FUDBALSKI KLUB “ RADNIK “ HADŽIĆI

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, u Pazariću je djelovao predratni Fudbalski klub „Bjelašnica“ koji se takmičio u Podsaveznoj ligi Jugoslavije. Najistaknutija imena tog kluba su: Rahmanović Abid, Demirović Fahrija, Kulenović Nijaz i Zijad, Zlobicki Branko, Dafinić Drago, Korić Salko, Turčinović Osman, Primorac Ivan, Četi Branislav. Iz ovog tima je  Zlobicki Branko otišao na TV Sarajevo i postao njegov prvi sportski komentator. Na utakmice u Hadžiće se dolazilo iz Pazarića na konjskim, „gumenim kolima“ jer nije bilo sredstava da se plaća drugi prijevoz.

U 1948. godini u Hadžićima je formiran Fudbalski klub „Radnik“ Hadžići. Inicijatori njegovog formiranja bili su Turković Mujo, tada upravnik pilane u Hadžićima, Jajetović Hamdo i  Princip Brankica. Pokrovitelj je bila hadžićka pilana, a kasnije grupa preduzeća sa područja Hadžića i Opština. U radu i razvoju ovog fudbalskog kluba doprinio je i Tehnički remontni zavod Hadžići, koji je kupovao potrebnu opremu, gradio objekte, davao autobuse za prevoz, itd.

Prvi stadion FK „Radnik“ bio je smješten na prostoru gdje se danas nalazi fontana „Meram“ i centralni park u Hadžićima. Tribina je bila montirana na bočnoj istočnoj strani stadiona uz glavnu ulicu, a od rijeke Zujevine je bila podignuta visoka ograda od mreže. Svlačionica je bila u jednom dugom objektu (baraci) koja se nalazila preko puta igrališta iza Nanića pilane. U toj baraci je, kasnije, bilo i prvo kino u Hadžićima, dok nije izgrađen Dom kulture. Poslije treninga ili utakmice, u ljetnim danima, igrači su se kupali u rijeci Zujevini, odmah iza igrališta, a onda tuširali u improvizovanoj svlačionici.

Od 1957. godine stadion je premješten na plato iza stare Osnovne škole u Donjim Hadžićima, odnosno preko puta preduzeća PDI „Bjelašnica“ Hadžići. U to vrijeme „Radnik“ se takmičio u Sarajevsko – zeničkoj fudbalskoj zoni.

Od 1960. godine FK „Radnik“ je dobio svoj novi stadion gdje se i sada nalazi. Tada se FK „Radnik“ takmičio u Republičkoj ligi, a 1971. godine je ušao u Drugu saveznu ligu Jugoslavije. To je bio značajan uspjeh, imajući u vidu veliki broj klubova koji su se tada takmičili u Jugoslaviji.

Predsjednik Kluba, u vrijeme ulaska u Drugu ligu, bio je potpukovnik Đorđević iz TRZ Hadžići, trener je bio Ivica Petković, a kapiten tima Rešad Kulenović. U prvom timu su igrali: Bećirović Sead-golman, Šaraba Vojislav, Kuduz Sead, Pejić Marko, Karabatak Mišo, Ejubović Zaim, Čabrić Rudolf, Sadiković Sabit, Fejzić Sedik, Balta Emir. Za klub su igrali i Vujović Svetozar, Dupovac Zlatko, Sadiković Sabit, Braunović Tomo, Mutabdžija Danilo, Dragan Andan, Turković Zijo, Čedomir Vidojević.

Vujović, Dupovac, Sadiković, Braunović i Fejzić su svojim dobrim igrama skrenuli pažnju trenere klubova iz višeg ranga takmičenja pa su brzo otišli iz FK „Radnik“.

FK “Radnik” je ostao u Drugoj saveznoj ligi  četiri godine (dvije takmičarske sezone) nakon čega je ispao u Zonsku ligu Druge regionalne lige Jug. Uzroci ispadanja iz Druge lige su bili višestruki, a prije svega finansijske prirode. TRZ Hadžići i drugi privredni subjekti hadžićke općine su pružali materijalnu podršku u vidu obezbjeđenja prevoza, kupovine dresova i druge opreme, ishrane itd. ali to nije bilo dovoljno.

(Izdvojeno iz objavljene Monografija Hadžići od najstarijih vremena do agresije na BiH 1992.godine)

Pripremili:

Muhamed Čović

Zijo Turković

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 14.02.2023.

 

Nedavno objavljeno