FIS GOL 83-91

DAVOR PRVAK

Ekipa Davor, pobjednik turnira Fis-Gol 1989 godine. Stoje: Kenan Šahinagić, Željko Dragojlović, Muhamed Poričanin, Senad Hodžić, Goran Mladenović i Jovan Milošević. Čuče: Smajo N., Goran Vujadinović, Bruno Jurić, Emir Karamehmedović i Fuad Švrakić

Nakon poraza u drugom finalu turnira Fis-Gol 1984 godine, kada je od njih bila uspjesnija ekipa Gem, igraci i rukovodstvo jedne od najboljih i najuspjesnijih malonogometnih druzina u Sarajevu, ekipe Davor nisu mogli dugo da pronadju sebe kada je u pitanju turnir Fis-Gol.

Svake godine su ucestvovali ali bez rezultata. Sve do 1989 godine.

Odakle promjene?

Svakako u cinjenici da se ekipa podmladila. Dovedeni su novi, odlicni igraci malog fudbala Bruno Juric, Goran Vujadinovic i Goran Mladenovic, koji su uz stare prekaljene velemajstore malonogometne igre, rahmetli Fuada Svrakica, Senada Hodzica, Zlatana Karamehmedovica i njihovog juniora Zeljku Dragoljevica uspjeli da konacno pobjede. Da nije bilo “sjene” u prvoj minuti finalne utakmice, kada je Senad Hodzic bespotrebno grubo faulirao Ljubisu Sesliju bila bi to pobjeda bez “mrlje”.

Taj potez i prekrsaj Hodzica “natjerao” je nas iz Organizacionog odbora da razmisljamo o promjeni propisa i propozicija igre malog fudbala. Sto ce uslijediti kasnije na takmicenjima koje smo organizovali.

Pozvali smo aktere, igrace i predstavnike ekipa finalne utakmice cije adrese za internet komunikaciju posjedujemo. Nasoj molbi odazvali su se Nebojsa Novakovic, Radoslav Golubovic, Senad Krupalija, Amir Misimovic i Goran Vujadinovic na cemu smo im zahvalni. Nebojsinu pricu smo objavili u nasem prilogu o njemu za Kucu Slavnih, razmisljanje Golubovica cemo objaviti u narednom prilogu kada govorimo o istorijatu turnira iz 1989 godine a sa pricom “Davor – godine trijumfa” u reziji Amira i Gorana objaviti cemo kada budemo govorili o 199o godini.

SENAD KRUPALIJA, DUGOGODIŠNJI IGRAČ DAVORA 

Senada se sjecamo jod od pocetka naseg tradicionalnog turnira kojeg smo organizovali za 6. April, pocev od 1977 godine. On se druzio sa igracima Ljubljanske banke a i igrao povremeno za tu ekipu koja je ucestvovala na tom turniru radnih organizacija. Kasnije, kada je ta ekipa pocela da nastupa pod imenom Davor on je bio njihov redovan clan. Senad nije bio igrac prve postave ali je bio dio ekipe i ulazio po potrebi.

Kao i vecina raje iz tog perioda koja je znala “sutati” Coco je pokusao da napravi karijeru u poznatim sarajevskim prvoligasima, FK Sarajevo je bio njegov izbor.

Sjecanja Krupalije na taj period: “ Ja sam ti 1957 godiste. Prosao sam kompletnu fudbalsku skolu Sarajeva pod vodstvom Franje Bozura, Marka Bilica, Branka Popovica, Stipica, pa do Srbe Markusevica u generaciji Mehmeda Janjosa, Predraga Pasica, Faruka Hadibegica, Mirze Kapetanovica, Mirsada Santica, Radomara Kenica, i drugih jako dobrih igraca. Znas kad me pitaju sta mi je najvise zao u zivotu, ja kazem to sto nisam postao fudbaler. Malo sam bio zivlji nego ostali, tako da sam sve to napusto pred potpis sa Sarajevom.

Negdje sedamdesetih sam otisao u Pofalicki. Igrao sam malo za juniore i onda su me prebacili u prvi tim gdje su tada igrali Gaga, Midza, Kilke, Kavaz, Sopan, Tepe i da sada ne nabrajam. To je tada bila druga liga zapad. Poslije te starije generacije jos u Pofalicki dolaze Santa, Raso Popovic iz Sarajeva, gdje Jovo Radovic pravi dobru ekipu za tada jaku republicku ligu. Jaca bila nego danas ova liga. Malo sam isao u Rudar iz Velenja sa Sprecom, bio mjesec i vratio se sa Sepijem u Pofalicki. Malo se jos igra, al’ nista posebno i tu se zavrsava veliki fudbal.”

Mali fudbal Senad je igrao, pored Davora, za Azaro i Veronu. Medjutim, najvise je postigao kao clan Davora. Osvojio je prvo mjesto na posljednjem prvenstvu bivse drzave, 1991 godine u Skoplju.

“ Pa, Skoplje je bilo posto smo osvojili ligu BiH, koju ste vi organizovali, otisli smo na prvenstvo Jugoslavije u malom fudbalu gdje smo uz veoma jake ekipe a pogotovo domacina osvojili prvo mjesto. Na penale, koji su bili za infarkta. U regularnom vremenu je bilo 3-3. Haris Dinovic je tad bio direktor ekipe, uz neizostavne Muhameda Poricanina i Kenana Sahinagica. Trebalo se ici na Evropsko klupsko prvenstvo u Spaniju ali potrefi nas rat, tako da smo ostali u Sarajevu.”

Vazno je istaci za igracku malonogometnu karijeru Senada Krupalije je to sto je on zajedno sa jos jednim poznatim malonogometasem, takodjer clanom Davora, popularnim Bimbom – Jovan Milosevic, igrao na turnirima u Njemackoj. Tacnije to je bilo u gradu Sindelfingenu a odnosi se na period 1984 – 1987 godina i na internacionalni turnir pod pokroviteljstvom “Mercedesa”, koji su Senad i Bimbo, zajedno sa ostalim clanovima ekipe osvojili tri puta za redom.

Na pitanje sta misli o nasem turniru i stranici koju vodimo sada, Senad nam je rekao: “ Sve najljepše, posebno ostalo u sjecanju prvo mjesto ’89, pobjeda nad Odeonom. Odlična stranica, svaka čast. Danas se ne igra mali fudbal, kao što se igralo prije. Pozdravljam sve koji su učestvovali tada na turniru.”

Senad Krupalija-Coco penzionerske dane provodi u Sarajevu.

FOTO ALBUM:

Davor je igrao na turniru kafica, Senad Krupalija donji red drugi s lijeva

Na turniru Fis-Gol Senad je igrao i za ekipu Café Azara

Turnir malog fudbala Njemacka.  Ekipa Sarajevo, trostruki pobjednik turnira u Sidelfingenu, Senad Krupalija prima pehar za osvojeno prvo mjesto.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 08.06.2023.

Exit mobile version