FIS GOL 83-91

IN MEMORIAM, SUAD VANJO

Otišao je još jedan sportski radnik

U četvrtak, 29. decembra 2022 godine prestalo je da kuca srce našeg Suada Vanje.

Sa Suadom se znam čitav svoj život. Volio je auto trke, biciklizam i naravno fudbal. Radio sam u tvornici bicikla i napravio sam mu u to vrijeme ekstra bicikl.

Vanjo je bio veliki zaljubljenik sporta. Okupljo nas je na Bistriku u dvorištu i tu smo igrali lopte. On je tu na neki način pravio selekciju igrača, te nas usmjeravao prema turnirima u Sarajevu ali i po turnirima širom bivše nam države Jugoslavije.

Nakon rata, prvi je želio da ukaže poštovanje prema Želimiru Vidoviću – Keliju, te je Suad bio inicijator i organizator prvog memorijalnog turnira u čast ovog velikog čovjeka i sportiste.

Senad Mehičević

Suad Vanjo u društvu sa jaranima

Sportski animator

Suad Vanjo je dugo godina bio trener i predstavnik ekipe “Oslobođenje” na turnirima malog fudbala u gradu, pa i na turniru Fis – Gol. On je vjerovatno u toku svog sportskog rada sa malonogometnom ekipom imao značajnih rezultata. Također, i na turniru Fis – Gol igrači koje je on vodio, jedno vrijeme (jer je ekipu već preuzeo Ismet Tabaković), postigli su značajan rezultat – treće mjesto 1989 godine.

Jos nešto, ostaju u sjećanju njegove primjedbe na sudije. Nije bilo “zijana” njegove ekipe a da nije prigovarao. Međutim, on je to radio na nekako suptilniji način. Za razliku od nekih.

Tako da smo mi cijenili njegovu povezanost i ljubav za mali fudbal. Kasnije kada je ekipa iz razumljivih razloga počela da igra za našeg suorganizatora “Večernje novine” brigu o ekipi preuzeo je Ismet Tabaković. Vanjo je u početku bio uz Ismeta kao saradnik, da bi se povukao za vrijeme održavanja liga takmičenja.

U svakom slučaju, Suada Vanju ćemo pamtiti kao osobu koja je volila sport. Osobu koja je svojim konkretnim angažmanom okupljala djecu i omladinu da se bave korisnim aktivnostima, igranjem nogometa.

Suad Vanjo, neka ti je laka zemlja bosanska.

AM

Suad Vanjo, donji red prvi s desna

FOTO ALBUM, SUAD VANJO:

 FIS-GOL TIM

Sarajevo, 05.01.2023.

Exit mobile version