FIS GOL 83-91

ISTORIJA, MALI NOGOMET/FUDBAL/FUTSAL

Porijeklo Futsal (mali nogomet/fudbal), može se pratiti natrag do Montevidea, u 1930 kada je Juan Carlos Ceriani osnovao pet-a-strani nogomet verzija za natjecanje mladih u YMCAs.

Igra se na košarkom veličine terena, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Pojam FUTSAL je međunarodni termin koji se koristi za igru. On je izveden iz španjolske ili portugalske riječi za “nogomet” – futbol ili FUTebol, a francuski ili spanjolski riječ za “zatvoreni” – salon ili sala.

Ovu igru često spominju kao pet-side ili mini-nogomet. Nakon Cerianijeve organizacije takmicenja Futsal je stekao brzo popularnost u cijeloj Južnoj Americi, posebno u Brazilu. Vještina razvio u ovoj igri je vidljiv u svjetski poznatom stilu sto brazilci prikazaju na otvorenom, na punoj veličini polja. Pele, Zico, Socrates, Bebeto i ostale brazilske zvijezde razvili svoje vještine igrajući futsal. Brazil cu dugo biti Futsal središte svijeta, jer se on sada igra pod pokroviteljstvom FIFA-e, u cijelom svijetu, od Europe do Sjeverne i Srednje Amerike i u Karibima, Južnoj Americi, Africi, Aziji , Oceaniji i Australiji.

Prvo međunarodno natjecanje održano je u 1965, kada je Paragvaj pobijedio prvi južnoamerički kup. Nakon toga na sest južnoameričkih prvenstava održanih do 1979 proteklo je u znaku Brazila, osvojivši sve od njih. Brazil je nastavio svoju dominaciju s pobjedama u Pan American Cup u 1980 i 1984.

Prvo Futsal Svjetsko prvenstvo provodi pod pokroviteljstvom FIFUSA (prije svojih članova integriran u FIFA u 1989) održan je u Sao Paulu, Brazil 1982. Brazil ponovo osvaja prvo mjestu, sto im je poslo za rukom (nogom) i na drugom svjetskom prvenstvu 1985 u Španiji, ali je izgubio na trećem Svjetskom prvenstvu 1988, odrzano u Australiji, kada je Paragvaj prekinuo njihovu domunaciju.

FIFA preuzima izravno sponzorstvo događaja u 1989 u Nizozemskoj i 1992 u Hong Kongu. Brazil pobijedio oba puta. Treće FIFA Svjetsko prvenstvo održano 1996, u Španiji i tada je prvi put FIFA imenovala to FIFA Futsal World Prvenstvo.
Nakon ovoga vecini ljubitelja malog nogometa u Bosni i Hercegovini je poznato kakva je situacija, s tim sto tu treba dodati i Evropska Futsal prvenstva u cijim kvalifikacijama redovno ucestvuje i nasa reprezentacija.

Mali nogomet/fudbal u Sarajevu, Istorijat?                                                   

Moram priznati nama nisu bile poznate naprijed navedene cinjenice o istoriji igranja futsala kada smo mi pocinjali nase aktivnosti i, hajde da kazemo, borbu za status malog fudbala/nogometa na nasim prostorima. Sada kada sve to posmatramo sa ove distance pitamo se zasto nam predstavnici FSJ i FS BiH nisu zeljeli reci da se sve ovo radilo u to vrijeme, jer smo mi pokusavali zajedno sa predstavnicima ostalih centara Zagreb, Beograd, Split, Ljubljana… da organizujemo zvanicna takmicenja jos od 1981. godine. Nismo uspjeli u tome a onda su odrzavana nezvanicna prvenstva pod nazivom YORK, nasa ekipa (sastavljena kao reprezentacija grada Sarajeva) je ucesvovala na nekoliko takvih prvenstava u to vrijeme a mi smo slali nase ekipe prvo u Sid, a potom u Beograd. Poslije je Miljan Miljanic, u to vrijeme alfa i omega u FSJ, „kocio“ sa priznavanjem malog fudbala sve do 1988. godine kada smo konacno primljeni u okrilje FSJ a time i FS BiH. Nas predstavnik, Adnan Muzurovic, bio je zamjenski clan prve Komisije za mali fudbal FSJ.

Ovaj mali istorijat smo vam pripremili iz prostog razloga da se upoznate sa svim ovim cinjenicama, a pravimo istrazivanja kako je to bilo na nasim prostorima, prvenstveno u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi pozivamo sve one koji imaju informacije o pocetku igranja malog nogometa/fudbala u Sarajevu, u BiH.

U ovom kontekstu postavljamo pitanje:

Da li znate kada i gdje je organizovan prvi turnir u malom fudbalu u Sarajevu?

Clanovi sportskog drustva Privredne banke Sarajevo – udruzene banke i Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo su uvidjeli znacaj da se organizacija i bavljenje malim fudbalom mora uvesti u institucije. To smo uspjeli uraditi u gradu Sarajevo, a isto smo zeljeli provesti i na nivou Bosne i Hercegovine. Nazalost, bili smo sprijeceni iz poznatih razloga.

AM

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 08.03.2023.

Exit mobile version