FIS GOL 83-91

ADMIR SMAJIĆ: U prepunom FIS-u atmosfera bila kao u Brazilu

Admir Smajić

Kao igrač Vrbanjuše Arije osvojio sam FIS-GOL

Rodjen sam 1968 godine u Sarajevu. Odrastao na Bjelavama u komšiliku Zije Svrakica, Tutić Nedima, Avde Murge. Kao dječaka iz osnovne škole profesor fizickog vaspitanja me preporučio Piric Danijelu, treneru mlađih kategorija u FK Sarajevo. Da dođe kada bude turnir škole, jer ima talentovanog dječaka. Nakon toga, pozvan sam zajedno sa ostalim talentovanim igračima da dođem na Koševo, na čuvenu četvorku. Čitav dan, iz svih škola dolazili su dječaci. Ja sam zadovoljio kriterije, trenirao pola godina i onda na nagovor svojih drugova i trenera  Šenera Bajramovića dolazim u FK Partizan. Gdje igram, te kao perspektivan igrač nastupam za kadete. Trener prvog tima Tahir Helja me priključio prvom timu. Pomalo ulazim i kalim se, što bi se reklo žargonski. Velika hvala treneru Tahiru Helji.

Fudbalski klubovi u kojima sam igrao. Veliki fudbal: FK Partizan, FK Vrbanjuša, FK Iskra Sarajevo i SFK 2000. Mali fudbal: kao mlad dječak počeo kao rezerva za kafe Hondo Bjelave, potom za Memo Promeks, FK Partizan i KMF Vrbanjuša.

Sjećam se svoga debija na velikom terenu. Igrao za FK Partizan, kao kadet perspektivni protiv sarajevske Bosne i čuvao njihovog kapitena Muju Bogilovića. Bio je jako korektan prema meni, pravi sportista i dao mi podršku, 0:0 završeno, međuopštinska liga.

Mali fudbal i moja prva utakmica. Novogodišnji turnir, tada Večernjih novina.  Skenderija za FK Partizan protiv zagrebačkog Dinama. Za njih igrali Zvone Boban, Robi Prosinečki, Lesjak, Štef Deverić i ostali. Takodjer, tom prilikom igrali smo protiv beogradskog Partizana. Za njih igrali: Vučičević, Smajić – moj imenjak i prezimenjak i drugi.

Najnezgodniji igraci protiv kojih sam igrao su Robert Prosinečki, rahmetli Faik Kolar, Žerić Fadil, Mujo Bogilović, Almedin Hota i Aziz Turudija.

Moji treneri. Svi su bili dobri i kvalitetni. Meni šansu davali, gdje sam se odužio dobrim igrama a nagrađen bio kapitenskom trakom. A to su Šener Bajramović, Tahir Helja, profesor Čaušević Fadil, Sudo Kadić, moj brat Almir Smajić i neprikosnoveni Alija Braco Hađžiosmanović, daleko najbolji trener.

Moji najznačajniji uspjesi u karijeri. Kao kadet FK Partizana osvojili kup , sa FK Vrbanjuša ušli u premijer ligu BiH, najveći rang. Sa malim fudbalom osvojili sve to se može osvojiti. Žal ostaje 1997 godina, što smo izgubili od 502 druge viteške u finalu u Bihaću za prvaka države.

Iz svlačionice. Najbolji pjevač i atmosfera čovjek je bio Dževad Džeša Vražalica. Uvjek pjesma i cirkus pred utakmicu. Ima i jedna anegdota. Kada mu Braco kaže Dzeša danas nećeš igrati a on njemu jesi ti normalan. Ja samo igram zbog rahmetli Taiba, ako je tako ja sad odoh.

Moja posljednja igra na velikom terenu u premijer ligi protiv FK Sarajevo, izgubili 3:2 . Tada, pošto sam se družio sa Durom Samir, koji igrao za reprezentaciju BiH, poklonio mi dres od Roberta Bađa koji je dobio. Duru sam na toj utakmici čuvao, još uvijek te emocije imam.

Mali fudbal još uvijek igram. Kao kapiten sam aktivan na bajramskim turnirima FK Vrbajuša. Tu imam 29 godina učestvovanja. Ali se dobro sjećam radničkih igra komunalnih organizacija Federacije BiH, u Neumu 2014 godine. Kao kapiten RO “Vodovod” pobjedili mojim odlučujućim golom JP “Rad” u kojoj su igrali reprezentativci malog fudbala Radmilović, Kahveđić i golman Kruški Bahrudinović.

Po završetku aktivne igračke karijere (veliki fudbal) ostao sam u sportu. Bio trener kadeta i juniora FK Vrbanjuša, malo vodio prvi tim Vrbanjuša. Također, bio trener u FK Jug kantonalna liga. Uveo sa Dženanom Muminović futsal klub Sarajevo u drugu ligu, a sada trenutno delegat druge nogometne lige Centar.

Moja sjećanja na turnir Fis-Gol. Kao dječak dolazio sa starijim bratom, koji je igrao a kasnije i potpisao za FK Željezničar, Coka Smajić. U prepunom FIS-u atmosfera kao u Brazilu. Sjećam se kad je igrao Pape a ja u poluvremenu donesem flašu vode da se osvježi. On me znao, jer je tada stanovao u Zaima Šarca. To su prelijepe uspomene na mene i ostvario mi se san da i ja zaigram. Kao igrač Vrbanjuše Arije osvojio Fis-Gol, 1991 godina. Mada sam bio rezerva, nisam ulazio.

Najbolji igrači i golmani na turniru Fis-Gol. Najbolji golmani: Safet Hodžić, Karamehmedović Čafir Davor, Radović Dragan, Tarik Hodžić i Miličević Dado. Najbolji igrači Švrakić Fuad, Zijo Švrakić, Tutić Nedim, Faik Kolar i Alija Braco Hađžiosmanović.

Za kraj, portal fis-gol. Svaka čast za portal FIS gol, jer vodite računa o igračima i date prostora svima da kažu i prisjete se FIS-a.

Svako dobro i svaka čast,

Admir Smajić

FOTO ALBUM:

KMF Vrbanjusa Sarajevo, Admir Smajic donji red prvi s lijeva. Snimljeno pred finalnu utakmicu prvenstva BiH 1999 godine. Protivnik ekipa 502 viteske brigade bila je uspjesnija, te rezultatom 1:0 slavila titulu prvaka.

FK Partizan Sarajevo, klub gdje Admi Smajic poceo nogometnu karijeru. Na fotografiji, Admir stoji treci s desna.

FK Vrbanjusa Sarajevo 1993 godina, klub u kome je Admir postigao punu sportsku afirmaciju.  Admir , donji red prvi s desna a tada se igralo protiv FK “Famos” . Rezultat 3:0 za Vrbanjusu.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 26.10.2023.

Exit mobile version