FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

ZIMSKI KUP U MALOM FUDBALU

Puna mala dvorana KSC Skenderija za vrijeme odrzavanja prve lige u malom fudbalu a nakon toga ista slika za vrijeme odrzavanja lige veterana potvrdila je da mali fudbal u Sarajevu ima svoje poklonike. Bila je to prava satisfakcija za sve one koji su nesibicno radili da bi ovaj sport uspio ali trebalo je ici dalje, u vece izazove i rad.

Slijedeca stepenica je bila da odradimo nesto i sa MFS Sarajevo. Punudili smo sekretaru saveza pokojnom Anti Maricu da zajednicki organizujemo jedno kup takmicenje na kojem bi ucesce uzeli predstavnici klubova malog fudbala i zainteresovani fudbalski klubovi iz MFS. Prijedlog prihvacen i prijavilo se 22 ekipe malog fudbala i deset ekipa iz velikog fudbala.

Uporedo sa ovom realizacijom sjecam se da smo tada imali ideju da idemo sa KUPOM SAMPIONA U MALOM FUDBALU, gdje smo zamisljali da ucestvuju ekipe koje su osvojile turnir Fis – Gol i turnire koji su saradjivali sa Komisijom za mali fudbal FSS (kasnije Udruzenje klubova malog fudbala). Ideju bi sigurno realizovali da nisu uslijedila tragicna desavanjima na tim nasim prostorima, kada je razum prestao a pocela da vlada sila i teror.

No, da se vratimo Zimskom kupu u malom fudbalu koji je organizovan u januaru 1991 godine. Zamisao je da o ovom podsjecanju na turnir pristupimo jednim novinskim vremeplovom, da “govorimo” putem novinskih isjecaka koje nam je dostavio Novo Popovic. Istovremeno, pozivamo sve one koji su zainteresovani, te ako zele da se jave sa svojim sjecanjima i fotografijama. Posjedujemo i nekoliko fotografija ekipa ucesnica, koje cemo, naravno, objaviti.

Nadamo se da ce ovo podsjecanje biti prijatno svima onima koji vole da se sjete vremenskog perioda u kojem su igrali a isto tako mladjim generacijama, da se uvjere da su njihovi ocevi, rodbina ili prijatelji zaista bili dobri igraci malog fudbala, onako kako pricaju.

 

REDAKCIJA

25.april 2014

REPUBLIČKO PRVENSTVO 1992 GODINE (4)

EKIPA MOSTAR

KMF Mostar osvojio je drugo mjesto na IV Republickom prvenstvu. Jedan od najboljih igraca ovog kluba malog fudbala, Dzevad Habibija – Piga izasao je u susret, te je za citatelje portala iznio svoja sjecanja na ovo prvenstvo i na ekipu za koju je igrao.

Sjećanje na Državno prvenstvo u malom fudbalu-1992?  Jako slabo se inače sjećam, a od ovoga o čemu  pišem prošlo je prilično vremena. Mi smo na tu završnicu došli kao pobjednici turnira Regije Hercegovine gdje smo ''spuštenih ruku'' dobili sve suparnike. Sjećam se da su, pored mog KMF Mostar, u toj fazi takmičenja bile još ekipe Jablanica, Mostarske kiše, Seljak, Kovačnice. Vjerujem da je bilo tih 5 ekipa a možda čak i 6?! Sve u svemu mi smo bez poraza otišli u Sarajevo a kao drugoplasirana ekipa tu je bio Seljak iz Livna. Veoma jaka ekipa koja je prethodno bila čak i prvak Jugoslavije u svojim redovima je imala Ćorluku, Anića, Matana, Duvnjaka,... U završnicu smo stigli kao apsolutni favoriti. Igralo se u maloj dvorani Skenderije, koja je uvijek bila dupke puna. Ne sjećam se protiv koga smo igrali u ta tri dana, ali znam da smo sve do zadnje utakmice pobijedili. Toliko dobro smo igrali i na opšte zadovoljstvo publike već unaprijed proglašeni pobjednicima Republičkog prvenstva. Niz okolnosti je uticalo na poraz u finalu od sarajevskog Davora, a koliko se sjećam ova ekipa nije čak niti trebala igrati finale. Naime,u grupi sa Davorom bio je Seljak i mislim neka ekipa iz Krajine. Ko bi pobijedio od te dvije ekipe došao bi nama u finale, koje smo mi već prethodno obezbijedili. Dakle utakmica koja je trebala dati drugog finalistu. Postojala je mogućnost takođe da i Davor ode u finale, ali jedino pod uslovom da ove dvije ekipe odigraju neriješeno. I to se i dogodilo. Neriješeno je bio rezultat koji nije odgovarao ni jednoj od ove dvije ekipe, ali jeste sarajlijama. Tako smo se u finalu našli sa Davorom koji je potpuno nezasluženo došao do finala, ali je zasluženo postao prvak BiH. Sjećam se da su tada igrali Pašić i Čala, Dragoljević, Zoka Pržulj, Mirka moj fini Marvan. Svi su poslije sa mnom i za Jugu igrali. Strašna ekipa. Moj Mostar je ubjedljivo najljepše igrao. I najkvalitetnije. 100%. Problem koji smo imali godinama uvijek je dolazio od NAŠIH golmana. Promjenili smo ih 10 u godini i nijedan nije bio ni blizu kvalitetom ostatku ekipe. A ekipa je bila strašna. I sa ove slike nedostaju vrhunski igrači poput Mišanovića, Lučića, Jakirovića... Sve u svemu, finale smo izgubili, jer je protivnik bio bolji.

 

Fotografija.  Ovu sliku nisam vidio od '91. Imam čak i mali problem sa identifikacijom dvojice golmana. Ne znam im prezimena, jer su u nas golmani uvijek bili leteći. Nikad u stvarnosti nismo niti imali pravog golmana i uvijek bi nekoga sa ceste pokupili. Na žalost, zbog toga detalja smo uvijek i bili oni koji igraju za raju i zanemarjuj taktiku. Ovako: Gornji red s lijeva Memić (vođa ekipe), Janjić, Sabo (ne znam prezime), Habibija, Cvitanović, Kazazić (trener). Donji red: Taslidža, Velagić, Puce, Dule (ne znam prezime) i Šolaković.

 

       Nas poklon za Dzevada Habibiju Pigu za saradnju tokom svih ovih godina izlazenja portala

 

FIS-GOL TIM

29.decembar 2014

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version