FIS GOL 83-91

ALMANAH MALOG FUDBALA-MARIJIN DVOR

Raja sa Marijin Dvora na turniru Pale 1980. Gornji red: Kiko, Poričanin, Kapidžić Braco, Lema, Mladen Šarenac zvani Bukal, Sejo. Donji red: Alaga, Kiko Elezović, Cile, vođa ekipe Duško Jerkovački (bivši igrač Sarajeva), Cuni i Lero golman.

Slobodan Alagić

Živio sam u Beogradu od 1949 do 1960 godine, išao u razred a i šutao u pionira FK Partizan sa Radakovićem, Paunovićem, Loletom Grujićem a stariji od nas bio je golman Drljača. Trener nam je bio Florijan Matekalo. Prema tome,  ko zna šta bi bilo od mene da stari nepreseli 1960 godine u Sarajevo. Da se malo našalim, naravno.

Nisam mogao bez lopte, te sam se uključio , 1964 i 65 godine sam šutao za juniore FK Sarajevo, sa Musemićem Vahidinom, Tešanom, Ulakom, malim Fazlagićem, Nina Selimbegović, Ibrom Heljom, Hodžom sa Gorice i tada mladim Šljivom Etkom. Treneri, Živkov i Stipić. Poslije juniora, pošto nisam ostao u mladom timu FK Sarajeva, otišao sam i igrao po ekipama sarajevskih ligaša FK Partizan, Bosna i na kraju bez puno treninga dođoh do svoje firme Unioninvest.

Slobodan Alagić

Po završetku sutanja po velikim terenima preslo se u sutanje malog nogometa. Tu su bili uvijek igraci koji su igrali i veliki nogomet i nije se znalo koje bolji od boljih. Druzenje i ljubav sa terena prenosilo se na druzenje van istog. Nezaboravni turniri po svim djelovima grada Sarajeva desavali su se veoma često i sve je prolazilo u sportskom duhu. Tako da sada kada prodem gradom uvijek sretnem one koji su jos živi i uz sok, kafu i pice radosni prisjecamo svih lijepih susreta.

Igrao sam na više igrališta malog fudbala u gradu. Onako konstantno mogu reći na tri igrališta. Marijin Dvor, u dvorištu osnovne skole „Slaviša Vajner – Čiča“ sa Mirekom, Lemom, Bracom Kapidžićem, pa onda Pingo, Tončo, Dragan Suša, Kiko Elezović, Bašo Poljo……. a onda u ovoj ekipi Unioninvesta gdje su igrali Tabaković, Janjuš, Bogilović, Vlahović, Beljulji  i ostali. Na kraju na ČengićVili 1 sa starom ekipom: Mujo, Kemo, Mišo, Atko, Pešo, Pero, Brko,Suljo, Ljubo, Čedo, Rase, Nedo, Šain, Naca i ostala raja. Sve te godine ja sam pokušavao da svojim ponašanjem i igrom doprinosim da ta naša „šutanja“ budu na zavidnom nivou. A nekako mi je više bilo stalo da naša druženja budu na toj razini. Nastojao sam da sa svima budem u lijepim odnosima, što je rezultiralo i danas nakon toliko godina. Mi sa rado prepoznajemo i popričamo prilikom međusobnih susreta. 

Omladini sta preporuciti, osim da se bavi sportom jer je on najveci ambassador. A, zelim i dodati: da od sest unucadi, troje treniraju kosarku, jedan je nogometas a dvoje unucadi se bave ritmickom gimnastikom.

Hoce li ista biti od njih kao sportasa ne znam ali znam da ce se odgajati zdravom duhu, sa svojim drugovima i drugaricama.

Tekst i fotografije: Slobodan Alagić

FOTO ALBUM:

Živio sam u Beogradu od 1949 do 1960 godine, išao u razred a i šutao u pionira FK Partizan sa Radakovićem, Paunovićem, Loletom Grujićem a stariji od nas bio je golman Drljača. Trener nam je bio Florijan Matekalo. Prema tome,  ko zna šta bi bilo od mene da stari nepreseli 1960 godine u Sarajevo. Da se malo našalim, naravno.

FK Sarajevo: Blažević, Tešanović, Prljača, Alagic, Biogradilic, Sirco, Arslanagic, donji red, golman Selimbegovic Nina, Siljkut, Poljo i Crnogorac

Na gornjoj fotografiji smo izmjesani sa seniorskom ekipom, na ovoj je ta generacija FK Sarajevo, tada smo je zvali juniorska: Hodzic Ismet, Mladjen Zoran, Fazlagic, Brekalo Ranko, Alagic Slobodan, Jahic Fadil, Helja Ibro, Zivkov, donji red Sljivo Edhem, Sabic Sejo, Ulak, Tesan, Poljo Baso, Fudo Dizdarević

Ekipa Unioninvesta: Karadza, Miladinovic Aco, golman ?, Utjesinovic, Zirojevic, Kramar, donji red Kujaca, Sinanovic, Alagic, Tabakovic i Savić Rade

 

FIS-GOL TIM

27.05.2023.

Exit mobile version