FIS GOL 83-91

FIS-GOL

Izdvajamo sa finala turnira 1987 godine, Željko Bojić-Đeta u akciji

Ako ima nešto što bih želio izdvojiti u svom životu, onda je to svakako FIS GOL

Željko Bojić je bio odlican igrac malog fudbala, proglasen je najboljim igracem petog turnira, 1987 godine, i pored cinjenice da je njegova ekipa izgubila finale od “Verone”. Clan Kuce Slavnih turnira FIS-GOL.

Željko nam je dostavio interesantno razmisljanje, koje zelimo da podijelimo sa vama, mislimo da je pravi trenutak.

“ Dobio posao asistenta na nasem DIF-u (predmet:Teorija i Metodika Fudbala/Nogometa, zna se, zavrsio postdiplomski u Sarajevu, onda rat zapoceo, izasao iz Sarajeva u ljeto 94-te, u Beogradu mi nisu priznali postdiplomske studije (,,sad je to nova drzava” rekli mi) zavrsio ponovo postdiplomski studij u Beogradu, magistrirao 1996-e, zapucao u Kanadu sa zenom 1998, nijedno engleski nije znalo, ucio engleski, razvozio pizze i male gumene odskacuce duseke, nostrificirao moje diplome, (na)ucio engleski, poceo raditi kao nastavnik 2000-e godine, od tada stalno radim kao nastavnik, predajem Science, Fizicko i Zdravstveno sedmim i osmim razredima,zavrsio kvalifikacije da predajem u osnovnoj i srednjoj skoli, imam specijalizaciju is “special education” (za one malo “nahladjene” djake) 6 godina dolazio u Ameriku da treniram “soccer” sa “Vogelsinger Soccer Academy” fudbalski sudija, instruktor za mlade fudbalske sudije… ima jos dosta toga u zivotu jednog fudbalskog fanatika (da, zaboravio sam spomenuti zenu i dvoje zlatne djece )….

Ako ima nesto sto bih zelio izdvojiti u svom zivotu, onda je to svakako FIS GOL i sva dogadjanja u vezi i oko turnira. Bas je to bilo nesto sto nas je zblizavalo, nas fudbalske “zagrizenike”, i nadam se da ces uspjeti ne samo da odrzis, nego i prosiris ovu stranicu. Uz pomoc svih nas, naravno, kojima je Fis (Gol) bio i ostao u srcu.
Sarajevska raja je nesto najbolje sto smo imali i (pro)zivjeli. “

Sigurno, Željko spada u sami vrh igraca i ostalih ucesnika turnira po svom ponasanju za vrijeme igre a svakako i van terena. On je igrao na svih devet turnira, plus na prvenstvima koje smo organizovali u sklopu Udruzenja KMF Sarajevo. Pokusavam da se sjetim ali ne mogu da nadjem ni jednu incidentnu situaciju a da je u njoj ucestvovao Djeta. Naprotiv, uvijek je bio smiren i u tome je davao “ton” ponasanja za clanove svoje ekipe. Mislim da ne pretjerujem kada za njega konstatujem da je bio dzentlimen u tenisicama, on je to stvarno bio. Njegovi ucenici, Željko Bojić sada radi kao pedagog, stvarno imaju sta i od koga nauciti.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 24.04.2023.

Exit mobile version