FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

DA LI DUVAJU NOVI VJETROVI U SPORTU KS?

 

Ministar Alikadić se obavezao da će do kraja godine u potpunosti urediti sport

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić je rekao “ bez obzira na pritiske koji se vrše na njega i resorno ministarstvo, a tiču se finansiranja sportskih klubova i pojedinaca, neće odustati od ideje da svi koji dobiju novac, moraju ga uložiti u djecu koju treniraju.”

Tom prilikom receno je i ovo, sto nas je posebno obradovalo: “ Do kraja godine u potpunosti ćemo urediti oblast sporta u Kantonu Sarajevo.”

Pazljivo citajuci objavljeni tekst o razgovoru ministara Alikadica nama je “zapelo” nekoliko stvari koje zelimo sa vama da razjasnimo. Ocekujemo da ce, pogotovo, sportisti i njihovi ucitelji imati sta da kazu.

Idemo redom:

1.     Pritisci na ministra!?

Ko to radi? Mislimo da ministar treba biti transparentan, te decidno reci ko to na njega vrsi pritisak? I zasto? Ovako, sve je to imaginarno. Mislimo da se mora mjenjati nacin rada ako se zeli uspjeh!

2.  Svi oni koji dobiju finansijska sredstva treba da usmjere na krajnje korisnike (moraju ga uložiti u djecu koju treniraju).

Lijepo zamisljeno. Opet, poznavajuci nas ovdje se jasno treba precizirati koji procenat se odvaja na djecu. Jer, vecina ce to iskoristiti, te za djecu i omladinu izdvojiti bagatelu a vecinu sredstava ce potrositi u nesto drugo.

3.  U kulturi, kako je naveo, imaju propisi, te postoji određena naknada za sve koji djeluju u toj oblasti u vrijeme pandemije. Po njegovim riječima, u sportu ima jedan akt koji je šturo definisan, tako da kada su mjere zabrane stupile onda je došlo do totalne obustave treninga i trenažnog procesa, a samim tim onemogućeno je i njegovo finansiranje. Sport je bio u potpunosti zamrznut.

Propisi? Posljedica onoga sto je i kako predhodni ministar u ovoj oblasti radio. Razlog vise da se mi ponovo obratimo sa idejom da Kanton Sarajevo ima zasebno ministrastvo koje ce iskljucivo baviti sportom. Dakle, Ministarstvo za sport KS! Razlog vise sto ovo predlazemo je taj sto u ovakvoj BiH, mi vrlo dobro, znamo da je Kanton Sarajevo glavni finansijer vecine sportskih reprezentacija (i pojedinacnih sportista) BiH.

4.   Svake godine novac dobijaju isti ljudi.

Ponovo se vracamo neophodnoj transparentnosti. Kanton Sarajevo mora insistirati na javnim objavama:

- programa sportskih organizacija koje su se obratile za pomoc;

- visini novcanih sredstava koje je odredjena sportska organizacija (ili sportista) dobio od Kantona;

- izvjestaj o utrosenim sredstavima, dobivenih od Kantona.

5.  Ministar Alikadic se obavezao da će do kraja godine u potpunosti urediti sport.

Kao sto smo naveli, drago nam je ako se obecanje ispuni. To je neophodno. Neophodno je da se to, pogotovo ovoga sto predlazemo a naprijed navedeno. Mislimo da se i ovdje mora biti transparentan i u posao ukljuciti sposobne, a ne podobne, radi uhljebljenja. Ljudi iz sporta, koji poznaju materiju. Pored ljudstva, bitan je metod i nacin rada buduce komisije ili kako ce se vec zvati to tijelo.

6.  Najavio je da će pregledati i sve one koji dobijaju po 30 i 40 hiljada KM. Ne prijave se ove godine, pa se ponovo naredne godine prijave, kako ne bi morali pravdati taj novac.

Ako bi se ispostovalo sve gore navedeno, do ovakvih bi se lako moglo doci. S tim da treba biti jasno naznaceno do kada svi korsnici sredstava moraju dostaviti Izvjestaj o radu i Finansijski izvjestaj. Tacan rok i nosioc, ime i prezime odgovorne osobe.

Mi smo naveli svoja stanovista o razmisljanjima Kenana Alikadica, ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo.

Bilo bi nam zadovoljstvo ako i vi imate svoj stav, po ovim pitanjima. Dostavite nam (na nase poznate adrese) sta vi mislite o temi.

Svaki institucaionalni pomak, tj. poboljsanje statusa sporta u BiH nas raduje. Nadamo se i zelimo da vjerujemo da ce se sve obecano desiti, da ne kazem poceti u Kantonu Sarajevo.

Urednik

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 1.juni 2020
 

MALONOGOMETNI/FUDBALSKI MOST (8)

Analiza dosadašnjeg rada

Svo vrijeme rada na portalu fis-gol pokusavamo biti transparentni. To cemo uraditi i ovog puta, kada je rijec o nasem radu u realizaciji rubrike: malonogometni/fudbalski most.

Mogli ste primjetiti da smo u proteklom periodu razgovarali sa ucesnicima turnira Fis-Gol, pokusavajuci da budu zastupljeni igraci, predstavnici ekipa, sudije i clanovi organizacionog odbora turnira.

Rukovodili smo se odredjenim kriterijima. Prije svega:

  1. 1. Kuca Slavnih
  2. 2. Prvih dvadeset u nasem izboru najboljih igraca turnira Fis-Gol
  3. 3. Osvojena prva tri mjesta na turniru
  4. 4. Nosioci pojedinacnih priznanja tokom devet godina turnira Fis-Gol

Treba istaci da se nismo mogli u potpunosti drzati ovog zamisljenog plana u odabiru gostiju za ovu rubriku.

Razlog?

A) Nemamo elektronske kontakte sa svim osobama koje bi trebale biti kontaktirani po naprijed navedenim kriterijima.

B) Mi u nasem radu ne volimo “prozivati” nikoga ko nije zelio da ucestvuje i saradjuje sa nama. Znaci bilo je i takvih.

C) Nedosljednost je bila karakteristika onih koji su se izjasnili da ce ucestvovati, pa su odustali. Doduse, takvih je bio mali broj.

U svakom slucaju mi smo zadovoljni provedenim. Nadamo se da ste i vi dragi nasi citaoci.

Mi za jesen planiramo da ponovo idemo sa ovom rubrikom. Mozda ce biti odredjenih izmjena ali cemo kombinovati dvije rubrike: Most i Razgovor sa povodom. Naime, primjetili smo u toku rada na Mostu da nismo u mogucnosti u potpunosti ici sa pitanjima koja bi zeljeli postaviti nasim sagovornicima. U zelji da do kraja “udjemo” u sportske karijere nasih sagovornika. Vjerujemo da bi na taj nacin kvalitetnije prikazali sport i ulogu sagovornika u procesima afirmacije sporta, pogotovo malog fudbala.

Dodatno, bilo bi nam drago kada bi u ovim aktivnostima svoj doprinos dali iskusni sportski novinari koji su saradjivali sa nama u proslosti. Da oni vode razgovore u navedenim rubrikama sa nasim gostima. U svakom slucaju, ta raznovrsnost u ovom radu dobro bi dosla.

Takodjer, ako vi imate prijedloga da provodimo ovu aktivnost molimo vas da nam se obratite na nase poznate adrese. Dobronamjerni savjet je uvijek dobrodosao.

Svima zelimo ugodno toplo  ljeto! Pozdravi,

Urednik

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 29.maj 2020

 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version