FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

FUTSAL – MALI NOGOMET/FUDBAL

FUTSAL – MALI NOGOMET/FUDBAL

Porijeklo Futsal ® (Five-a-mali nogomet), može se pratiti natrag do Montevidea, u 1930 kada je Juan Carlos Ceriani osnovao pet-a-strani nogomet verzija za natjecanje mladih u YMCAs. Igra se na košarkom-veličine terena, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.
Pojam FUTSAL je međunarodni termin koji se koristi za igru. On je izveden iz španjolske ili portugalske riječi za "nogomet" - futbol ili FUTebol, a francuski ili spanjolski riječ za "zatvoreni" - salon ili sala.
Ovu igru često spominju kao pet-side ili mini-nogomet. Nakon Cerianijeve organizacije takmicenja Futsal je stekao brzo popularnost u cijeloj Južnoj Americi, posebno u Brazilu. Vještina razvio u ovoj igri je vidljiv u svjetski poznatom stilu sto brazilci prikazaju na otvorenom, na punoj veličini polja. Pele, Zico, Socrates, Bebeto i ostale brazilske zvijezde razvili svoje vještine igrajući futsal. Brazil cu dugo biti Futsal središte svijeta, jer se on sada igra pod pokroviteljstvom FIFA-e, u cijelom svijetu, od Europe do Sjeverne i Srednje Amerike i u Karibima, Južnoj Americi, Africi, Aziji , Oceaniji i Australiji.
Prvo međunarodno natjecanje održano je u 1965, kada je Paragvaj pobijedio prvi južnoamerički kup. Nakon toga na sest južnoameričkih prvenstava održanih do 1979 proteklo je u znaku Brazila, osvojivši sve od njih. Brazil je nastavio svoju dominaciju s pobjedama u Pan American Cup u 1980 i 1984.
Prvo Futsal Svjetsko prvenstvo provodi pod pokroviteljstvom FIFUSA (prije svojih članova integriran u FIFA u 1989) održan je u Sao Paulu, Brazil 1982. Brazil ponovo osvaja prvo mjestu, sto im je poslo za rukom (nogom) i na drugom svjetskom prvenstvu 1985 u Španiji, ali je izgubio na trećem Svjetskom prvenstvu 1988, odrzano u Australiji, kada je Paragvaj prekinuo njihovu domunaciju.
FIFA preuzima izravno sponzorstvo događaja u 1989 u Nizozemskoj i 1992 u Hong Kongu. Brazil pobijedio oba puta. Treće FIFA Svjetsko prvenstvo održano 1996, u Španiji i tada je prvi put FIFA imenovala to FIFA Futsal World Prvenstvo.
Nakon ovoga vecini ljubitelja malog nogometa u Bosni i Hercegovini je poznato kakva je situacija, s tim sto tu treba dodati i Evropska Futsal prvenstva u cijim kvalifikacijama redovno ucestvuje i nasa reprezentacija.

Ovaj mali istorijat smo vam pripremili iz prostog razloga da se upoznate sa svim ovim cinjenicama, jer moram priznati nama nisu bile poznate kada smo mi pocinjali nase aktivnosti i, hajde da kazemo, borbu za status malog fudbala/nogometa na nasim prostorima. Sada kada sve to posmatramo sa ove distance pitamo se zasto nam predstavnici FSJ i FS BiH nisu zeljeli reci da se sve ovo radilo u to vrijeme, jer smo mi pokusavali zajedno sa predstavnicima ostalih centara Zagreb, Beograd, Split, Ljubljana... da organizujemo zvanicna takmicenja jos od 1981. godine. Nismo uspjeli u tome a onda su odrzavana nezvanicna prvenstva pod nazivom YORK, nasa ekipa (sastavljena kao reprezentacija grada Sarajeva) je ucesvovala na nekoliko takvih prvenstava u to vrijeme a mi smo slali nase ekipe prvo u Sid, a potom u Beograd. Poslije je Miljan Miljanic, u to vrijeme alfa i omega u FSJ, „kocio“ sa priznavanjem malog fudbala sve do 1988. godine kada smo konacno primljeni u okrilje FSJ a time i FS BiH. Nas predstavnik, Adnan Muzurovic, bio clan prve Komisije za mali fudbal FSJ.

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version