Exit mobile version