FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

SPORTSKA DRUZENJA I RAZGOVORI

IZ SARAJEVA

SPORTSKA DRUZENJA I RAZGOVORI

Pise: Adnan Muzurovic

Susreti sa starim prijateljima su uvijek puni emocija. Svaki put prebire se po uspomenama. Prica o sportu, nogometu, malom nogometu. Nikad dosta.
Ovaj put prica je pala o tome ko je bio najbolji malonogometas u gradu Sarajevu prije rata. Islo se po rajama i vremenima. Za stolom su bili: Dome, Fuko, Sudo, Rade, Seki, Dzeki, Suljo i Adnan.
Tako da se krenulo od Rize Behlulovica, Ahmeda Radze, Ede Dalipagica, Mehe Sljive, Senada Hodzica, Faika Kolara…… Najvise dileme je bilo da li je bio najbolji rahmetli Fuad Svrakic ili Safet Susic. Po Fuadu Muzurovicu Safet je bio najbolji igrac u malom nogometu a za nas vecinu koji su igrali i radili na organizaciji u gradskom malom nogometu ipak je Fuad Svrakic bio igrac broj jedan. Neumanjujuci kvalitetu i majstorstvo legendarnog Papeta, koji je i zvanicno najbolji nogometas BiH svih vremena, preovladavalo je misljenje da je Fuad Svrakic najmanje dvadeset godina odusevljavao svojim majstorijama poklonike malonogometne igre u gradu Sarajevu i ostalim gradovima sirom bivse nam drzave.
Sarajevo, krajem jula 2011
Drugom prilikom nasao sam se sa starim malonogometnim djelatnicima. Svojim bankarima.
Obavezna tema, zna se ponovo mali nogomet. Najtrofejni i najuspjesniji malonogometni trener u BiH Muhamed Poricanin prenio nam je svjeze informacije po pitanjima u vezi sa malim nogometom iz NS BiH. Muha je nas je upoznao sa aktuelnim promjenama u Savezu i novim postavljenjima u komisiji za mali nogomet/fudbal. U razgovoru, nakon toga, provladavala je zelja i nada da ce rad u buducnosti biti kvalitetniji a time i rezultati uspjesniji kada je mali nogomet u pitanju.
U istom objektu sreli smo Zlatana Gacanicu koji je imao na sebi majicu sa natpisom:
SEVDAH

TO TI JE K’O BIVA

KAD JE BUTUM DUNJALUK TVOJ,

A TI FRONTALNI KOKUZ.
Orginalna Zlatkova teorija? Nisam siguran da li mu je brat Sabit Gacanica, nas stari bankarski poznanik, pomagao u postavljanju definicije ali jos jedna u nizu od interesantnih teorija o nasem sevdahu.


Na fotografiji s lijeva: Fuad Sahacic, Rade Kovacevic, Husein Nezirhodzic, Muhamed Poricanin i Adnan Muzurovic. Foto: Sead Memic
Nazalost zbog smrti oca i bolesti u toku boravka u Sarajevu nisam bio u mogucnosti da ostvarim sve kontakte koje sam planirao. Ovom prilikom i na ovaj nacin zelim da jos jednom uputim izvinjenje malonogometnim prijateljima sa kojima sam imao kontakte prije dolaska u Sarajevo, sto nismo ostvarili planirane sastanke.

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version