FIS GOL 83-91

ESAD LISAK: Imao sam divnu generaciju trenera

Godine 1972 me rahmetli Rutko odveo u juniore Želje, do mislim Sulejmana Kulovica. Poslije JNA posudba u FK Unis Vogosca. Bio jos te godine Pretis ispao iz druge lige jug i nastavio kao Unis. Prvi trener pok.Vlatko Konjevod. Poslije se mijenjali Sreto Šiljkut, Milenko Bajic, Ante Maric, Milan Makic, Dujo Jovanovic.

Po povratku, 1982 godine, iz Sirije i priprema u Damasku na ljeto Josip Bukal me je zvao u GP Bosnu. Rekao mi je ti si sa Grbavice, Kozaric ide u JNA. Prihvatio sam. U GP Bosni sam ostao do 1990 godine, gdje sam imao trenere: Stanko Musa, Jovo Radovic i Mišo Radovic. Skupa su radili sa nama kao i Sejo Jasenkovic. Divna generacija trenera.

Na fis golu sam ucestvovao za raju sa Grbavice. Više i ne znam imena ekipa.

1990 sam otišao Zaragozu. Tu sam vise igrao mali fudbal, za klub Pena la union iz Calatayuda. Vise puta smo osvajali ligu i jednom Kup Aragona. Tu sam dobio priznanje kao maxsimo goleador kupa (najbolji strijelac). Imam trofej na Ggrbavici u stanu i tri metalne plakete (zahvalnice) sa mojim imenom iz sezona, što smo osvajali u ARAGONU, provinciji koja je veca od BiH.

Zadnju utakmicu sam velikog fudbala sam odigrao na Romaredi protiv Zaragoze, humanitarnog karaktera. Jos ta utakmica stoji na you tjubu. Bili su sa nama Kornelije Kovac, Haris Đinovic, Miljan Miljanic i mnogi drugi. Pred utakmicu je došao faks od Tuđmana gdje je zabranio Prosineckom da igra radi imena selekcije EX YUGOSLAVIA. Prosineçki je plakao i razbio mobitel od ljutnje. Davor Suker takodjer nije mogao da igra.

Eto manje više to je to. Znam da sam dosta toga zaboravio. Iza rata sam radio u UN misiji u Sarajevu a poslije 23 godine u Ambasadi Španije. Od prošle godine sam u penziji.

Hvala i pozdrav svima,

Esad Lisak

                                                         FOTO ALBUM, ESAD LISAK:

Ekipa GP Bosna, Esad Lisak

Ekipa FK Unisa, Esad

FOTO: Ekipa EL futsal 1

Osvajaci kupa Aragona

FOTO: Ekipa EL futsal

Fudbool sala Peñq la Ynion Calatayud

Njemacka Manhajm

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 27.09.2022.

Exit mobile version