FIS GOL 83-91

ALMANAH MALOG FUDBALA – III GIMNAZIJA

Igraliste za mali fudbal iza III Gimnazije, sjedne strane hotel “Bristol” a sa druge Stara pravoslavna crkva, bilo je jedno od mjesta gdje se mali fudbal igrao iz zadovoljstva. Ton i dusu tim igrama davao je Slobodan Djurasovic, professor srpsko-hrvatskog jezika u susjednoj gimnaziji. Godinama je sakupljao raju da se igra. Svakog cetvrtka se znalo, on je imao svoju ekipu, samo su se protivnici mjenjali. Volio je igrati fudbal a i znao je, poznato da je igrao u omladincima FK Zeljeznicar, sto za njegovo vrijeme nije bila mala stvar.

Da bih ga bolje predstavio posluzicu se njegovom opisu njega samog iz knjige “ Svjetla za daljine”, koju je pokojni professor posvetio legendama sarajevskog sporta, rahmetli Mirzi Delibasicu, koji ce poslije biti proglasen za najboljeg sportistu svih vremena sa prostora Bosne i Hercegovine, i nenadmasnom Vahidinu Musemicu. Neke izvode, price iz knjige “Svjetla za daljine” zelim da vam predstavim u narednom periodu.

Nadam se da ce ovi prilozi iz knjige Slobodana Djurasovica doci do nekoga od raje koja je igrala sa njim, do nekoga ko ce nam moci pomoci da potpunije opisemo igranje malog fudbala iza III Gimnazije.  Do njegovih saigraca : Bakira, Zoke, Keme Sabovica….Neko ko ce nam poslati fotografije Slobe Djurasovica i ostalih igraca sa tog terena. Znamo da se tu godinama igrao dobar mali fudbal. U to sam se i sam uvjerio, doduse nisam igrao na tom igralistu cesto, tako redovno  i dugo kao raja iz Bosnalijeka: Zoka Bilic, Boro Boravcanin, braca Korjenic – Jala, Mesko i Tarik, braca Domic – rahmetli Mirsad i Muris. Pa onda raja sa C. Vile 1: Mujo Dizdarevic, Miso Prajzler, Kemo Sukalic, Branko Mandaric – Brko, Sarija Idrizovic i ostali.

Evo kako je pokojni Slobodan Djurasovic opisao autora (sebe) u posveti na kraju knjige “Svjetla za daljine”:

Umjesto biografskih podataka o sebi koji, kao i obicno, nista ne znace, prilazem pjesmu “Autoportret” iz svoje zbirke “ Na plavoj strani Mjeseca ”.

NE PRIZNAJEM

NIKAKVE PODJELE

NI GRANICE

NISTA STO LJUDE

RAZDVAJA

JEDNE OD DRUGIH

NE PRIZNAJEM

FANATIKE

JER OSTAVLJAJU IZA SEBE

MRZNJU, STRAH

I KRVAVE TRAGOVE

VJERUJEM

U BESKRAJNO I TAJANSTVENO

U PLAVETNILO NEBA I MORA

LET DIVLJIH PTICA

I SAPAT VJETRA

VJERUJEM

U RUKE KOJE SE TRAZE

I USNE KADA SE SPOJE

VJERUJEM

SAMO U LJUBAV

JEDINI SMISAO

COVJEKOVOG POSTOJANJA

JEDINO STO OSTAJE

Slobodan Dj. Djurasovic

FIS-GOL TIM

26.04.2023.

Exit mobile version