FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

MALONOGOMETNI/FUDBALSKI MOST (4)

Mladen Utješanović,  Safet Špirtović i Sead Čočić

 

Na portalu, u ovih proteklih devet godina, jos nismo radili malonogometni/fudbalski most sa trojicom ucesnika.

Uzajamno postovanje i cesto druzenje trojice clanova Fis-Gol familije, fudbalskih sudija Mladena Utjesanovica, Safeta Spirtovica i Seada Cocica su nam samo pomogli u odluci da krenemo u realizaciju zamisljenog. Da obavimo razgovor sa njima.

Vecini citalaca portala je poznato da je ovaj trojac sudio na turniru u malom fudbalu Fis-Gol. Mi smo u vise navrata isticali koliko je znacajno za organizaciju turnira u malom fudbalu da imate kvalitetne sudije i sudjenje. Mislim da smo mi to imali.

Mladen je dugo godina bio predsjednik Komisije za delegiranje u FS Sarajeva. Imali smo izvrsnu saradnju. U vecini slucajeva je ispostovao nase zahtjeve. Sead je, uz to sto je redovno sudio, jedno vrijeme obavljao znacajnu ulogu na turniru, kao zdravstveni radnik. Safet je manje sudio na Fis-Golu ali je bio uvijek tu prilikom organizacije nasih ostalih takmicenja u malom fudbalu.

U svakom slucaju, ljudi koji su dali sa svoje strane veliki doprinos da mali fudbal ide uzlaznom putanjom i stice nesumnjivu popularnost u to vrijeme.                               

Na postavljena pitanja, dobili smo slijedece odgovore:

Znamo da ste vas trojica bili fudbalske sudije. Ne znamo puno o vasoj sportskoj igrackoj karijeri. Molim vas da o tome upoznate nase citaoce.

SEAD: Igrao za Fk Radnik iz Bijeljine, (sa igračima poput Milovanovića, Sobe, Smajića, Hajrića, Selimovića, Arapovića, Tonkovića itd…) sve do odlaska na studij. Pola godine bio posudjen kao perpektivan u Mladost iz Velike Obarske, a po dolasku u Sarajevo, bio kratko u Želji (nije išlo sa studijem), pa se opredjelio za suđenje.

MLADEN: Igrao za Iskru i Saobracajac sa igracima Hasanbegovic, Jovicic, Bikic, Micanovic, Memic, Svrakic, Cvijanovic i drugima a treneri bili Gojkovic Miso Smajlovic i Oprasic.

SAFET: Ništa od moje uspješne fudbalske karijere..samo dvije godine u podmlatku FK Fap Priboj i onda fakultet....

Nadovezujemo se, vasa sudijska karijera je tekla? Od pocetnika do?

SEAD: Od 1978 – 1994, postao republički sudija 1984, a savezni 1987 (kao vojnik, što je jedinstven slučaj u praksi do tada, a tada bio najmlađi savezni sudija u SFRJ).

MLADEN: Sudijska karijera od 1975 do 1996 godine. Sudija savezne kategorije 1981 do 1996. Punih 15 godina proveo na saveznom stepenu druga i prva liga. U secanju mi je ostao derbi pred punim stadionom JNA Partizan - Hajduk 1 0. Jedna od znacajnijih utakmica bila je na Rijeci, Rijeka Partizan 3:0, za opstanak 1991 godine. U to vrijeme sam bio mnogo posvecen sudjenju i angazovan na svim nivoima. Slag je bila utakmica u Palermu: Italija - Holandija na optostaju Tota Silacija. Sudio je Zoran Petrovic a ja i Colic iz Beograda bili pomocni. Zadnja utakmica koju sam sudio u Sarajevu, reprezentacija Jugoslavije - Zeljeznicar 6:1 na Grbavici, u znak mira u kojoj su treneri bili Ivica Osim i Milan Ribar, predsjednik FSJ Miljan Miljanic i mnoge zvanice. Neopisiv ambijent pun emocija a poslije toga raspad one nam drzave.

SAFET: Na predlog poznatog saveznog sudije Ibrahimovića..došao sam u sudijsku organizaciju1977 i bio do 1990. U tom periodu položio sve kategorije do savezne. Ali se kao savezni fudbalski sudija nisam proslavio. Kao dipl mašinski inzinjer nisam bio podoban za sve što je bilo potrebno za napredovanje. Tek sam u Australiji dobio pravu priliku i od 1996-2000 sudio prvu ligu države Viktorije. Poslaću slike i pehare diplome iz toga perioda. Posle prve, sudio drugu i treću ligu sve do 2015 godine.

Kada ste zavrsili sudijsku karijeru, vi ste ostali u fudbalskoj organizaciji? Ako jeste u kojoj i koje ste poslove obavljali?

SEAD: Bio sam sekretar UFSiSI grada Sarajeva (predsejdnik Braco Kapidžić), a nakon prestanka sudjenja, obavljao sam mnogo dužnosti u fudbalu i sudijskoj organizaciji. Bio sam sekretar i zdravstveni lice u FK Borac Šajkaš, Jugović Kać, Železničar, Novi Sad i generalni sekretar  RFK Novi Sad ( u Prvoj ligi Srbije). Delegat na Super i Prvoj ligi Srbije 2003-2007 godine, 11 godina disciplinski sudija FSG Novi Sad i TFS Novi Sad.  Paralelno, predsjednik komisije za unapređenje suđenja TFS Novi Sad, osam godina (čime se najviše ponosim, jer sam pripremao sudije za ispite i to 652 sudija za drugu i 113 za prvu kategoriju – veliki broj su danas na listi Super i Prvoj ligi, a jedan broj i na Interlisti (i jedan sudija iz BiH, kojeg sam proizveo u Sarajevu- Selimović Edin, inače sjajan momak,  bio je na B Interlisti). Zaista sam ponosan na njih i njihov odnos prema meni kao nekom ko ih je učio sudjenju i ljudskim osobenostima. I danas obavljam taj dio posla, često sam u RS i BiH na predavanjima, Ugljevik, Bijeljina, Brčko, Istočno Sarajevo itd…. Dobitnik sam brojnih priznanja (neka od njih su: dvije plakete SOS Vrbas za doprinos u radu sudija, Srebrna plaketa TFS Novi Sad, Zlatna plaketa SOS TFS NS-jedina zlatna plaketa u 60 godina postojanja saveza. Prošle godine, dobitnik sam priznanja Sportskih novinara  Sportnet-a (sportska mreža Beograda), za doprinos ženskom fudbalu i izražene organizacione sposobnosti. Danas sam Komesar za takmičenje Prve lige Srbije za žene i Futsal lige Vojvodine, a ono čime se najviše ponosim je fantastično organizovana Liga veterana (18 klubova), u Udruženju veteran kao samostalnom pravnom subjektu, koju vodim i čiji sam predsjednik… (Mnogo internacionalnih utakmica je odigrano).

MLADEN:Po dolasku u Novi Sad nastavio sam sa sudijskim aktivnostima. 1992 godine, kao predsjednik UFSISI Novog Sada, komesar za sudjenje, clan ispitne komisije u sastavu Utjesanovic, Cocic i Tomicic. 

SAFET: Od 1990 godine do rata radio u FK Željeznicar, na dočeku sudija ispred kluba.

Tokom prijeratnog sudjenja (veliki fudbal) gdje vam je bilo najteze suditi a gdje najlakse i zasto?

SEAD: Nisam se osvrtao na to, nigdje se nisam plašio (možda Stolac i jedna utakmica Iskra-Turbina 0-3). Mnogo je sredina gdje mi je bilo lako suditi, jer su me klubovi znali i poštovali (posebno ističem veoma kulturno ponašanje i uvažavanje koje sam imao od Unisa iz Vogošće, Glasinca Sokolac, Travnik, Jablanica, Foča. Klubovi na višem stepenu su svakako bili korketniji i organizovaniji.

MLADEN: Tesko je bilo suditi u Jajcu, Capljini i Stocu. Nisam se obazirao na to vec sam bio stvorio autoritet, pa sam uspio odolijevati pritiscima. Na saveznom stepenu takmicenja nisam imao poteskoca, posto je organizacija bila na nivou tako da sam pokazao zavidan kvalitet koji me je punih 15 god odrzao na listi sudjenja.

SAFET: Meni je najteže bilo suditi u Gackom, Bileči i Foči a najlakše po Sarajevu i Goraždu.

Izdvojite nam fudbalere koji su po vama ostavili najbolji utisak kao fer-play igraci? Isto tako, one koji su se nesportski ponasali, “vjecito” prigovarali i slicno?

SEAD: Mnogo je igrača,koji su na terenu bili  “teški” za sudjenje, a van terena izuzetni ljudi, posebno u Vratniku, Iskri-Sarajevo. Pamtim utakmicu Željeznica – Vratnik (0-1), sa 16 žutih i 4 crvena kartona, a poslije utakmice svi jarani. Nedavno sam bio gost sa ekipom na Hasetovom turniru, sreo se sa igračima, koji su redovno dobijali kartone od mene (Zimara, Čenga, a bili su tu još Doma, Pipa,Veša,itd…Sarajevska raja), ali  smo se uvažavali i poštovali nakon utakmice.

MLADEN: Posto sam dugo god igrao za Iskru i Saobracajac mnogi igraci iz grada su me poznavali i vjerovatno su stekli moje povjerenje i autoritet. Tako da sam uz preventivu uspjevao da smirim njihove strasti. Ipak nekolicina igraca se nesportski ponasala npr. Domic, Hodzic i Vesa, pa sam morao da primjenim adekvatne sankcije.

SAFET: Zoran Šumar, Vako Avdić, Predrag Pašić, Vlaški su bili među najboljim a puno je bilo bezobraznih. Njih nisam ni pamtio.

Ko su po vama pet najboljih fudbalera kojima ste vi sudili? Takodjer, pet najboljih golmana?

SEAD: Ako mislite na mali fudbal-davno je to bilo,igrači: Zijad i Fudo Švrakić, Seno Hadžić, Pržulj, Dragoljević, Predrag Pašić.

Težak za sudjenje je bio Vujadinović Goran, ali smo se poštovali. Golmani, već sam zaboravio: Čobo Janjuš, Radović, imate ih tamo kad sam glasao, od ranije.

Igrači velikog fudbala, bilo ih je mnogo, kao i golmana…. (Pape, Meša, Paja i brojni drugi…)

MLADEN: Igraci velikog fudbala: Safet Susic, Dejo Savicevic, Piksi Stojkovic, Belodedic i Bazdarevic 

Golmani: Janjus,  Omerovic, Ivkovic,  Pudar,  Skrba, Stojic…

SAFET: Mogu dati neka imena regionalnih i republičkih liga koji je u to vrijeme bio moj najveći domet suđenja..bez obzira što sam relativno brzo došao do savezne kategorije...i evo ti nekoliko imena velikog fudbala...Fudo Švrakić iz Iskre SA, zatim Jašar Jelačić iz Turbine Jablanica, Dragan Vilić i Kreso iz Unisa, Faik Kolar iz GP Bosna, Alečković iz Pofalčkog i Muratbegović iz Lokomotive Mostar.

Poznata vam je situacija u vezi stanja klubskog fudbala u BiH. Sta bi po vama trebalo uraditi da mi u BiH imamo klubove poput susjednih zemalja, koji su uspjeli da postignu zavidne rezultate u Evropskim takmicenjima?

SEAD: Mislim da dok god politika bude diktirala situaciju u BiH fudbalu, nema sreće, a to će očito potrajati. Mnogo toga treba mijenjati i unapređivati. Ali, za to su potrebni neki mladji ljudi….

MLADEN: Mislim da za dobrobit BiH fudbala pravo rjesenje su novi mladi kadrovi. Kada bi bivsi igraci koji su igrali u inostranim klubovima posvetili se struci i dosta radili na edukaciji i kao takvi bi bili izuzetno korisni za ozdravljenje BiH fudbala.

SAFET: O poboljšanju BiH lige trebalo bi nekoliko godina aktivnog rada. Posebno na kvaliteti i poštenju.

Prelazimo na mali fudbal. Da li ste igrali mali fudbal zvanicno na turnirima? Ako jeste za koje ekipe? Osvojili neki turnir?

SEAD: Nisam, igrao sam samo za fakultet, i prije odlaska na faks u srednjoj školi. Čak sam i tada već organizovao turnire, razreda, ulica.

MLADEN: Mali fudbal sam igrao za ekipu Bosnalijeka. To je bilo vise simbolicno i bez veceg uspjeha.

SAFET: Igrao sam mali fudbal za reprezentaciju radne organizacije ŽTP Sarajevo. Bili smo pobjednici na radnickim sportskim igrama.

Vi ste sudili turnir Fis-Gol. Mladen nam je dosta bio od pomoci u organizaciji, kao predsjednik Komisije za delagiranje. Sead je bio u dvostrukoj ulozi jedno vrijeme, sudija i medicinska ispomoc. Pitanje za vas trojicu: Da li su nase disciplinske mjere koje smo sprovodili bile na mjestu i koliko su te mjere pomogle vama sudijama?

SEAD: Da, sudio sam, kako Mladen (bio je komesar) kaže, rekorder po broju sudjenih utakmica. Ali i tada su neki iskusniji dobijali završnicu, no nisam nezadovoljan. Suditi u krugu sa Čolićem, Prolićem, Čalijom, Utješanovićem, Zirojevićem, Špiritovićem, Mrakićem, Lindovim, (izvinjavam se ako sam izostavio nekog a jesam dosta njih), bila je čast, a imam zaista najviše odsudjenih utakmica tada.

Rukovodjenje turnirom od vas je bilo impresivno, za primjer kako se turnir organizuje. Obzirom da danas učestvujem u organizaciji najvećeih turnira za mlade (Mance kup-Beograd, trofej Ilija Pantelić-Novi Sad, Trofej grada Subotice, Šampion Junior-dva puta – Sarajevo, Valter Kup- Sarajevo), neka iskustva sam prenio sa Fis gola, i unaprijedio. I danas sam ponosan, što sam bio sudija Fis gola i zdravstveni radnik…. Sjajna vremena i sjećanja….

MLADEN: Bi sam predsjednik komisije za delegiranje sudija FIS gola. Sve je bezprekorno funkcionisalo. Disciplinske mjere prema igracima smo adekvatno rjesavali. Niko nije bio privilegovan.

Na FIS golu su delegirane poznate i iskusne sudije grada Sarajeva poput Colica, Utjesanovica, Sumara, Calije, Mrakica, Cocica, Zirojevica, Mirojevica, Terzica, Spiritovica i drugih. Najvise utakmica je sudio Cocic Sead i sve vrlo kvalitetno.

SAFET: Sudio sam na Fis-golu. Nisam se bog zna nešto proslavio, jer mi i nisu davali često da sudim. Organizacija turnira, bila je uvijek dobra.

Fer-play i mali fudbal. Navedite do pet igraca malog fudbala kojima je bilo milina suditi i pet onih vjecitih “bundzija” ?

SEAD: Teško se sjetiti: stalno su prigovarali oni koji su bili i sa velikog fudbala, igrači Vratnika, Vrbanjuše, Iskre itd, jedan Dragoljević je skoro redovno dobijao kartone, a bio sjajan igrač, isto tako i Vujadinović, ali nakon utakmice, svi sjajni.

MLADEN:Pet fer plej igraca: Svrakic,Lusic, Muzurovic Adnan, Elez i Avdic.

Vjecite bundzije: Przulj, Domic, Zimic, Klacar i Terzic.

SAFET: Najbolje je bilo suditi kada su igrali Pašić, Sušić, Avdić i Vlaški...

Ko je po vama najbolji igrac turnira Fis-Gol i zasto?

SEAD: Švrakić, Avdić Vako, Seno Hadžić, Pržulj, Pašić, Dragoljević, mada ih je bilo dosta veoma dobrih.

MLADEN:Najbolji igrac Fis-gola moj klubski kolega iz Iskre, Svrakic Fuad.

SAFET: Po meni je najbolji igrač bio Vako Avdić.

Sada kada je sve proslo da li ste vi imali neku favorit ekipu na Fis-Golu? Dodatno, koje su po vama bile najbolje ekipe malog fudbala u gradu?

SEAD: Nisam imao favorite, ipak sam bio sudija. A, Sarajevo je imalo mnogo odličnih ekipa, Davor, Krokodil, Odeon, Verona, Papilon, Estrada, Večernje novosti, Borsalino itd…Davora kao posljednjeg prvaka Juge se jako dobro sjećam, sjajna ekipa… Seljak iz Livna (nije Sarajevska ekipa) bio je sjajan, Mostarske kiše, pa redovno je dolazila ekipa iz Austrije (mislim da su se zvali Red Star, pa ekipe iz Hrvatske, Srbije. Aca Kovačević, sa kojim sam se kasnije susretao kroz futsal, bio je fantastičan igrač.

MLADEN: Bilo je mnogo odlicnih ekipa: Verona, Odeon, Davor, Estrada, Papilon, Krokodil, Vecernje novosti, Ljubljanska banka a najbolja ekipa je Davor.

SAFET: Ekipa Davor i Cafir Karamehmedović na golu.

Da li postoje po vama razlike izmedju malog fudbala i futsala? Sem one sto je evidentno, po broju igraca?

SEAD: Danas sam Komesar za takmičenje Prve lige Srbije za žene, ali i Futsal lige Vojvodine, te sam veoma dobro upućen u ova takmičenja. Futsal se profesionalizuje, trebao bi ući u krug Olimpijskih sportova, brži je od malog fudbala, zahtjevniji, ali je mali fudbal ljepši, igra se ponekad i za dušu, za uživanje…U futsalu brzina, disciplina i bolja rotacija igrača stvara prednost….

MLADEN: Mali fudbal se igrao boemski sa vise kontakata i dobrih pojedinaca. I, razlicitim pravilima od danasnjeg Futsala, koji trazi kolektivnu igru vise kretanja i manje kontakata. Neophodna je veca fizicka sprema bolja rotacija igraca i nepopustivost u koncentraciji.

SAFET: Postoje razlike u ambijentu i sada u pravilima igre.

Objekat FIS-a. Danasnji izgled igralista u FIS-u. Vasi utisci? Sta bi vi uradili ako ste za promjene?

SEAD: Ne znam kako izgleda objekat, ali ću prvom priliko  po dolasku u SA, obići isti…Ne znam da li Hasan Hajdarević još uvijek ima restoran u podrumu (koliko sam puta išao na “pače”, ili naninu maslenicu…).

MLADEN:Posto vec dugi niz godina ne zivim u Sarajevu nisam upoznat kako izgleda objekat i igraliste u Fisu,ne mogu da dam odgovor.

SAFET: Ja uopšte neznam kako sada izgleda Fis.

Pripremamo manifestaciju “ Susret generacije”. Pokusavamo okupiti nekadasnje ucesnike turnira Fis-Gol. One koji zive u iseljenistvu i u BiH, naravno. Tom prilikom bi organizovali revijalni turnir ili bolje receno revijalne utakmice. Plus, predvidjeno je organizovanje koktel partija ucesnika. Sta vi mislite o tome?

SEAD: Već sam rekao da je to sjajna ideja, da ću se odazvati, ako mi se neke redovne obaveze, prouzrokavane trenutnim vanrednim stanjem ne poklope.

MLADEN: Sama ideja je fantasticna. Pridruzujem se istoj i rado cu se odazvati. Nadam se da cu imati priliku da sudim, sad vec kao iskusni veteran. Slazem se i sa organizacijom koktel partija ucesnika.

SAFET: To bi bila dobra zamisao, ako se realizuje.

Portal fis-gol. Vas utisak? Da ste urednik sta bi vi uveli kao novinu?

SEAD: Redovno Vas pratim i uživam u prilozima. Ne dozvolite da se politički komentari postavljaju na ovaj portal, on je prvenstveno sportski i jedno lijepo sjećanje na jedan od najbolje oorganizovanih i najbrojnih turnira u bivšoj nam zemlji.

MLADEN: Nisam redovan u pracenju profila mislim da je to dobra stvar. To je lijepo sportsko sjecanje na uspjesnu manifestaciju ove vrste u Sarajevu.

SAFET: Tvom tvom stilu vođenja portala nemam nikakvih zamjerki.

Koga predlazete kao potencijalne sagovornike u mostu?

SEAD: Možda bi koja riječ (ako je moguće), svih igrača i golmana koji su bili najbolji na turnirima bila lijepa za čuti, ako se do njih može doći….

MLADEN: Sagovornici u Mostu svi oni koji su svojim radom i angazovanjem doprinijeli da se Fis gol kao jedna vrsta institucije odrzi. Clanovi organizacionog odbora, sudijske organizacije, sponzori, igraci i gledaoci.

SAFET: Vi cete vec pronaci adekvatnog sagovornika.

Zelite nesto reci a da vas ja nisam pitao?

SEAD: Napravio sam sjajan most sa školom fudbala “Respekt”, sa organizatorima turnira “Asim Ferhatović Hase”, na putu sam da napravim (ponudio sam) saradnju sa MNK Želejzničar, a volio bih proširiti tu saradnju. Bez obzira na finansije, uvijek se snađemo….

MLADEN: Mnogo pozdrava mom prijatelju Adnanu, Mladjo.

SAFET: Sva pitanja, bez zamjerki i bez dopuna.

                                                                   %

Lijepo je bilo poznavati ove ljude.

Lijepo je vidjeti njih trojicu kako se sve ove godine druze i prijateljuju.

Lijepo je vidjeti da oni imaju ambicije i zelju da aktivno rade u fudbalu (i futsalu) i pored godina koje neminovno pristizu.

Lijepo im zelim, svoj trojici, da budu zdravi i uspjesni u svim svojim aktivnostima.

Lijepa zahvala za ucescu u malonogometnom/fudbalskom mostu portala.

AM

 

FIS-GOL TIM

22.april 2020 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version