FIS GOL 83-91

FIKRET KAPO: Bila je čast i veliko zadovoljstvo da budemo učesnici turnira kakav je bio FIS- GOL

Fikret Kapo

Godina 1987. Ekipa je nastupala pod imenom MZ “Hrastovi 2”, a ekipu su okupili Fikret Kapo i Željko Grujić. Veći dio ekipe je nastupao za FK Iskra u velikom nogometu, a takođe su bili igrači FK Sedrenik i FK Sarajevo.

Na turniru smo nastupali kao dvadesetogodišnjaci koji su igračkim kvalitetom bili približni i niko se nije posebno isticao. Nismo imali trenera već smo se okupili kao raja i prijatelji koji su se između sebe dogovarali oko nastupa i načina igre.

Ispali smo u drugom kolu turnira od ekipe UPI koja je bila starija i iskusnija od nas, tako da smo uz dobru igru i zalaganje ipak bili poraženi rezultatom 2-0.

U to vrijeme nam je bila čast i veliko zadovoljstvo da budemo učesnici turnira kakav je bio FIS- GOL.

Fikret Kapo

KLUB MALOG FUDBALA “ELDI”

Autori: Mehmedalija Zilić i Fikret Kapo

KMF „Eldi“ je bila redovni ucesnik turnira malog fudbala u gradu. Vlasnik frizerskog salona „Eldi“ Ibro Čausević je bio veliki ljubitelj malog fudbala a ujedno veliki prijatelj sa Zoranom Glasovicem i Avdom Murgom. Dvojicom poznatih sportista iz tog vremena. Fikret Kapo je bio takodjer dio ove ekipe, nastupao je od 1988-1991.
Zvanicno, predstavnik ekipe Ibro Čausević a treneri- igrači Glasović Zoran i Dragan Kojović Koka.

Najveci uspjeh na turniru KMF „Eldi“ je postigao 1989 godine. U cetvrtfinalu su izgubili od ekipe Caffe „HB“, rezultat 5-1.

Kroz ekipu je prošlo dosta dobrih igrača: Glasovic Zoran, Murga Avdo, Kapo Fikret,Edin Ćosović,  Ismet Štilić, Asim Kočo, Mevludin Saračević, Gazija Jasmin, Mevludin Lukovac, Marinko Dodig, Brane Novaković, Osmo Hadzić, Dragan Kojević, Irmir Duratbegović, Dzevad Zujović, Mato Mrkic, Mladen Lukačević, Aleksandar Remić i Fahrudin Hurko

Najduži staž u ekipi su imali Glasović Zoran i Kapo Fikret.

Ibro Čaušević je bio glavni finansijer ekipe KMF “Eldi” i kada su nastupali u drugoj ligi malog fudbala grada Sarajeva a u organizaciji Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo 1991 godine.
Ostali uspjesi. Na turniru u malom fudbalu „Bordo kup“ osvojeno drugo mjesto 1988 godine. U finalu je ekipa izgubila od ekipe „ Elvir & Sons“ sa 3:2.

Vrijedno pomena

U toku rada na portalu imali smo prilike da malo bolje upoznamo neke od karakternih osobina igraca na turniru Fis-Gol.

Za ovu grupu u koju spada posiljalac ove fotografije moze se reci po prirodi – skromni. Oni smatraju da se o njima ne treba pisati. Misle da ima vaznijih i boljih igraca od njih, tako da ne zele da napisu nesto vise o njihovoj igrackoj karijeri.

Ipak, kako zbog stecenog sportskog a pogotovo kucnog vaspitanja od ovog “dostavljaca” fotografije(a) dobili smo zaista lijepe pohvale:

“ Ja sam dugogodisnji učesnik fis gola, najjačeg turnira u Sarajevu ikada a i šire! Sve pohvale za organizaciju svih Fis gol turnira.

Fis gol ja nosim u srcu i to je nesto neponovljivo pokušali su neki da pokrenu to ali ni blizu.“

Ne mozemo vam puno pomoci u vezi nogometne karijere posiljaoca. Ono sto sigurno znamo da je igrao za ekipu  MZ Hrastovi 2 i „Eldi“ na turniru Fis-Gol, da je veliki obozavaoc sportskog lika i dijela pokojnog Zorana Glasovica – Zdere. Mislimo da je igrao za juniore FK Sarajevo.

Riječ je o Fikretu Kapo

Za ovu priliku dobili smo pomoc od Mehmedalije Zilic, on je rekao:

“ Fikret Kapo, legenda .. veliki čovjek i odličan igrač .. igrao na turniru Fis – Gol i to vrlo uspješno.. a veliki fudbal igrao prije rata u FK Bosna a u ratu i poslije za FK Sarajevo, zatim u Rudar ( Breza), Vrbanjuši i Bosni .. već sedam godina igra mali nogomet za Lutriju BiH ,Business ligu i Ligu veterana …skroman bio i ostao .. bio trener u Iskri a nekoliko godina vodi volonterski omladinsku školu “Haveri” …”

Na kraju obratio nam se i Fikret sa slijedecom izjavom:

Hvala na lijepim riječima i moje srce ubrzano kuca čitajući Mehmedaline i vaše rečenice i zaista sam pononosan i radostan sto sam bio dio priče Fis-gol. Srdačan pozdrav uz izvinjenje sto nepopravljivo neznam pisati o sebi.

FOTO ALBUM:

Ekipa MZ “HRASTOVI 2”, stoje: Fahrudin Hurko, Fikret Kapo, golman?, Mevludin Saracevic, Aleksandar Skrba i Izo Delalic. Čuče: Arhib Gazija, Amir Hadzić, Jasmin Gazija i Sejo Delalić

KMF „ELDI“ 1991 godina. Stoje, s lijeva: Edin Ćosović, Kapo Fikret, Ismet Štilić, Asim Kočo i Mevludin Saračević. Cuće: Gazija Jasmin, Mevludin Lukovac, Marinko Dodig, Glasović Zoran i Brane Novaković.  Za ekipu frizerskog salona “ELDI” moze se reci da je bila redovni ucesnik turnira u malom fudbalu Fis-Gol. Vlasnik salona Ibro Causevic bio je pravi zaljubljenik u mali fudbal. Pokojni Zdero, Zoran Glasovic i Avdo Murga su mu bili omiljeni igraci, godinama su igrali za njega i njegovu ekipu.

FK Bosna Sarajevo, Fikret Kapo donji red drugi s lijeva

FK Sarajevo je u finalu Kupa Kantona Sarajevo savladao Olimpik rezultatom 2:0. Posljednja prepreka za bordo tim uoči završnice Kupa BiH bio je tim Olimpika. Finalni meč je odigran na Koševu. Težak teren koševskog stadona onemogućio je fudbalere oba tima da prikažu kvalitetniju partiju, ali su navijači Sarajeva ipak otišli kući zadovoljni konačnim ishodom. Fikret Kapo, stoji treci s lijeva

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 25.09.2023.

Exit mobile version