FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

MALONOGOMETNI/FUDBALSKI MOST (7)

Branko Heleta i Hasan Hajdarević su sagovornici u ovom izdanju malonogometnog/fudbalskog mosta portala.

Haso i Banda su bili veliki zaljubljenici malog fudbala. Ta činjenica nam je mnogo pomogla da oni budu uz nas, da nas podržavaju u našim namjerama da mali fudbal bude institucionalno priznat.

Hasan je dugo vremena bio sa nama, svojim odnosom i dobronamjernim savjetima dosta je pomogao u trasiranju puta do svega onoga što smo postigli u prijeratnom (i ratnom)afirmisanju malog fudbala.

Branko je prepoznao nasu želju da na turniru učestvuju prvoligaški igrači, jer je to davalo veći renome turniru.

Hasan Hajdarević je član Kuće Slavnih turnira!

Branko Heleta (i njegova ekipa “HB”) je osvojio trece mjesto na turniru Fis-Gol 1991 godine.

 

 

Prelazimo na razgovor.

Da se malo zagrijemo, kako provodite vrijeme tokom pandemije koronavirusa?

BRANKO: Bilo i gorih dana, pa smo prezivjeli. Valjda cemo i ovo.

HASAN: Prokleta korona me zaustavila na službrnom putu u Marboru. Došao sam kod prijatelja dogovoriti se da dovedem par nogometni ekipa iz Saudiske Arabije na ljetnje pripreme. Vrieme karantina provodim na dobrim travnatim terenima, lagano trčkaram sa mojom najdražom igračkom – loptom.

Za pocetak, sta je bila vasa djecija preokupacija: igranje lopte, drugi sport ili neki treci hobi? Na koji nacin ste to provodili?

HASAN: Kao i sva moja generacija sa lotom sam i spavao. Volio sam igrati sa starijom rajom. U mojoj desetoj godini života slomili su mi nogu ali ja sam igrao i sa gipsom. Da sam znao koliko sam volio, bio bi k’o Bekenbauer.

BRANKO: Sta mi je bila djecija preokupacija? A, sta bi bilo drugo vec fudbal. Dijete rodjeno pored Zeljinog stadiona 500 metara. Po cijeli dan se igrao fudbal.

Sta je za vas bio mali fudbal? Sa aspekta svih napora koji su se cinili da mali fudbal bude ravnopravan u odnosu na “starijeg” brata. Sve ono sto se zeljelo kroz Udruzenje malog fudbala Sarajevo postici?

BRANKO: Uvijek sam vise volio mali fudbal od velikog fudbala. Razlog? Sto si mali fudbal morao igrati, sto bi rekli sa mozgom.

HASAN: Imali smo grupu dobri organizatora. Na čelu Adnana Muzurovica, koji je organizovao i mediski i tehnički dobro naš turnir. Dolazile su nam ekipe iz cijele BiH, Mostar, Tuzla, Zenica, Livno…. Tu su se stjecala dobra prijateljstva. Kada bi se našli na turniru negdje u Jugi navijali bi jedni za druge. Jedino smo se prepirali ko če platiti turu. Ja sam se uključio u organizacioni odbor da pokušam da pomognem da turnir postane najbolji u Jugi. Bili smo blizu. Imali dmo sreću da puno igrača sa velikog terena vole mali nogomet.

Vi ste kao predstavnici ekipa bili veoman bitan segment u nasem radu na afirmaciji malog fudbala. Niste zalili da izdvojite svoj novac na igrace. Sta je vama to predstavljalo? Vas doprinos ili nesto vise?

HASAN: U to vrijemr igrači nisu naplačivali svoje usluge. Plačala se kotizacija i dresovi. Igrači nisu htjeli ni da im se kupe tene. Više puta poslije utakmice ili rekreacije išli su u šank da plate piće prije mene.

Mislim da je vama iz organizacionog odbora turnira poznato kako i koliko sam ja bio involviran u mali fudbal. Radi nasih citalaca navescu jedan primjer. Mislim da je to bila 1990 godina, osmi tradicionalni turnir Fis-Gol. Amir Hodzic (Pikadili) i ja napravili zajedno ekipu. Amir predstavnik ekipe, ja trener. Otišao sam u Vinkovce po Novakovica i vratio ga poslije utakmice. Izgubio od Davora 5:2.

BRANKO: Upravo ta ljubav iz djetinjstva prema malom fudbalu. Tako sam upravo i izuzetno cijenio turnire malog fudbala, a koji ste vi znali organizovati na velikom nivou, pa zato sam se ja i trudio da dovedem zvucna imena fudbalera.

Branko je u svoju ekipu HB zvao vecinom igrace Zelje, dosta poznatih i priznatih asova. Dok si ti Hasane za Tabasko pozivao mlade i talentovane igrace. Mozete li nam objasniti sta vas je rukovodilo da se opredjelite za takav prostup?

BRANKO:Da, vecinom su igrali igraci Zelje. Sto se tice odnosa mog sa igracima? Bio je to cisto prijateljski, bez ikakvih interesa.

HASAN: I za Tabasko je igrao Vulić, reprrzentativac Juge i Vazda stariji. Ja sam pratio omladinsku ligu juniore i senior, pa sam želio da zbližim tu djecu Sarajeva, Želje, Unisa, Koševsko Brdo. Zadnji turnir, 1991 godine igrala su djeca odlično. Jos nesto, izuzetno se ponosim što sam vođa ekipe koja je dobila na Fis - Golu najvise fer-plej pehara.

U narednom bloku pitanja preci cemo na vas odnos sa igracima. Prvo, izdvojite nam trojicu najboljih igraca koji su igrali u vasoj ekipi?

HASAN: Imali smo veliko drugarstvo u ekipi. I danas većina igrača su kućni prijatelji. Sa nama je igrao i bio oličenje u ekipi današnji sekretar olimpijskog komiteta, Said Fazlagić. Puno igrača je prošlo kroz ekipu. Svakoga sam volio i poštovao. Vjerovao da je dobar ali trojica su alarahmetile, oni subili posebni: Mršo, Kahriman i Zulčić.

BRANKO: Izdvojiti trojicu igraca koji su igrali za mene bi bilo izuzetno tesko i neposteno. Imajuci u obziru da su svi igrali iz ljubavi prema malom fudbalu, ali eto samo cu izdvojiti Edina Bahtica Ficu, jer svi su zeljeli da budu uz njega.

Vasi igraci koji su vam “prirasli srcu” svojim ponasanjem i odnosom prema ekipi?

BRANKO: Svi su oni meni prirasli u srcu, Sliskovic Zoranu sam bio vjencani kum.

HASAN: Velagić, Božovìć i Selvić.

Najveci saljivdzija i najbolji pjevac u ekipi?

HASAN: Nijaz Memić- Zof.

BRANKO: Najveci saljivdzija je bio Fico, a pjevac selektor moj dragi rahmetli kum Sead Saric.

Turnir Fis-Gol. Sta je za vas znacio nastup na tom prestiznom turniru?

BRANKO: Sto se tice Fis gola za mene je mnogo znacio kao jedno veliko istinsko druzenje. Jednom sam osvojio trece mjesto. Malo je falilo da budemo u finalu.

HASAN: Dobra sportska zabava i upoznati nove sportske prijatelje. Biti dobar domaćin ekipama koje dođu iz drugi gradova.

Branko je sa ekipom “HB” osvojio trece mjesto na turniru Fis-Gol 1990 godine. Hasan nije imao veceg uspjeha na turniru Fis-Gol. Sta je nedostajalo da postignete vise?

HASAN: Imašli ti podatak koje sam mjesto osvojio 91? Kako se ja sjećam igrali su Drugari i Robi. Ako pobjede Drugari ja sam trebao biti prvi u grupi ako izgube Vrbanjusa – Arija.

Da li je to bila sportska sreca ili nesto drugo? Teska su to vremena bila. Dosta je bilo napetosti u drustvu. Koristila su se razna nedozvoljena sredstva. Za sport je uvijek najgore ako on ne pobjedjuje. Medjutim, bilo je kako je bilo i mi sada ne mozemo nista promjeniti.

BRANKO: Malo vise srece!

Najbolji igrac turnira Fis-Gol je po vama? Zasto?

BRANKO: Najbolji igrac po meni je bio Fudo iz Davora, covijek je plijenio sa ljepotom igre.

HASAN: FUAD ŠVRAKIĆ, majstor sa loptom. Fer igrač na terenu, poštovao i protivnika i sudije.

Najbolji golman? Zasto?

HASAN: Safet Hodžić golman, pored sigurnih odbrana, koji je pratio igru. Znao rukom napraviti kontru.

BRANKO: Za golmana ne mogu izdvojiti nikoga, jer su bili svi dobri a i vrijeme je ucinilo svoje, pa sam pozaboravljao imena.

Idealni tim turnira Fis-Gol (5+1 formacija)?

BRANKO: Idealan tim je stvarno tesko sastaviti, jer je bilo izuzetno puno dobrih fudbalera.

HASAN: Hodžić, Lušić, Golubović, Avdić, Fuad Švrakić i Karišik.

Sta mislite o danasnjem malom fudbalu u Sarajevu? Znam da obadvojica trenutno zivite van BiH ali od onoga sto vam je poznato mozete izdvojiti nesto? Plus, mozda jos vaznije sta vi mislite da bi se dodatno moglo uraditi da mali fudbal bude jos bolji?

HASAN: Ima dosta dobrih mladih igrača. Trebalo bi u Kantonu napraviti ligu za seniore a pogotovo za kadete i juniore. Da,to bi trebao voditi kantonalni savez ali tamo rade sporski paraziti koji neće da rade. Samo uzimaju od sporta i gledaju sitnosopstvene interese. Nestalo je onih što su to radili iz ljubavi i za napredak malog fudbala.

BRANKO: Sto se tice danasnjeg malog fudbala? Nisam u toku, jer sam moj Adnane, na zalost, daleko od mog grada. Kojeg cu nositi u srcu do kraja zivota.

Veliki fudbal. Hasan je bordo obojen a Branko ti si predpostavljam navijac Zelje. Pitanje: izdvojite po pet najboljih igraca u istoriji, jednog i drugog kluba?

BRANKO: Da ja sam okorijeli navijac Zelje. Obozavam plavu boju. Za Zelju br. 1 je Osim, Josip Katalinski, Fikret Mujkic, Slobodan Janjus i Miso Smajlovic, a za Sarajevo su Asim Ferhatovic, Predrag Pasic, Safet Susic, Husref Musemic i Refik Muftic.

HASAN: Sarajevo: Ferhatović, Fazlagić, Muzurovć, Sušić i Turković. Željo: Radović, Osim, Smailović, Baždarević i Šabanhadžović.

Navedite dvojicu-trojicu igraca u ova dva kluba sa kojima ste bili onako bliski? Sta vam je “leglo” kod tih igraca?

HASAN: Hase je legenda i sportska i ugostiteljska. Bio je susrestljiv prema djeci i odraslim. Fuad Muzurović je tako dobro odgojen, da bi svaka majka poželila da ima takvog sina.                                                               

Željo: Mišo Smaijlovic gospodin i u kopačkama i ña ulici. Ivica Osim, takav se rađa jedan u sto godina.

BRANKO: Edin Bahtic, Zoran Sliskovic razlog sto im je druga ljubav bila karte kao sto ih i ja volim (hahahaha).

Poznata vam je situacija u vezi stanja klubskog fudbala u BiH. Sta bi po vama trebalo uraditi da u BiH imamo klubove, koji bi uspjeli da postignu bolje rezultate u Evropskim takmicenjima?

BRANKO: Sto se tice situacije fudbala u BiH samo lova, lova i samo lova (hahahha).

HASAN: Dovesti zdravije ljude da vode sport, i savez i u klubove. Nebi trebalo mlade igrače rano prodavati. Treba da sazriju u našoj ligi i manje dovoditi slabih starijih igraca iz regiona.

Ko je po vama najbolji sportista BiH svih vremena ?

HASAN: Jedan je Mirza Delibašić - Kindže

BRANKO: Najbolji sportista svih vremena za mene je Mirza Delibasic.

Prilika je ovo da se sjetimo naseg zajednickog prijatelja. Rahmetli Seada Sarica. Vasa sjecanja na Seju?

BRANKO: Sto se tice sjecanja na mog rahmetli kuma Seju on je najvise zasluzen za stvaranje ekipe HB u malom fudbalu. O Seji bi ti mogao pricati danima, to je prijateljstvo od malih nogu koje se okoncalo sa kumstvom, a vjerovatno i sam znas sta je kumstvo. Onda bi svaka druga rijec bila suvisna.

HASAN: Sejo Šarić veliki gospodin dobar čestit čovjek. Volio je igrati nogomet. Uvjek je igrao pošteno. Izgubio sam velikog, pravog prijatelja i saigrača.

Portal fis-gol. Tvoje misljenje o kvaliteti rada? Sta bi uveo kao novinu?

HASAN: Svaka vama čast sto čuvate uspomene na ono šta smo radili i kako je bilo. Kao sto je nekada lijepo bilo biti dio toga, sada je divno podsjetiti na sve te ljude i događaje.

BRANKO: Adnane izuzetno te cijenim kao organizatora, jos onih turnira. Tako da ti ja ne bih mogao predlagati bilo kakve novine.

Pripremamo manifestaciju “ Susret generacije”. Pokusavamo okupiti nekadasnje ucesnike turnira Fis-Gol. One koji zive u iseljenistvu i u BiH, naravno. Tom prilikom bi organizovali revijalni turnir ili bolje receno revijalne utakmice. Plus, predvidjeno je organizovanje koktel partija ucesnika. Sta vi mislite o tome?

BRANKO: Susret generacija? To ti je izuzetno lijepa zamisao, samo mislim da je tesko izvodljivo. Za mene bi to bilo izuzetno drago, samo sto moje zdravstveno stanje to ne omogucava.

HASAN: Ja jedva čekam taj dan da sretnem drage prijatelje koje nisam dugo vidio a bez utakmice nebi valjalo.

Zelite nesto reci a da vas ja nisam pitao?

HASAN: Teško je ponoviti sa ovom generacijom ono što se dešavalo osamdesetih. Mi smo imali jednog negativca na turniru a danas ima puno Braca.

BRANKO: Obradili smo sve sto bi moglo biti interesantno za svu raju koja ovo prati. Od mene veliki pozdrav od jednog sarajevskog dede koji svoju ljubav sada usmijerava na svojih pet unucadi. Imam dva potencijalna fudbalera, mozda se ugledaju na dedu. Adnane za tebe i svu raju koja ovo cita jos jedan veliki pozdrav.

                                                                                                   %

Dva velika zaljubljenika u sport, mali fudbal.

Dvije velike osobe za saradnju i rad.

Dva velika čovjeka u svakom pogledu.

Zahvaljujemo se Branku i Hasanu na učešću.

Razgovor vodio i prilog pripremio: Adnan Muzurović

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 20.maj 2020.

MALONOGOMETNI/FUDBALSKI MOST (6)

Danasnji sagovornici portala su Radoslav Golubović i Sead Vranić.  Malonogometni/fudbalski most portala pravimo sa osobama koji su igrali u istom klubu FK Bosna Visoko.  

Medjutim, mi smo njima dvojici uputili pozive za razgovor imajuci u vidu cinjenicu da su oni bili zapazeni igraci na turniru Fis-Gol.

Radoslav je bio standardni igrac u ekipi Café “Verona” 1987 godine kada je ova ekipa osvojila prvo mjesto. Takodjer, bio je dva puta clan ekipa turnira koje su se plasirale u finale, Cafe "Didi" 1986 i ekipe “Odeon”  1989 godine.

Sead je 1991 godine, isto tako, bio finalist turnira sa ekipom “Robi” iz Breze. Kao sto je poznato, Sead Vranic  je proglasen najboljim igracem turnira Fis-Gol za tu godinu.

 

 

Mi pokusavamo da sa nasim pitanjima saznamo sto vise podataka, jer moram priznati i sam nisam znao dosta toga o nasim danasnjim sagovornicima. Njihovo sportske karijere su meni bile interesantne. Vjerujem da ce i vama.

Za pocetak, kako provodite vrijeme tokom pandemije koronavirusa?

RADOSLAV: Pozdrav za sve ljubitelje potala Fis-gol. Vreme u toku pandemije provodim kući, u firmu odlazim po potrebi.

SEAD: Pozdrav za stranicu Fisgol, koja ima jako zanimljiv sadržaj. Vrijeme pandemije provodim što više kući, kao i svi, nadam se.

Zelimo da vas bolje upoznamo, mi i citaoci. Gdje ste odrasli, u kojoj raji? Kada ste poceli svakodnevno sutati i gdje? Imena vasih drugova iz tog perioda?

SEAD: Odrastao sam u Brezi sa brezanskom rajom, bilo nas je 5-6 koji smo se stalno družili. Prve fudbalske korake načinio sam u rodnoj Brezi sa svojih sedam godina kao pionir FK "Rudar" Breza. Moji drugovi iz tog perioda bili su Sutko, Najko, Njofa, rahmetli Cober i Ahmed Nefić.

RADOSLAV: Odrastao sam u Pofalićima. Počeo sam da treniram u juniorima Pofalićkog sa Čardaklijom, Ćehom, mojim kumom Zulćićem, Hošom, Hasetom.

Prvi turnir u malom fudbalu koji ste odigrali? Kada je to bilo i za koju ekipu ste igrali? Mozete li se sjetiti tu imena saigraca?

 RADOSLAV: Moj prvi turnir kolko se sećam je bio fis-gol i drugo mesto 86 godine sa ekipom Didi. Izgubili u finalu od Verone, problematično sudjenje M.Utješinovića. Za Didi su igrali Milićević, Ćorsović, Klačar, Golubović, Vujadinović, Barnjak, Tošović. Čardaklija, Matić, Haseta, Kramar.

SEAD: Kada sam imao deset godina igrao sam za svoj razred na općinskom turniru u Brezi, davne 1977 godine.

Turnir Fis-Gol. Sta je za vas znacio nastup na tom prestiznom turniru?

SEAD: Za sve u tom vremenu turnir Fis-Gol je bio najjači u regiji. Za mene je to značilo jedno novo fudbalsko dokazivanje, uz pregršt vrhunskih majstora i fudbalera u tom periodu.

RADOSLAV: Za  mene je fis gol znacio afirmaciju, posto sam tada imao dvadeset godina. Bio sam zeljan dokazivanja.

Za koje ste sve ekipe nastupali na Fis-Golu?

RADOSLAV: Na fis golu sam nastupao za Didi 86 drugo mesto, Verona 87 pvo mesto, Duga 88, Odeon 89 drugo mesto, Krokodil i Pikadili. 

Na drugim turnirima nastupao sam Pikadili i Fiesta dva prva mesta na Ilidzi, Duga prvo mesto u Bosanskom Brodu, prvi turnir gde se igra non stop 24 sata. Krokodil  prvo meto, dva puta Pale i finale Ilidza, Amel Kutija šibica, Unipromet, Sons, Sunce prvi u Vogošći (u finalu pobedili ekipu iz Ilijasa, sa Odovićem, Ljubićićem, mislim da je igrala citava ekipa Robi Breza). Jos sam osvajao jednom Vogošcu ali se ne mogu setiti za koga sam igrao. Poslacu sliku, pa ako neko zna neka napiše.

SEAD: Na Fis-u sam igrao samo jednom 1991. za ekipu "Robi" iz Breze.

Radoslav je sa ekipom “Verona” osvojio prvo mjesto na turniru Fis-Gol 1987 godine, da bi dvije godine kasnije sa ekipom Odeon bio drugi. Sead je sa ekipom “Robi” bio drugi 1981 godine a tada je proglasen za najboljeg igraca turnira . Vasa sjecanja na te finalne utakmice?

SEAD: Što se tiče finalnih utakmica ekipa "Robi" sačinjena je od vrhunskih majstora iz Breze, Ilijaša i Vogošće, kao što su rahmetli Fule i Đura iz Vogošće, Namir Solak kao vrhunski majstor malog nogometa, moja malenkost, Eno na golu, Cefa, Tare, Sutko….

RADOSLAV: Sjecanja na finalne utakmice pomalo blede. Medjutim, finale 87 ce mi ostati u posebnom sećanju, posto sam ja bi taj koji je pogodtkom donio pobedu protiv Sonsa.

Najbolji igrac turnira Fis-Gol je po vama? Zasto?

RADOSLAV: Najbolji igrac turnira Fudo Švrakić. Tesko ga je bilo cuvati. Sjecam se finala, ja sam igrao za odeon, kada je Fudo majstorijom donio pobedu Davoru. Bio je stvarno majstor igre.

SEAD: Najbolji igrač turnira, za mene, je bio Namir Solak.

Najbolji golman? Zasto?

SEAD: Najbolji golman je bio Hodžić, zatim Vrebac Beris kao i još dosta vrhunskih majstora.

RADOSLAV: Najbolji golman je Dragan Radović. Tesko je bilo odlučiti. Mada, po meni, i Damir Miličević i Čafir zasluzuju da se tu nađu.

Idealni tim turnira Fis-Gol (5+1 formacija)?

RADOSLAV: Idealni tim turnira: Radović, Vujadinović, Dragoljević, Vako Avdić, Novaković i Fudo Švrakić.

SEAD: Na golu Hodžić, Džemal Zeković, Beris Vrebac, Solak, Memić, te Zoran Pržulj.

Sead zivi u BiH, Radoslav u Srbiji. Pratite li desavanja u futsalu? Sta bi vi preporucili za vecu afirmaciju futsala u vasim sredinama?

RADOSLAV: Pratim desavanja u futsalu. Mi smo po dolasku u Zrenjanin, sarajevska raja, osnovali klub malog fudbala. Klub se i danas takmiči u prvoj ligi Srbije. Osnovali su ga raja iz Sarajeva, legenda sa Dolac malte Milivoje Terzic, Mikac igrao za Rio, ja i par jos zaljubljenika u futsala iz Sarajeva. Imali smo i uspeha. Igali smo kvalifikacije u kupu kupova, prosli prvo kolo i tu stali.

SEAD: Ja bih preporučio veće zanimanje javnosti jer je to jako lijepa igra, puna vrhnuskih majstora, nadigravanja i lijepih poteza. Smatram da je vrijeme da futsal zaživi u pravom smislu te riječi na našim prostorima.

Zivimo u vremenu gdje djeca i omladina mnogo vise vremena provode za kompjuterom. Kakva bi vasa bila poruka mladima, u smislu da koriste vise sportska igralista, da se bave sportom, pogotovo malim fudbalom (futsalom)?

SEAD: Ja kao trener škole fudbala "Gračanica" Visoko, okupljam dječake iz tog mjesta koji veoma dobro igraju fudbal, a samim tim i futsal. Trebamo djeci dati što više prostora na terenu kako bi oni pokazali svoj talenat.

RADOSLAV: Mislim da mladi treba vise da se posvečuju sportu, futsalu,jer sport stvara prijateljstva koja se nikad nezaboravljaju. Ja i sada odrzavam kontakte. Druzim se sa ljudima sa kojima sam provodio sportski zivot.

Prelazimo na veliki fudbal. Za koje ste sve klubove nastupali? U kojoj ekipi ste imali najvise uspjeha? Koji klub vam je ostao posebno u sjecanju?

RADOSLAV: Igrao sam za Pofalićki, Bosnu Visoko, Novi sad, Zoraku iz Subotice, Mladost Lukićevo druga liga srbije, Poreč, Mladost Bački jarak druga liga Srbije. Najvise me vezu uspomene za Bosnu Visoko i Zorku Subotica,gde sam bio kapiten i pomogao mnogim nasim fudbalerima, tih ludi godina da se udome u Subotici.

SEAD: Nastupao sam za "Rudar" Breza, "Rudar" Kakanj, NK "Travnik", NK "Špansko", "Ponikve", "Zagreb" - Hrvatska, te NK "Bosna" Visoko. Najviše uspjeha sam imao u NK "Bosna" Visoko, gdje sam bio prvak BiH, osvajač kupa BiH i osvajač superkupa BiH.

Treneri koji su vas trenirali, navedite njihova imena. Koga od njih posebno izdvajate i zasto?

SEAD: Nedjo Lazarević, Muhamed Redža, Risto Runjavac, Željko Lakić, Subotić, Kemo Hafizović, Nermin Bukva, Ezo Hadžiavdić, Mustedanagić, Martinko, Ivo Ištuk itd. Izdvojio bih Nermina Bukvu jer je to vrhunski trener, ali i vrhunski čovjek.

RADOSLAV: Od trenera su me trenirali moj prvi trener Hikmet Geko i Jovo Radović, koji nisu među zivima,laka im zemlja. Stane Glišić, Šener Bajramović, Zelimir Vidović. U Srbiji Milenko Rus, Vidović, Vinko Ilovac, Šuica Slobodan. Mnogi se ne mogu ni setiti, nek mi ne zamere.

Radoslave navedi igrace napadace  koji su ti bili najnezgodniji, predstavljali posebnu opasnost? Seade ti navedi odbrambene igrace, protiv kojih se nisi bas proslavio?

RADOSLAV: Najnezgodniji napadaci cu bili Fikret Kurgaš iz Belog Polja centarfor, Jasmin Bolić dok nije otisao u Crvenu zvezdu, Miodrag Erak igrao za Sarajevo, kasnije Igman Konjic, Namir Solak tu bih dodao i dva fudbalera Bosne iz Visokog Mirzu Kapetanovića i Elvedina Hađiahmetovića.

SEAD: Neki od njih su Alihodzić, Krupinac, Bradarić, Biškup, a sreća mi je da nisam igrao protiv Hadžiahmetovića, jer je on jedan od najboljih.

Koje igrace velikog fudbala iz vaseg ranga takmicenje, gdje ste igrali, bi izdvojili kao najkvalitetnije?

SEAD: Ubjedljivo najbolji je Almedin Hota, a dobri su bili i Bešlija, Rahimić, Džafić, Brkić, Jašarspahić i mnogi drugi jer bi trebalo mnogo prostora da ih sve nabrojim.

RADOSLAV: nakvalitetni igraci gde sam igrao, Hrvo, Jakovljević, Bolić, Kolar, Solak, Jovanović.

Zadovoljan postignutom igrackom karijerom?

RADOSLAV: Zadovoljan sam osvojenim u malom fudbalu. Osvojio sam svaki turnir sto se odrzavao  u Sarajevu i okolini, bar jedanput.

U velikom nisam, mogao sam mnogo vise. Ima jedan dogadjaj koji mi je zaustavio karijeru. Igrao sam za Pofalićki oprostajnu utakmicu, pre toga bio odigrao utakmicu za Sarajevo protiv Bosne iz Visokog. Tada moj trener  Hajrudin Saračević dolazi i kaze: ne mozes ići u Sarajevo, Svabo će doći danas na utakmicu i ti od ponedeljka prelaziš u Želju. Na toj utakmici protiv Iskre Sarajevo ja dobijem zuti karton i počnem da se rasporavljam sa sudijom i on mi da crveni karton, ja ga odgurnem on padne. Utakmica se prekine, ja dobijem suspenziju godinu dana. Svabo samo odmahne rukom i dobaci mi: sine ti si sebi unistio karijeru. 

SEAD: Pa relativno sam zadovoljan, možda je moglo i više, ali čovjek treba biti zadovoljan onim što ima. Da nije bilo povreda, sigurno bi bilo još i bolje.

Po zavrsetku igracke karijere ostali u fudbalu? Ako jeste, obrazlozite.

SEAD: Ostao sam u fudbalu, jer je to moj život i kao što sam rekao vodim školu fudbala "Gračanica", a u nekoliko navrata bio sam i trener Visočke Bosne.

RADOSLAV: po zavsetku igracke karijere posvetio sam se privatnom biznisu, a ucestvovao sam u formiranju fucal kluba SAS zrenjanin koji igra u prvoj ligi Srbije

Poznata vam je situacija u vezi stanja klubskog fudbala u BiH i Srbiji. Sta bi po vama trebalo uraditi da u obje drzave imamo klubove , koji bi uspjeli da postignu bolje rezultate u Evropskim takmicenjima?

RADOSLAV: Da bi se poboljsao fudbal u Bosni i Srbiji treba da se napravi, po meni, Balkanska liga. Gde bi učestvovali po dve najbolje ekipe iz bivši država, posjeta bi na utakmicama porasla, dobili bi smo dosta derbija, kvalitet bi se poboljšao, iznjedrilo bi se dosta mladi igraca. To je moj stav.

SEAD: Trebalo bi više poraditi na infrastrukturi, više ulagati u sport, te afirmisati mlade igrače, a za to nam je potreban zakon o sportu koji mi još uvijek nemamo.

Portal fis-gol. Tvoje misljenje o kvaliteti rada? Sta bi uveo kao novinu?

SEAD: Portal Fisgol je vrhunski portal koji se maksimalno trudi da futsal ispliva na površinu i ja mislim da će jednog dana futsal zaživjeti u punom smislu riječi. Vama kao uredniku koji nastojite podići sve na viši nivo, zahvaljujem.

RADOSLAV: Pratim portal fis gola mislim da je odličan. Samo nastavite tako, imate moju podrsku.

Pripremamo manifestaciju “ Susret generacije”. Pokusavamo okupiti nekadasnje ucesnike turnira Fis-Gol. One koji zive u iseljenistvu i u BiH, naravno. Tom prilikom bi organizovali revijalni turnir ili bolje receno revijalne utakmice. Plus, predvidjeno je organizovanje koktel partija ucesnika. Sta vi mislite o tome?

RADOSLAV: Mislim da je organizovanje manifestacije Susret generacija  dobra stvar. Volio bih doći i videti se sa rajom koja je obiležila te godine u malom fudbalu u gradu Sarajevu.

SEAD: Svaku vrstu dobre ideje ja podrzavam a pogotovo ako je u pitanju Fis Gol.

Zelite nesto reci a da vas ja nisam pitao?

SEAD: Posebno bih spomenuo vlasnika ekipe "Robi" gospodina Antu Puljića, njegovog sina Robija i kćerku Anu. Čast je bilo igrati za tu ekipu, jer je u to vrijeme tri autobusa iz Breze išlo na taj turnir. Još jednom svima VELIKO HVALA.

RADOSLAV: Pozivam sve bivse fudbalere da se ukljuce i pomognu oko sjećanja na fis gol. Veliki pozdrav iz Zrenjanina.

                                                                                                        %

Seade i Radoslave, hvala vam na učešću u ovom svojevrsnom druženju.

Dragi čitaoci, mislim da ste se uvjerili u ono što je napomenuto u uvodu ovoga razgovora. Veoma bogate nogometne/fudbalske karijere naših sagovornika.

Sve najbolje u životu želimo njima i vama koji ste ovo pročitali, naravno.

Pripremio: Adnan Muzurović

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 11.maj 2020

 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version