FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

MALONOGOMETNI/FUDBALSKI MOST (6)

Danasnji sagovornici portala su Radoslav Golubović i Sead Vranić.  Malonogometni/fudbalski most portala pravimo sa osobama koji su igrali u istom klubu FK Bosna Visoko.  

Medjutim, mi smo njima dvojici uputili pozive za razgovor imajuci u vidu cinjenicu da su oni bili zapazeni igraci na turniru Fis-Gol.

Radoslav je bio standardni igrac u ekipi Café “Verona” 1987 godine kada je ova ekipa osvojila prvo mjesto. Takodjer, bio je dva puta clan ekipa turnira koje su se plasirale u finale, Cafe "Didi" 1986 i ekipe “Odeon”  1989 godine.

Sead je 1991 godine, isto tako, bio finalist turnira sa ekipom “Robi” iz Breze. Kao sto je poznato, Sead Vranic  je proglasen najboljim igracem turnira Fis-Gol za tu godinu.

 

 

Mi pokusavamo da sa nasim pitanjima saznamo sto vise podataka, jer moram priznati i sam nisam znao dosta toga o nasim danasnjim sagovornicima. Njihovo sportske karijere su meni bile interesantne. Vjerujem da ce i vama.

Za pocetak, kako provodite vrijeme tokom pandemije koronavirusa?

RADOSLAV: Pozdrav za sve ljubitelje potala Fis-gol. Vreme u toku pandemije provodim kući, u firmu odlazim po potrebi.

SEAD: Pozdrav za stranicu Fisgol, koja ima jako zanimljiv sadržaj. Vrijeme pandemije provodim što više kući, kao i svi, nadam se.

Zelimo da vas bolje upoznamo, mi i citaoci. Gdje ste odrasli, u kojoj raji? Kada ste poceli svakodnevno sutati i gdje? Imena vasih drugova iz tog perioda?

SEAD: Odrastao sam u Brezi sa brezanskom rajom, bilo nas je 5-6 koji smo se stalno družili. Prve fudbalske korake načinio sam u rodnoj Brezi sa svojih sedam godina kao pionir FK "Rudar" Breza. Moji drugovi iz tog perioda bili su Sutko, Najko, Njofa, rahmetli Cober i Ahmed Nefić.

RADOSLAV: Odrastao sam u Pofalićima. Počeo sam da treniram u juniorima Pofalićkog sa Čardaklijom, Ćehom, mojim kumom Zulćićem, Hošom, Hasetom.

Prvi turnir u malom fudbalu koji ste odigrali? Kada je to bilo i za koju ekipu ste igrali? Mozete li se sjetiti tu imena saigraca?

 RADOSLAV: Moj prvi turnir kolko se sećam je bio fis-gol i drugo mesto 86 godine sa ekipom Didi. Izgubili u finalu od Verone, problematično sudjenje M.Utješinovića. Za Didi su igrali Milićević, Ćorsović, Klačar, Golubović, Vujadinović, Barnjak, Tošović. Čardaklija, Matić, Haseta, Kramar.

SEAD: Kada sam imao deset godina igrao sam za svoj razred na općinskom turniru u Brezi, davne 1977 godine.

Turnir Fis-Gol. Sta je za vas znacio nastup na tom prestiznom turniru?

SEAD: Za sve u tom vremenu turnir Fis-Gol je bio najjači u regiji. Za mene je to značilo jedno novo fudbalsko dokazivanje, uz pregršt vrhunskih majstora i fudbalera u tom periodu.

RADOSLAV: Za  mene je fis gol znacio afirmaciju, posto sam tada imao dvadeset godina. Bio sam zeljan dokazivanja.

Za koje ste sve ekipe nastupali na Fis-Golu?

RADOSLAV: Na fis golu sam nastupao za Didi 86 drugo mesto, Verona 87 pvo mesto, Duga 88, Odeon 89 drugo mesto, Krokodil i Pikadili. 

Na drugim turnirima nastupao sam Pikadili i Fiesta dva prva mesta na Ilidzi, Duga prvo mesto u Bosanskom Brodu, prvi turnir gde se igra non stop 24 sata. Krokodil  prvo meto, dva puta Pale i finale Ilidza, Amel Kutija šibica, Unipromet, Sons, Sunce prvi u Vogošći (u finalu pobedili ekipu iz Ilijasa, sa Odovićem, Ljubićićem, mislim da je igrala citava ekipa Robi Breza). Jos sam osvajao jednom Vogošcu ali se ne mogu setiti za koga sam igrao. Poslacu sliku, pa ako neko zna neka napiše.

SEAD: Na Fis-u sam igrao samo jednom 1991. za ekipu "Robi" iz Breze.

Radoslav je sa ekipom “Verona” osvojio prvo mjesto na turniru Fis-Gol 1987 godine, da bi dvije godine kasnije sa ekipom Odeon bio drugi. Sead je sa ekipom “Robi” bio drugi 1981 godine a tada je proglasen za najboljeg igraca turnira . Vasa sjecanja na te finalne utakmice?

SEAD: Što se tiče finalnih utakmica ekipa "Robi" sačinjena je od vrhunskih majstora iz Breze, Ilijaša i Vogošće, kao što su rahmetli Fule i Đura iz Vogošće, Namir Solak kao vrhunski majstor malog nogometa, moja malenkost, Eno na golu, Cefa, Tare, Sutko….

RADOSLAV: Sjecanja na finalne utakmice pomalo blede. Medjutim, finale 87 ce mi ostati u posebnom sećanju, posto sam ja bi taj koji je pogodtkom donio pobedu protiv Sonsa.

Najbolji igrac turnira Fis-Gol je po vama? Zasto?

RADOSLAV: Najbolji igrac turnira Fudo Švrakić. Tesko ga je bilo cuvati. Sjecam se finala, ja sam igrao za odeon, kada je Fudo majstorijom donio pobedu Davoru. Bio je stvarno majstor igre.

SEAD: Najbolji igrač turnira, za mene, je bio Namir Solak.

Najbolji golman? Zasto?

SEAD: Najbolji golman je bio Hodžić, zatim Vrebac Beris kao i još dosta vrhunskih majstora.

RADOSLAV: Najbolji golman je Dragan Radović. Tesko je bilo odlučiti. Mada, po meni, i Damir Miličević i Čafir zasluzuju da se tu nađu.

Idealni tim turnira Fis-Gol (5+1 formacija)?

RADOSLAV: Idealni tim turnira: Radović, Vujadinović, Dragoljević, Vako Avdić, Novaković i Fudo Švrakić.

SEAD: Na golu Hodžić, Džemal Zeković, Beris Vrebac, Solak, Memić, te Zoran Pržulj.

Sead zivi u BiH, Radoslav u Srbiji. Pratite li desavanja u futsalu? Sta bi vi preporucili za vecu afirmaciju futsala u vasim sredinama?

RADOSLAV: Pratim desavanja u futsalu. Mi smo po dolasku u Zrenjanin, sarajevska raja, osnovali klub malog fudbala. Klub se i danas takmiči u prvoj ligi Srbije. Osnovali su ga raja iz Sarajeva, legenda sa Dolac malte Milivoje Terzic, Mikac igrao za Rio, ja i par jos zaljubljenika u futsala iz Sarajeva. Imali smo i uspeha. Igali smo kvalifikacije u kupu kupova, prosli prvo kolo i tu stali.

SEAD: Ja bih preporučio veće zanimanje javnosti jer je to jako lijepa igra, puna vrhnuskih majstora, nadigravanja i lijepih poteza. Smatram da je vrijeme da futsal zaživi u pravom smislu te riječi na našim prostorima.

Zivimo u vremenu gdje djeca i omladina mnogo vise vremena provode za kompjuterom. Kakva bi vasa bila poruka mladima, u smislu da koriste vise sportska igralista, da se bave sportom, pogotovo malim fudbalom (futsalom)?

SEAD: Ja kao trener škole fudbala "Gračanica" Visoko, okupljam dječake iz tog mjesta koji veoma dobro igraju fudbal, a samim tim i futsal. Trebamo djeci dati što više prostora na terenu kako bi oni pokazali svoj talenat.

RADOSLAV: Mislim da mladi treba vise da se posvečuju sportu, futsalu,jer sport stvara prijateljstva koja se nikad nezaboravljaju. Ja i sada odrzavam kontakte. Druzim se sa ljudima sa kojima sam provodio sportski zivot.

Prelazimo na veliki fudbal. Za koje ste sve klubove nastupali? U kojoj ekipi ste imali najvise uspjeha? Koji klub vam je ostao posebno u sjecanju?

RADOSLAV: Igrao sam za Pofalićki, Bosnu Visoko, Novi sad, Zoraku iz Subotice, Mladost Lukićevo druga liga srbije, Poreč, Mladost Bački jarak druga liga Srbije. Najvise me vezu uspomene za Bosnu Visoko i Zorku Subotica,gde sam bio kapiten i pomogao mnogim nasim fudbalerima, tih ludi godina da se udome u Subotici.

SEAD: Nastupao sam za "Rudar" Breza, "Rudar" Kakanj, NK "Travnik", NK "Špansko", "Ponikve", "Zagreb" - Hrvatska, te NK "Bosna" Visoko. Najviše uspjeha sam imao u NK "Bosna" Visoko, gdje sam bio prvak BiH, osvajač kupa BiH i osvajač superkupa BiH.

Treneri koji su vas trenirali, navedite njihova imena. Koga od njih posebno izdvajate i zasto?

SEAD: Nedjo Lazarević, Muhamed Redža, Risto Runjavac, Željko Lakić, Subotić, Kemo Hafizović, Nermin Bukva, Ezo Hadžiavdić, Mustedanagić, Martinko, Ivo Ištuk itd. Izdvojio bih Nermina Bukvu jer je to vrhunski trener, ali i vrhunski čovjek.

RADOSLAV: Od trenera su me trenirali moj prvi trener Hikmet Geko i Jovo Radović, koji nisu među zivima,laka im zemlja. Stane Glišić, Šener Bajramović, Zelimir Vidović. U Srbiji Milenko Rus, Vidović, Vinko Ilovac, Šuica Slobodan. Mnogi se ne mogu ni setiti, nek mi ne zamere.

Radoslave navedi igrace napadace  koji su ti bili najnezgodniji, predstavljali posebnu opasnost? Seade ti navedi odbrambene igrace, protiv kojih se nisi bas proslavio?

RADOSLAV: Najnezgodniji napadaci cu bili Fikret Kurgaš iz Belog Polja centarfor, Jasmin Bolić dok nije otisao u Crvenu zvezdu, Miodrag Erak igrao za Sarajevo, kasnije Igman Konjic, Namir Solak tu bih dodao i dva fudbalera Bosne iz Visokog Mirzu Kapetanovića i Elvedina Hađiahmetovića.

SEAD: Neki od njih su Alihodzić, Krupinac, Bradarić, Biškup, a sreća mi je da nisam igrao protiv Hadžiahmetovića, jer je on jedan od najboljih.

Koje igrace velikog fudbala iz vaseg ranga takmicenje, gdje ste igrali, bi izdvojili kao najkvalitetnije?

SEAD: Ubjedljivo najbolji je Almedin Hota, a dobri su bili i Bešlija, Rahimić, Džafić, Brkić, Jašarspahić i mnogi drugi jer bi trebalo mnogo prostora da ih sve nabrojim.

RADOSLAV: nakvalitetni igraci gde sam igrao, Hrvo, Jakovljević, Bolić, Kolar, Solak, Jovanović.

Zadovoljan postignutom igrackom karijerom?

RADOSLAV: Zadovoljan sam osvojenim u malom fudbalu. Osvojio sam svaki turnir sto se odrzavao  u Sarajevu i okolini, bar jedanput.

U velikom nisam, mogao sam mnogo vise. Ima jedan dogadjaj koji mi je zaustavio karijeru. Igrao sam za Pofalićki oprostajnu utakmicu, pre toga bio odigrao utakmicu za Sarajevo protiv Bosne iz Visokog. Tada moj trener  Hajrudin Saračević dolazi i kaze: ne mozes ići u Sarajevo, Svabo će doći danas na utakmicu i ti od ponedeljka prelaziš u Želju. Na toj utakmici protiv Iskre Sarajevo ja dobijem zuti karton i počnem da se rasporavljam sa sudijom i on mi da crveni karton, ja ga odgurnem on padne. Utakmica se prekine, ja dobijem suspenziju godinu dana. Svabo samo odmahne rukom i dobaci mi: sine ti si sebi unistio karijeru. 

SEAD: Pa relativno sam zadovoljan, možda je moglo i više, ali čovjek treba biti zadovoljan onim što ima. Da nije bilo povreda, sigurno bi bilo još i bolje.

Po zavrsetku igracke karijere ostali u fudbalu? Ako jeste, obrazlozite.

SEAD: Ostao sam u fudbalu, jer je to moj život i kao što sam rekao vodim školu fudbala "Gračanica", a u nekoliko navrata bio sam i trener Visočke Bosne.

RADOSLAV: po zavsetku igracke karijere posvetio sam se privatnom biznisu, a ucestvovao sam u formiranju fucal kluba SAS zrenjanin koji igra u prvoj ligi Srbije

Poznata vam je situacija u vezi stanja klubskog fudbala u BiH i Srbiji. Sta bi po vama trebalo uraditi da u obje drzave imamo klubove , koji bi uspjeli da postignu bolje rezultate u Evropskim takmicenjima?

RADOSLAV: Da bi se poboljsao fudbal u Bosni i Srbiji treba da se napravi, po meni, Balkanska liga. Gde bi učestvovali po dve najbolje ekipe iz bivši država, posjeta bi na utakmicama porasla, dobili bi smo dosta derbija, kvalitet bi se poboljšao, iznjedrilo bi se dosta mladi igraca. To je moj stav.

SEAD: Trebalo bi više poraditi na infrastrukturi, više ulagati u sport, te afirmisati mlade igrače, a za to nam je potreban zakon o sportu koji mi još uvijek nemamo.

Portal fis-gol. Tvoje misljenje o kvaliteti rada? Sta bi uveo kao novinu?

SEAD: Portal Fisgol je vrhunski portal koji se maksimalno trudi da futsal ispliva na površinu i ja mislim da će jednog dana futsal zaživjeti u punom smislu riječi. Vama kao uredniku koji nastojite podići sve na viši nivo, zahvaljujem.

RADOSLAV: Pratim portal fis gola mislim da je odličan. Samo nastavite tako, imate moju podrsku.

Pripremamo manifestaciju “ Susret generacije”. Pokusavamo okupiti nekadasnje ucesnike turnira Fis-Gol. One koji zive u iseljenistvu i u BiH, naravno. Tom prilikom bi organizovali revijalni turnir ili bolje receno revijalne utakmice. Plus, predvidjeno je organizovanje koktel partija ucesnika. Sta vi mislite o tome?

RADOSLAV: Mislim da je organizovanje manifestacije Susret generacija  dobra stvar. Volio bih doći i videti se sa rajom koja je obiležila te godine u malom fudbalu u gradu Sarajevu.

SEAD: Svaku vrstu dobre ideje ja podrzavam a pogotovo ako je u pitanju Fis Gol.

Zelite nesto reci a da vas ja nisam pitao?

SEAD: Posebno bih spomenuo vlasnika ekipe "Robi" gospodina Antu Puljića, njegovog sina Robija i kćerku Anu. Čast je bilo igrati za tu ekipu, jer je u to vrijeme tri autobusa iz Breze išlo na taj turnir. Još jednom svima VELIKO HVALA.

RADOSLAV: Pozivam sve bivse fudbalere da se ukljuce i pomognu oko sjećanja na fis gol. Veliki pozdrav iz Zrenjanina.

                                                                                                        %

Seade i Radoslave, hvala vam na učešću u ovom svojevrsnom druženju.

Dragi čitaoci, mislim da ste se uvjerili u ono što je napomenuto u uvodu ovoga razgovora. Veoma bogate nogometne/fudbalske karijere naših sagovornika.

Sve najbolje u životu želimo njima i vama koji ste ovo pročitali, naravno.

Pripremio: Adnan Muzurović

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 11.maj 2020

 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version