FIS GOL 83-91

6. APRILSKI TURNIR U MALOM FUDBALU

Jos jedna aktivnost inicirana u vrijeme aktivnosti omladinske organizacije, generacije iz 1976 godine. Radi se o turniru u malom fudbalu, koji je organizovan u povodu Dana Oslobodjenja grada Sarajeva od fasistickih okupatora.

Turnir se odrzavao od 1977 godine punih deset godina. U pocetnim godinama predstavnici omladinske organizacije PBS – Centrale (udruzene banke) su bili organizatori a kasnije su predstavnici ekipa ucesnica turnira naizmjenicno ucestvovali u organizaciji.

Prilikom pripreme za organizaciju ovog turnira, pored organizacijskih poslova (izrade Pravila i Propozicija turnira, formiranja Organizacionog i tehnickog odbora turnira, obezbjedjenje terena gdje ce se igrati turnir, kontakti sa sudijskom organizacijom, ….) trebalo je doci do pravih ekipa. Na neki nacin, bila je prisutna zelja da se napravi kvalitet ekipa ucesnica ali i da se odrze kontakti sa organizacijama sa kojima je u to vrijeme postajala saradnja u omladinskom radu. Tako da je odluceno da se napravi taj miks ekipa, te su na turniru ucestvovale ekipe: Ljubljanska banka, Valter Peric, Vaso Miskin Crni, te PBS – filijala Sarajevo, Iskra Comerc, Kasarana “ M. Tito”, SUP “Mijo Kerosevic”, i mi iz PBS – Centrale.

Nama je, pored aktivnosti iz plana rada, ovaj turnir koristio kao priprema i uigravanje ekipe za sportske susrete radnika iz sistema Privredne banke Sarajevo.

U ekipama su igrali, u to vrijeme, dobro poznata imena u malom fudbalu, kao: Fuad Svrakic, Senad Hodzic, Muhamed Poricanin, Zlatko Terzic, Zeljko Zeleznik, Emir Karamehmedovic – Cafir, Jovan Milosevic – Bimbo, Midhat Colakovic – Miki, Dzemal Calija, Mustafa Kamber, Dzevrek, Miro Kranjc, Enver Bilalovic – Enko, Juric Bruno, Milan Trisic, Islamovic Naser – Naca, Sulejman Sunja – Pucan, Sabit Gacanica, Ibric Enver – Tumba, Fikret Kadric – Pike, Ante Zubac, Amir Vilogorac, Nihad Kovacevic – Nine, Kemal Kozaric-Kemo, Senad Hadziomerovic – Senci, Vlado Postic…..kao i mi iz Centrale: Zlatko Krznaric, Milenko Curcic, Dusko Malic, Sead Skopljak, Slavko Depolo, Vukic Micko, Mersad i Esad Darman, Enver Prses, RadivojeKovacevic, Sead Memic, Jasminko Djapo i Adnan Muzurovic (red je bio da se navedu sva imena onih koji su igrali za inicijatore i organizatore turnira).

Turnir se igrao pocetnih godina u FIS-u a kasnije na lokacijama koje su domacini za tu godinu obezbjedili. Odrzano je deset turnira a zadnji je odrzan 1986 godine.

Ekipa PBS – udruzena banka, pobjednik turnira za 1984 godinu. U pocetnim godinama turnira ekipa Ljubljanske banke je imala najvise uspjeha.

Udruzena banka je, koliko se moze primjetiti sa poledjena fotografija a i na osnovu sjecanja na ovaj 6 aprilski turnir, pobjedila ove godine, kao i zadnji turnir, koji je odrzan 1986 godine na sportskom centru Kovaci.

Na fotografiji, stoje s lijeva: Radivoje Kovacevic, Sead Skopljak, Adnan Muzurovic i Micko Vukic. Cuce: Mirsad Hasanovic, Enver Prses, Esad Darman i Futa. Gledajuci ovu fotografiju dva detalja su mi u prvah mah „dosla“: velika posjeta i nasi dresovi.

Sto se posjete tice: nedelja, jutarnji casovi, prva utakmica po rasporedu, mnogi su imali „burnu“ noc a i fotograf Sead Memic izabrao pogresan ugao: lijevo je bilo metar gledalaca.

Dresovi? Bilo je opravdanih zezancija od strane „mnogobrojne“ publike, dijelite dresove klubovima a vasa ekipa tako skromno ubucena. Preneseno nasim vjernim postovaocima iz propagandne sluzbe Maksumi Rasidagic i Abidu Jusicu. Nakon pobjede na ovom turniru dobili smo nove dresove, tako da smo mnogo ljepse izgledali na turnirima koji su uslijedili.

Organizatori od 1977 godine

Za vrijeme deset godina trajanja turnira povodom 6 aprila – Dana oslobodjenja Sarajeva u drugom Svjetskom ratu, malonogometna ekipa Privredne banke Sarajevo – udruzene banke imala je vise transformacija. U prvoj fazi od pocetka turnira, 1977 godine bila je to jedna solidna ekipa, koja je ravnopravno igrala sa ekipama kao sto su Ljubljanska banka, RO “Valter Peric” i RO “Vaso Miskin”.

Kasnije, u jednom periodu doslo je do stagnacije sto se kvaliteta ekipe na ovom turniru tice, da bi dolaskom Gorana Fazlinovica, Hilmije Hota i Mise Kovaca ekipa bila ponovo konsolidovana, igrala dosta dobro, te zahvaljujuci tome nasao se  i pehar za osvojeno prvo mjesto u kancelariji – magazi naseg golmana, Zlatka Krznarica, koji je bio “sakupljac”  pehara nase ekipe.

Posljednji turnir odigran je na sportskom centru “Kovaci”, 1986 godine.

Prilika je da se, i u ovoj situaciji, sjetimo svih igraca ekipe Privredne banke Sarajevo – Centrale (Udruzene banke),  koji vise nazalost nisu medju zivima:

Čurčić Milenko, Ćuković Slobodan, Fazlinović Goran, Krznarić Zlatko,  Malić Duško, Radančević Mladen i Vukić Mićko. 

Ekipa Privredne banke Sarajevo-Centrale (udruzene banke), Imena igraca sadrzana u tekstu

Ekipa PBS – Centrale (Udruzene banke) na 6.aprilskom turniru. Stoje, s lijeva: Jasminko Djapo, Adnan Muzurovic, Sead Skopljak, Slavko Depolo i Mladen Radancevic. Cuce:  Sead Memic, Milenko Curcic, Dusko Malic, Enver Prses i Radivoje Kovacevic . Ovo je ekipa koja je krajem sedamdesetih igrala za PBS – udruzenu banku, s tim da nedostaju: golman,  Zlatko Krznaric,  Micko Vukic i Muhamed Poricanin, koji je u to vrijeme radio kod nas, igrao na sportskim susretima ali na turnirima u gradu igrao je za Ljubljansku banku. Pored navedenih, na sportskim susretima radnika Privredne banke Sarajevo su igrali: Savo Pejic, Alija Hodzic, Njegos Cicovic, Camil Klepo i Slobodan Cukovic.

Potvrda ekipa koje su ucestvovale na 6. Aprilskom turniru.

Ekipa Ljubljanska banka, jedna od jacih ekipa u to vrijeme u gradu Sarajevu, ucesnik na tradicionalnom 6. aprilskom turniru. Na fotografiji, stoje s lijeva: Senad Hodzic, golman Kestendzic, Muhamed Poricanin, Zlatko Terzic, Zeljko Zeleznik, trener Ljupko Miokovic. Cuce: NN, Ahmed Radzo, Fuad Svrakic i NN. Kasnije ce u ekipu doci, golman Zlatan Karamehmedovic – Cafir, Jovan Milosevic – Bimbo, Midhat Colakovic – Miki, Senad Krupalija – Coco…Oni su vise igrali na 6. aprilskom turniru a ovo fotografiju objavljujemo kao sjecanje na dvojicu dugo godina pravih sportskih rivala, cije fotografije iz vremena pomenutog turnira nemamo. Zeljko Zeljeznik i Zlatko Terzic su u pitanju, koji su godinama bili udarni igraci Ljubljanske banke a istovremeno igranje utakmica protiv njih bilo je pravo sportsko nadmetanje.

Legendarni golman banke i covjek za pamcenje, Zlatko Krznaric sa peharima. E’, koliko se ovdje raznih „ utakmica odgledalo” u toku radnog vremena. Ljudi, druzenje, provale, zezencija………. U svakom slucaju, bilo je divno i nezaboravno!

Adnan Muzurović

FOTO ALBUM:

Pored ekipa koje smo detaljnije predstavili u tekstu na 6. Aprilskom turniru u malom fudbalu su ucestvovale i ekipe:

RO Vladimir Peric Valter

Samir Omerović, Đapo Jasminko Đipa, Naser Islamović, Kemal Kozarić i Miloš Stojanović
Čuče: Kenan Kasumović, Zoran Urumović Zoka, Senad Hadžiomerović Švabo, Milenko Belenzada i Nihad Kovačević Nine

Privredna banke Sarajevo – Osnovna banka

RO Vaso Miskin Crni

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 20.09.2023.

 

Exit mobile version