ESAD ESKO HADŽIJUSUFOVIĆ

Nije  mi namjera da pišem o rahmetli Esku Hadzijusufoviću, (1944-2023) kao fudbalera (Borac Bosanski Šamac, vogoscanski PRETIS (UNIS), šampionsko Sarajevo 60 ih, Radnički Goražde) nego sjećanje na vrsnog sportskog radnika.

Po završetku fudbalske karijere u FK UNIS, početkom 80 ih, uključio se u rad klupskog menadžmenta. Plijenio je svojom pozitivnom agresivnošću i motivisao sve  oko sebe da se posvete aktivnostima koje su u interesu kluba. Njegov udio prije svega u organizaciji kluba je bio izuzetan što je doprinjelo da se tih 80ih FK UNIS  uspješno rezultatski povrati poslije par prethodnih loših sezona. Uspon FK UNIS, u organizacionom i rezultatskom smislu, prekinut je agresijom na BiH i sve nas natjeralo da zivimo u okupiranom Sarajevu preko 1400 dana. Esko ni tada nije mirovao pa je u jednom periodu okupljao djecu iz komšiluka u fiskulturnoj sali  osnovne škole (sada  Fatima Gunić)  u B fazi Alipašino polje.

Po završetku ratnih dana i okupacije  Sarajeva i reintegracijom Vogošće ponovo se angažovao oko  oživljavanja kluba FK UNIS. Zatečeno stanje je bilo katastrofalno ali sportski radnici iz prijeratnog klupskog rukovodstva zajedno sa Eskom uspjeli su oživiti klub,  organizovati seniorsku i  mladje selekcije za takmičenje.

1998.godine u N/F S BIH dosao je Danac  Andres Levinson i ponudio projekat “Open fun football schools” ili  poznatiji  pod imenom “Danska škola fudbala”.  Savez je prihvatio taj projekat i za glavnog rukovodioca postavio Eska Hadžijusufovića. Taj projekat  je našao pogodno tlo u BiH. Te  prve godine projekat je proveden u 12 bh ratom “oštećenih” opština   iz oba bh entiteta. Slijedecih godina projekat je jačao i rastao te se proširuje na Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku. Takodje i na druge države van Balkana – Gruziju,Armeniju i Azerbejdžan, Afganistan, Irak, Jordan, Juzni Sudan …….. 23 zemlje svijeta.

Tako je od 1998 do 2022 godine Esko je sa svojim saradnicima u “Danskoj školi futbala”  kroz otvorene zabavne škole fudbala radio na spajanju ljudi, djece, podijeljenih gradova, podrucja….. u  BiH i svijetu.. Maltene cijela BiH ovim projektom bila je povezana kroz zabavna druženja djece, njihovih roditelja i  uopšte svih kojima  je stalo do normalnog (su)života. Do sada, u Bosni i Hercegovini, implementirane su 364 Otvorene zabavne škole fudbala !!

Naravno aktivnosti i rezultati rada Eske Hadzijusufovica kao sportskog radnika nisu ostali nezapaženi. Dobio je mnoga priznanja ne samo u našoj zemlji nego i  u Evropi.

1985  6.april Spomen plaketa grada Sarajeva

  1. Opstina Vogosca, Priznanje za najuspješnijeg sportskog radnika.

UEFA-  2003. godina nagrada za doprinos pomirenja kroz sport/fudbal.

Sportski savez BiH -2019.godina, Nagrada za najbolji sportski projekat

Kraljevina  Švedske, Norveške i Danske – za najbolji dječiji fudbalski projekat.

S Eskom na realizaciji projekata  radili su  Srdjan Hadzijusufović  i Vildana  Delalić Elezović  i mnogo sportskih radnika širom BiH. Zbog korone bio je smanjen rad na projektima. Danas je vracena aktivnost koja podrazumjeva seminare, radionice, škole fudbala….

Tokom realizacije projekata obezbjedjena je  i podjeljena sportska oprema lokalnim zajednicama i klubovima:

  • 68.000 fudbalskih lopti
  • 40.000 plastičnih čunjeva za markiranje terena
  • 39.200 marker dresova
  • 98.000 majica, dresova i mnoštvo druge opreme i rekvizita za dječiji i omladinski fudbal

Aktivno ucesće preko 6.ooo lidera i trenera širom BiH

Aktivnost u 117 opstina u BiH

U dobi od 6 do 14 godina učestvovalo preko 120.000 dječaka i djevojčica.

Kamp za mlade (sponzor ambasada SAD).

44 Streetsport manifestacije.

Projekat  implementacije ženskog fudbala u BiH .

Ovo je samo mali dio price o vrsnom  sportskom radniku koji na žalost nije više sa nama. Sve ih  je manje kao sto je bio ESKO. Dozirano agresivan u sprovodjenju svojih ideja i sa izvanrednim talentom za organizaciju posla ostavio je dubok, dubok trag u bh sportskom zivotu.

A, govorio je: ” Volim sve ljude i radujem se svačijem uspjehu “.

P.S. Da je živ on mi ne bi dozvolio da ovo pišem o njemu.

Napisao: Senad Kreso

FOTO ALBUM:

FIS-GOL TIM

Mostar, 16.07.2023.

Nedavno objavljeno