FIS GOL 83-91

CAFFE “VERONA” PRVI POBJEDNIK TURNIRA

Ekipa Verona, pobjednik turnira Fis-Gol 1983 godine. Gornji red, s lijeva: NN, Hajrudin Saračević-Rutko, Šopović Giga, Ramiz Avdić, Dževdet Midžić - Midže, donji red: Dragan Daković, Zoran Pržulj, Vahid Avdić- Vako, Kemal Kovač

Najuspješnije ekipe i pojedinci prvog turnira 1983 godine

 Ekipa „Verona“ je na turniru Fis-gol dala poseban pečat. Organizacija ove ekipe bila je na vrhunskom nivou. Ekipu je iz prikrajka, neprimjetno za druge „gurao“ vlasnik kafe „Verona“ Mladen Vrček – Medo. Za razliku od mnogih drugih, ufuranih „stratega“, dirigentsku palicu u vođenju ekipe prepustio je Dževdetu Midžiću. Potkovan fudbalskim znanjem, popularni Midže profesor fiskulture, je znalački ukomponovao ekipu i kroz takmičenje je maestralno vodio ekipu.

Iskustvom i znanjem  na terenu je dominirao Hajrudin Saračević – Rutko. Član čuvenog Željinog trougla (Čilić, Saračević, Komšić), koji je do iznemoglosti nervirao protivnički tabor komšija u gradskim derbijima Želje i Sarajeva je i na malim terenima plijenio  hladnokrvnošću. U zadnjem redu sa Ramizom Avdićem i „ letećim“  golmanom  Šopovićem davao je ton igri ekipe, gdje su do izražaja dolazili kvaliteti Avdića, Kovača, Pržulja…

Vahid Avdić – Vako  je zbog virtuoznog driblinga bio prevaga za ekipu u „ jačim“ utakmicama.  Nesebičan i tačan u svojim proigravanjima, razigravao je Kemu Kovača, izvanrednog igrača FK „Pofalićki“ i tada mladog i perspektivnog Zorana Pržulja. Uvijek  gladan golova  Zoran Pržulj će izrasti u jednog od najboljih egzekutora, golgetera na mnogim takmičenjima što će mu donijeti i nastupanje u dresu reprezentacije Jugoslavije.

Već na samom startu turnira Fis – gol ekipa Verone je zbog sportsmena u ekipi, kao i zbog ljepote igre stekla  veliki broj poštovalaca ove igre. Zbog velikog interesovanja kao i ugođaja, a bojeći se kiše, organizator je finalni dvoboj iz popularnog Fisa preselio u KSC Skenderiju. Finale „ Ruža“ – „ Verona“ dostojno za pamćenje i nezaborav. Moramo  priznati da je ovo finale bio i dodatni motiv organizatoru,  Sportskom društvu Privredne banke Sarajevo, ali i publici i ostalim ekipama da će  naredno takmičenje biti još kvalitetnije i neizvjesnije.

Prenešeno iz knjige „Bilo jednom na Grbavici“ autora Dževada Kajana:

…. Tako je Rutko u jednoj akciji  protivničkog tima  pročitao namjeru protivnika presijecajući jednu visoku loptu i iznoseći je grudima ostavivši u nevjerice protivničke igrače. Jer lopta mu se  prosto zalijepila za grudi, da bi je on poslije smireno spustio na noge, odigravši tačan dugi pas na Vaku Avdića koji postiže gol. Nakon što je fenomenalno ovu fudbalsku, Hajrudin Saračević se okrenuo dijelu gledališta u Fisu, odakle je najviše dolazilo uvreda, provokacija i čega sve još, rekavši da ga cijeli Fis čuje:

„ Šta  je, valja li ova, a? Sta je mangupi?“

Naravno, provokatori su bili nijemi na ove Rutkove riječi,  dok je publika u Fisu dugo aplaudirala i divila se fudbalskom  velemajstoru sa Grbavice, ali i cijeloj ekipi „ Verone“.

Na žalost i pored  više pokušaja i telefonskih kontakata nismo uspjeli ostvariti neposredan kontakt  sa Ramizom Avdićem, kapitenom Verone iz tog doba. Naknadno će se objaviti eventualne impresije nakon skoro trideset godina.                                                                                                          DRUGO MJESTO KAFE „ RUŽA“

Naselje Grbavica  dalo je niz sjajnih igrača koji su svojim znanjem u baratanju  loptom oduševljavali u mnogim ekipama malog fudbala na području grada  Sarajeva.

Jedna  od  najkompaktnijih kvartovskih ekipa turnira Fis gol okupila se ove  godine u ekipi „ Ruža“. Uigrani na terenima Šumarskog fakulteta, a ne željeći „pojačanja“ prvoligaških imena igrača, na ovom turniru su šarmirali publiku osmišljenim i  uigranim akcijama.

Pod   budnim okom stratega, manje stručnog, a više navijački napaljenog Slavka Baloga ekipa „ Ruže“ na ovom turniru nastupala je sa sledećim igračima: Husein Karišik – Ćiba, zahvalni i tihi momak kojem  je mozda i veca  strast bila slikarstvo, Zoran  Ratković, glava ekipe, gospodin i u vrijeme „drugova“,  Sabahudin Abdagić – Dino, nepredvidljiv u  bezizlaznim situacijama, Zoran Bilić – Zoka, među najboljim driblerima, prepoznatljiv po „ bolesti“ u proturanju  lopte kroz noge, Zlatko  Marić, Milenko Mičić i Mijo Kuraja….

Poseban kuriozitet vezan za ovu ekipu, kao i za naredne turnire Fis gola je nastup  trojice braće Korjenića: Korjenić Mesko, beskompromisan u duelima.a ponekad i lak na okidaču u duelima sa igračima i sudijama, Korjenić Ahmed- Jalo brzinom i driblingom osmišljavao akcije, Korjenić Tarik – Tare, najkompletniji od braće, u kontrama  neuhvatljiv i najčešće egzekutor, više je puta biran u razne selekcije grada Sarajeva.

Na žalost i pored više pokušaja i telefonskih  kontakata nismo uspjeli ostvariti neposredan kontakt sa Tarikom Korjenićem.

VERONA ZASLUŽENO PRVA

Turnir u malom fudbalu Fis gol 1983 odigran u periodu od 21.9. do 29.9.1983.godine. Sve do finala utakmice su se igrale na terenima prepunog popularnog Fisa. Finalna utakmica i utakmica za trece mjesto odigrane su u KSC Skenderija. Učesnici turnira: Caffe Bardak, Caffe Bob, SUR Bordo 9, SUR Brodac, Caffe Davor, Caffe Doli Bel, Caffe Djerdan, Caffe Hondo, Caffe Mazestik, Caffe Ruza, Caffe Verona, NISRO Oslobodjenje, RO Kljuc, RO PTT, PBS Centrala i NIP Vecernje novine.

Ekipa kafea “Verona” je godinama bila u vrhu gradskog malog fudbala. Raja koja je igrala za ovu ekipu okupljala se tih godina kod stadiona FK “ Zeljeznicar”. Igraci iz ovog renomiranog sarajevskog prvoligasa, na svim vecim turnirima, obavezno su nastupali za Veronu. Ipak, ton igrama Verone davao je igrac FK Sarajevo Vahid Avdic. Njegova “filozofija” igre malog fudbala, igra od noge do noge, sa preciznim proigravanjima i iznenadnim “uletanjem” u prazni prostor, obicno su rezultirali pogotcima koji su cinili prevagu nad protivnikom. Na ovom prvom turniru rutinski, profesionalno su odigrali Rutko Saracevic i Dragan Vlaski a mladi Zoran Przulj je pokazao da ima potencijal, te da ce biti uz prvoligaske igrace dugo godina uzdanica ovog tima.

Treba istaci i odlicno vodjenje ove ekipe od strane Dzevdeta Midzica, bivseg igraca FK “Pofalicki”. Svojim stalozenim i pametnim pristupom igri pomogao svojoj ekipi ali i organizatorima turnira.

Vlasnik ekipe Mladen Vrcek – Medo posebna prica. Nije poznato odakle ljubav Medi za malim fudbalom ali je sigurno da je godinama bio podrska nastojanjima da mali fudbal ima znacajniju ulogu u porodici gradskih sportova.

Rezime              

Trijumfov na prvom “Fis-Gol-ovom” turniru, ekipa Verone nagovjestila je da ce na narednim nadmetanjima igrati glavnu ulogu. “Verosi” su bili najbolji izmedju 16 timova, a u finalnoj utakmici savladali su sastav “Ruze” sa 2:1. Ekipa Café “Hondo” osvojila je trece mjesto.

Cast da bude progrlasen najuspjesnijim fudbalerom prvog turnira pripala je Vahidu Avdicu, inace bivsem clanu FK “Sarajevo” u generaciji Susic, Repcic, Vidovic, Dragan Simic…Popularni Vako pokazao je tada da je mozda i veci majstor malog, nego li velikog fudbala.

Clan ekipe “Djerdana” Nihad Kovacevic bio je prvi golgeter prvog turnira, iako je u konkurenciji imao niz poznatijih strijelaca. Da ovaj Kovacevicev uspjeh nije slucajan pokazuje i podatak da je jos 1979.godine bio proglasen za najboljeg igraca turnira “Olimpik Tursa”.

Osvajanjem naslova najboljeg cuvara mreze dva puta uzastopno, Safet Hodzic je sigurno najbolji pojedinac svih dosadasnjih turnira. I danas popularni Celo brani maestralno. I danas odusevljava panterskim paradama, fenomenalnim refleksom, hrabroscu…Igrao je inace za ekipu “Doli Bel”.

Odlicnim sudjenjem na prvom turniru, Mladen Utjesanovic je pokazao da se radi o arbitru pred kojim je sjajna karijera. Sto se pokazalo tacnim, posto danas dijeli pravdu i na prvoligaskim stadionima.

Autori: Radivoje Kovačević i Adnan Muzurović

FIS-GOL TIM

17.03.2023.

Exit mobile version